Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valtion puukauppa siirtyy liikelaitoksen tytäryhtiölle – luontoväkeä häädetään kauemmaksi Metsähallituksesta

Talous
 
Timo Jaakonaho Lehtikuva
Metsähallituksen puukauppa yhtiöitetään.
Metsähallituksen puukauppa yhtiöitetään. Kuva: Timo Jaakonaho Lehtikuva

Kiivaita kiistoja synnyttänyt uusi laki Metsähallituksesta saataneen valmiiksi syksyn budjettiriiheen mennessä, jolloin se voisi tulla voimaan ensi vuonna. Puukauppa yhtiöitetään ja johtamisjärjestelmään tulee muutoksia.

Metsähallitus hallinnoi valtion maa- ja vesialueita. Valtiolle se tulouttaa vuosittain 120 miljoonaa euroa.

Lakiehdotus Metsähallituksesta oli valmiina jo vuosi sitten, mutta silloin lain etenemisen pysäytti maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok). Hän perusteli lakiehdotuksen hyllyttämistä poliittisilla erimielisyyksillä, sillä sosiaalidemokraatit vastustivat voimakkaasti puukaupan yhtiöittämistä.

Nyt poliittinen tilanne on muuttunut ja demarit ovat oppositiossa. Porvarihallituksen uuteen ohjelmaan on kirjattu lause, jonka mukaan "uudistetaan Metsähallituksen lainsäädäntö vastaamaan EU:n vaatimuksia".

Käytännössä se tarkoittaa puukaupan yhtiöittämistä osakeyhtiölle, josta tulee emo-Metsähallituksen tytäryhtiö.

Maa- ja metsätalousministeriön virkamiehet tulkitsevat EU:n vaatimuksia siten, että puukauppaa käyvän yksikön pitää olla konkurssikelpoinen.

Sitä perustellaan kilpailuneutraliteetilla. Kun Metsähallitus toimii samoilla markkinoilla yksityisten yrittäjien kanssa, konkurssimahdollisuuden pitää koskea myös valtiollista puukauppaa.

Vaikka luonnos uudesta Metsähallitus-laista on ollut valmiina pitkään, se pitää monilta osin kirjoittaa uudestaan. Laki on tarkoitus hyväksyä yhdessä budjetin kanssa, jotta se tulisi voimaan ensi vuonna. Valmistelijoille tulee kiire.

Tällä kertaa puukaupan yhtiöittäminen ei aiheuta pulmia, mutta hallitusohjelman lause Metsähallituksen johtamisjärjestelmän selkeyttämisestä voi synnyttää ongelmia.

Metsähallituksen puuliiketoimintaa valvoo maa- ja metsätalousministeriö ja luontopalveluita ohjaa ympäristöministeriö. Yhdistelmä on äärimmäisen hankala, sillä luontopalvelut toteuttaa ympäristöministeriöstä annettuja ohjeita.

Metsähallituksen hallitus ja laitoksen pääjohtaja vastaavat kuitenkin koko Metsähallituksen toiminnasta, vaikka niillä ei ole valtaa puuttua luontopalveluiden toimintaan. Metsähallituksen johdossa on tunnettu tuskaa siitä, että puukauppa hoidetaan liikemiesmäisesti, mutta luontoasioita käsitellään virastomaisesti.

Luontopalveluille pykäliä kirjoitettaessa on otettava huomioon, että Metsähallitus on myös viranomainen. Se myöntää esimerkiksi kalastus- ja metsästyslupia, ja sen palveluksessa on eräpoliiseja. Todennäköinen lopputulos on, että luontopalvelut kytketään nykyistä tiiviimmin Metsähallitus-konsernin johtoon.

Laitoksen hallitus ja pääjohtaja saavat enemmän valtaa luontopalveluiden järjestämiseen ja ympäristöministeriön sananvalta kapenee.

Luonnonsuojelijat ja ympäristöministeriön virkamiehet luultavasti vastustavat johtamisjärjestelmän uudistamista. Luonnonsuojelijoiden mielestä Metsähallituksen luontopalveluja on hoidettu erinomaisesti.

Johtamisjärjestelmän tehostamisessa auttaa se, että ministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) johtaa sekä maa- ja metsätalousministeriötä että ympäristöministeriötä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat