Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka käy taistelua aikaa vastaan

Euromaiden keskiviikon Kreikka- kokous loppui heti alkuunsa

Talous
 
Julien Warnand afp
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker marssivat Brysselissä keskiviikkona peräkanaa neuvottelemaan Kreikan lainaohjelmasta.
Kreikan pääministeri Alexis Tsipras ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker marssivat Brysselissä keskiviikkona peräkanaa neuvottelemaan Kreikan lainaohjelmasta. Kuva: Julien Warnand afp

Kreikka kävi keskiviikkoiltana taistelua aikaa vastaan, kun se yritti päästä sopuun lainaohjelmastaan velkojiensa kanssa Brysselissä. Kokousten päällä leijuivat Kreikkaa uhkaavat synkät pilvet: maksukyvyttömyys, valuuttapako, finanssijärjestelmän romahtaminen – ja jopa ero yhteisvaluutta eurosta.

Ilmapiirissä ei ollut kehumista. Hätäkokous toisensa jälkeen oli väsyttänyt niin Kreikan kuin euromaatkin.

Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuivat jälleen keskiviikkoiltana Brysseliin vain todetakseen, ettei sopu velkojien ja Kreikan välillä ollut siinä kuosissa, että he olisivat voineet päättää lainaohjelman jatkosta.

"Edellytyksethän tarkoittavat sitä, että on jonkinlainen pohjapaperi", sanoi valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) vain tunnin kestäneen kokouksen päätyttyä.

Kreikan oli tarkoitus jatkaa neuvotteluja läpi yön instituutioiden edustajien eli EU-komission, Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n ja Euroopan keskuspankin EKP:n kanssa. Valtiovarainministereiden on tarkoitus kokoontua uudelleen torstaina iltapäivällä, jos kompromissiesitys on saatu runnottua siihen mennessä kasaan.

"Me saamme esityksen toivottavasti huomenna (torstaina) aamupäivän aikana", Stubb sanoi.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras oli saanut vielä keskiviikkona ohjastusta siitä, mihin suuntaan maan uudistusohjelmaa pitäisi rukata. Se otti vasemmistojohtajan kunnialle.

Keskiviikkona puheena oli taas kerran se, millä ehdoilla euromaat voisivat maksaa Kreikalle sille aiemmin luvatun lainapotin. Kreikka tarvitsee rahoja kipeästi, koska ilman lisälainaa se ei pysty lyhentämään IMF:lle 1,5 miljardin euron velkaa, joka erääntyy ensi viikon tiistaina.

Kreikka oli onnistunut lähentymään velkojia näiden vaatimissa toimissa, mutta ennen keskiviikkoiltaisen kokouksen alkua uupui silti vielä paljon. Eripuraa oli yhä muun muassa eläkeuudistuksesta ja arvonlisäveron korotuksista. Varsinkin IMF oli tyytymätön Kreikan viimeisimpään esitykseen.

Jos Kreikan ohjelmasta ei synny sopua tällä viikolla, kansallisilla parlamenteilla tuskin on aikaa hyväksyä sitä ennen ensi viikon tiistaita, jolloin Kreikan nykyinen lainaohjelma päättyy. Hyväksyntä vaaditaan muissa euromaissa ainakin Saksalta.

Tätä vaikeampi kysymys on se, hyväksyykö Kreikan oma parlamentti sopimuksen velkojien kanssa.

Vaikka Kreikka sinnittelisikin velanlyhennyksestä toiseen, tämä ei vielä ratkaise sitä, pystyykö Kreikka ikinä maksamaan velkojaan takaisin. Moni uskoo, että ei pysty.

Velkapääomien leikkaaminen on kreikkalaisten toivelistalla, mutta ainakaan toistaiseksi euromailla ja muilla velkojilla ei ole siihen halua.

Virve Kähkönen HS
Annamari Sipilä HS
Bryssel

HS:n kirjeenvaihtajat: huippukokouksesta tulee kova vääntö
HS:n kirjeenvaihtajat: huippukokouksesta tulee kova vääntö
HS:n Brysselin-kirjeenvaihtaja Virve Kähkönen ja Lontoon-kirjeenvaihtaja Annamari Sipilä kertovat avainkohdat torstain huippukokouksesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat