Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mökkiläiset Raakel ja Toivo Kamutta: Miksi mökistä pitäisi luopua jos ydinvoimalaa ei tule

Neljän mökin omistajat eivät ole luovuttaneet rakennuksen avaimia

Talous
 
Toivo ja Raakel Kamuttan 50 vuotta jatkunut mökkeily uhkaa loppua Pyhäjoen Hanhikivessä
Toivo ja Raakel Kamuttan 50 vuotta jatkunut mökkeily uhkaa loppua Pyhäjoen Hanhikivessä
Raakel ja Toivo Kamutta eivät aio luovuttaa kesämökkinsä avaimia Fennovoimalle, vaikka yhtiö sitä vaatii. Toimittaja: Tapio Mainio, kuvaus: Pekka Fali, leikkaus: Janne Elkki HS

"Miksi emme saa pitää kesämökkiämme, jos ydinvoimalaa ei tule", eläkeläinen Raakel Kamutta kysyy.

"Fennovoima on ilmoittanut, että se aikoo pitää mökit itsellään siinäkin tapauksessa", puoliso Toivo Kamutta ihmettelee.

"Lähdemme siitä, että omistusoikeus jää Fennovoimalle", sanoo yhtiön kehityspäällikkö Karri Huusko.

Suurin osa mahdollisen ydinvoimalan vaikutuspiirissä olevasta 20 mökkiläisestä on jo myynyt maansa ja kesämökkinsä Fennovoimalle.

Kamuttat ja kolme muuta mökinomistajaa ei ole suostunut luovuttamaan mökinavaimia ydinvoimayhtiölle.

Heidän mökkinsä sijaitsevat Parhalahden jakokunnan vesijättömaalla. Jakokunta on myynyt maat Fennovoimalle, mutta kaupasta on valitettu.

Niinpä mökkiläiset viettävät sitkeästi rantaelämää vaikka kuulomatkan päässä raivataan ydinvoimalan tonttia.

Aava meri työntää aaltoja rantaan upealla Pyhäjoen Hanhikivenniemellä, jossa Kamuttan perheen parinkymmenen neliön mökki on seissyt jo 50 vuotta. Ydinvoimalatyömaan halki kulkee Kamuttojen mökkitie, jota voi edelleen käyttää työkoneita väistelemällä. Parhaillaan on alkamassa ydinvoimalatyömaan aitaaminen metalliverkkoaidalla. Varsinaisen rakentamisluvan viimeinen jättöpäivä on tiistaina. Mikäli Fennovoima ei jätä hakemusta valtioneuvostolle päivämäärään mennessä, vuonna 2010 annettu periaatepäätös raukeaa.

Mökkirannan puusto on vielä pystyssä, joten tunnelma on kuin ydinvoimalahanketta ei olisikaan.

"Hanke on silti ollut mielessä joka hetki. Olo on kauhea. Et voi kuvitella ahdistuksen määrää", Toivo Kamutta huokaa.

"Mökistä on tullut toinen koti. Joitakin vuosia sitten mökki rakennettiin käytännössä uudestaan. Teimme siitä eläkepäiviä varten talviasuttavan", Toivo Kamutta sanoo.

"Samalla rannalla on kolme muutakin mökinomistajaa, jotka eivät ole luovuttaneet mökkinsä avaimia Fennovoimalle. Viimeinen takaraja on perjantaina. Meitä on yritetty häätää täältä jo monta kertaa kevään aikana. Taistelemme viimeiseen saakka", Raakel Kamutta vakuuttaa.

Parhalahden jakokunta myi Hanhikivenniemen vesijättömaat mökkitontteineen Fennovoimalle. Myyntipäätöksestä on valitettu.

Fennovoiman hallussa on nyt yhteensä 390 hehtaaria maata. Jakokunnan maiden haltuunotosta on menossa myös lunastusmenettely.

"Lunastusmenettelystä on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Meillä on mökeistä lunastuslain mukainen ennakkohaltuunotto. Emme ole kuitenkaan mökkiläisten häätämisessä pitäneet kiirettä", Huusko sanoo.

Neljän vastaanhangoittelevan mökit sijaitsevat Parhalahden jakokunnan omistamalla maalla. Jakokunnan maiden myynti Fennovoimalle ei ole vielä saanut lainvoimaa valituksen vuoksi.

Aluksi vuokrasopimus solmittiin 75 vuodeksi, mutta myöhemmin se muutettiin Kamuttan mukaan sellaiseksi, että se on voimassa viisi vuotta kerrallaan.

"Mitään kirjallista irtisanomiskirjettä ei ole tullut. Mökeistä ei ole tarjottu vielä edes minkäänlaista korvausehdotusta. Meille on vain käyty sanomassa, että täältä pitää lähteä pois", Toivo Kamutta sanoo.

Tapio Mainio HS
Pyhäjoki

Pekka Fali
Toivo Kamutta puuhastelee kesämökillään kaikessa rauhassa vaikka työkoneet ryskäävät kuulomatkan päässä asfalttitietä Pyhäjoen ydinvoimalan tontille.
Toivo Kamutta puuhastelee kesämökillään kaikessa rauhassa vaikka työkoneet ryskäävät kuulomatkan päässä asfalttitietä Pyhäjoen ydinvoimalan tontille.
"Meitä on yritetty häätää täältä jo monta kertaa kevään aikana", sanoo Raakel Kamutta
"Meitä on yritetty häätää täältä jo monta kertaa kevään aikana", sanoo Raakel Kamutta
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat