Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuusmies kiittää saksalaista palkkamalttia paljosta

Huonoina aikoina työntekijät tulivat vastaan ja nyt maksetaan enemmän, sanoo Saksan teollisuuden kärkimies Ulrich Grillo HS:n haastattelussa

Talous
 
Christian T. Jørgensen
Saksan teollisuuden keskusjärjestön (BDI) johtaja Ulrich Grillo Berliinissä kesäkuun alussa.
Saksan teollisuuden keskusjärjestön (BDI) johtaja Ulrich Grillo Berliinissä kesäkuun alussa. Kuva: Christian T. Jørgensen

Saksan teollisuusyritysten kulmahuoneissa päänvaiva numero yksi on juuri nyt energia. Siksi teollisuuden kärkimies Ulrich Grillo puhuu siitä paljon.

Saksassa teollisuuden osuus bruttokansantuotteesta on 22 prosenttia, mikä on enemmän kuin Ranskalla ja Italialla yhteensä. Mercedeksen, Siemensin turbiinien ja kemiantuotteiden valmistus onnistuu vain, kun sähkö virtaa.

Kuka

Ulrich Grillo

 55-vuotias Ulrich Grillo on ollut vuodesta 2013 Saksan teollisuuden keskusjärjestön BDI:n johtaja.

 Johtaa sinkin jalostamiseen erikoistuneita Grillo-yhtiöitä Duisburgissa Ruhrin alueella.

 Kritisoi tiukasti Saksan hallituksen päätöstä, joka takaa pitkään työskennelleille eläkkeen 63-vuotiaana, samoin minimipalkkaa. Antoi hallitukselle kyytiä myös epäilyistä, joiden mukaan Saksa olisi auttanut Yhdysvaltoja vakoilemaan teollisuusyrityksiä.

Ulrich Grillo pohti Saksan vahvan teollisuuden tulevaisuutta Helsingin Sanomien, Dagens Nyheterin ja Jyllands-Postenin yhteisessä haastattelussa Berliinissä.

Hän on johtanut Saksan teollisuuden keskusjärjestöä (BDI) vuodesta 2013. Järjestö ajaa teollisuuden etuja. Saksassa työnantajien keskusjärjestö on erikseen.

Mutta mikä on surkeinakin aikoina porskuttavan viennin maailmanmestarimaan salaisuus? Tässä kohtaa Ulrich Grillo katsookin kymmenen vuotta taaksepäin ja teollisuusyritysten paikalliseen sopimiseen. Saksan alakohtaiset työehtosopimukset on tehty niin, että niitä voidaan soveltaa paikallisesti.

Tästä Saksan palkkamallista Suomessa puhutaan nyt, kun hallitus puhuu yhteiskuntasopimuksesta.

"Saksa oli Euroopan sairas mies. Työntekijät ja työnantajat pystyivät tekemään vaikeita ratkaisuja ja palkkavaatimukset pysyivät kohtuullisina. Nyt taas parempina aikoina voidaan maksaa parempaa palkkaa. Minä olen erittäin suuri yhteistoiminnan fani", hän sanoo.

Grillo kertoo mielellään, kuinka ranskalaiset ja amerikkalaiset teollisuusjohtajat kadehtivat Saksan työsopimusjärjestelmää.

Nyt, vuonna 2015 teollisuus koettaa tehdä parhaansa vaikuttaakseen Saksan energiakäänteeseen. Saksa tähtää ydinvoimaloiden sulkemiseen vuonna 2022 ja hiilivoiman vähentämiseen askel askeleelta. Sitä kiinnostaa kolme asiaa: energiansaannin varmuus, energian puhtaus ja tietenkin sen kohtuullinen hinta. Jälkimmäisen kohdalla saksalaisyritykset muistuttavat aina amerikkalaisten kilpailijoidensa kevyistä sähkölaskuista.

"Energiapolitiikan täytyy olla eurooppalainen projekti. Sen takia Euroopan unionin energiaunioni ja päästökauppa ovat erittäin tärkeitä. Ei yhden maan ole järkevää olla energiakysymyksissä yksin", hän sanoo.

Teollisuuden nokkamies antaa esimerkin. Jos Saksa yrittää hiilivoimaloista liian nopeasti eroon, se voi joutua tuomaan hiilienergiaa Puolasta.

Energiantuotanto ja uusituvan energian vaatima verkkojen rakentaminen ovat Grillon listan kärjessä. Saksan täytyy saada ne kuntoon säilyttääkseen viennin maailmanmestarin asemansa.

Toinen kohta on julkiset investoinnit, joiden nihkeydestä Saksaa on kansainvälisesti arvosteltu.

"Ensin tarvitaan julkisia investointeja liikenneväyliin ja digitaalisiin verkkoihin, sitten yksityiset investoinnit tulevat perässä", Grillo vakuuttaa.

Saksan teollisuusyritysten omat investoinnit ovat olleet viime vuosina kasvussa, mutta ainoastaan ulkomailla.

Niiden kansainväliseen tulevaisuuteen liittyy tiiviisti myös neljäkirjaiminen lyhenne, TTIP-vapaakauppasopimus Yhdysvaltojen ja EU:n kesken.

"Neuvotteluja vaivasi pitkään läpinäkyvyyden puute, mikä antoi epäilijöille mahdollisuuden levittää näkemyksiään. Nyt teollisuudenkin pitää keskustella kansalaisten kanssa", Ulrich Grillo sanoo.

Tiina Rajamäki HS
Berliini

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat