Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoiman ydinvoimalahanke ajautui vaikeuksiin – HS selvitti vaihtoehdot hankkeen tulevaisuudelle

Fortum ei tulekaan kotimaisuuden takuumieheksi

Talous
 
Markku Ruottinen Lehtikuva
Fennovoima suunnittelee rakentavansa Pyhäjoen Hanhikiveen ydinvoimalan. Hanhikiveen tehtiin tietä jo joulukuussa.
Fennovoima suunnittelee rakentavansa Pyhäjoen Hanhikiveen ydinvoimalan. Hanhikiveen tehtiin tietä jo joulukuussa. Kuva: Markku Ruottinen Lehtikuva

Monet kerrat vaikeuksissa keikkunut Fennovoiman ydinvoimalahanke Pyhäjoelle sai keskiviikkona taas uuden käänteen. Energiayhtiö Fortum ilmoitti, ettei se ainakaan tässä vaiheessa lähde osakkaaksi yhtiöön takaamaan vaadittua vähintään 60 prosentin kotimaista omistusta.

Fortum ei ole saanut päätökseen neuvotteluja Venäjän valtion omistaman Rosatomin kanssa yhteisen vesivoimayhtiön perustamisesta Venäjälle.

Fakta

Fortumin piti tulla avuksi

 Fennovoiman pitäisi jättää rakentamislupahakemus Fennovoiman ydinvoimalasta työ- ja elinkeinoministeriöön ensi tiistaihin mennessä.

 Eduskunnan mukaan kotimaisen omistuksen pitää tällöin olla yhtiössä vähintään 60 prosenttia.

 Fortumin piti tulla avuksi ottamalla 15 prosentin osuus itselleen. Tämä ei ehkä toteudu, kun ehto vesivoimayhtiön perustamisesta Venäjälle ei ole onnistunut.

Nämä kaksi hanketta ovat erillisiä, mutta yhteinen tekijä on Rosatom, josta on tulossa Fennovoiman reaktoritoimittaja ja vähemmistöomistaja.

Fennovoiman pitää ensi tiistaihin mennessä jättää hakemus rakennusluvasta. Tällöin pitäisi omistuksen kotimaisuuden yltää sitovasti 60 prosenttiin.

HS selvitti vaihtoehdot, jotka Fennovoimalla on edessään tuoreimman käänteen jälkeen.

1 Fennovoima voi saada tarvittavan 60 prosentin kotimaisen omistuksen kerätyksi myös ilman Fortumin rahoja.

Tähän viittasi Fennovoiman toimitusjohtajan Toni Hemmingin lausunto HS:lle keskiviikkona. Hemminki sanoi "uskovansa", että vaateet tulevat täytetyksi tiistaihin mennessä.

Fennovoimalla saattaa siis olla Fortumin epäonnistumisen varalle korvaavista omistajista B-suunnitelma, joka nyt aiotaan toteuttaa.

Tällöin hanke voisi jatkua normaaliin tapaan. Fortum voisi tulla myöhemmin mukaan kotimaisuuden täydentäjäksi, jos se onnistuu neuvottelemaan enemmistöomistuksen vesivoimayhtiössä.

Fennovoiman kotimainen omistajakunta on vuosien aikana muuttunut melkoisesti.

Muun muassa kaupan keskusliikkeet S-ryhmä ja Kesko ovat irtautuneet hankkeesta.

Suomalainen omistajakunta koostuu lähinnä teollisuusyrityksistä ja kunnallisista energiayhtiöistä.

Fennovoima ei ole vähään aikaan kertonut tarkkaa kotimaisen omistuksen osuutta. Se on ehkä noin 53 prosenttia. Lisää sitoumuksia tarvittaisiin siis vajaan kymmenen prosenttiyksikön verran.

2 Suomen hallitus ja esittelijänä toimiva elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) voivat joustaa vaatimuksissa ja antaa sekä Fennovoimalle että Fortumille aikaa järjestellä omistusta ja jatkaa neuvotteluja.

Rakentamislupahakemuksen käsittely kestää työ- ja elinkeinoministeriössä TEM:ssä noin kaksi vuotta. Puolen vuoden joustoaika voi tulla kyseeseen, vaikka eduskunta edellytti omistusvaateen täyttymistä lupahakemusta jätettäessä.

3 Fortumilla on vielä viikko aikaa saada sovituksi vesivoimayhtiöstä Rosatomin kanssa.

Aikaa on ilmeisesti liian vähän. Fortumin väliaikainen toimitusjohtaja Timo Karttinen sanoi tiedotteessa, että "jatkamme neuvotteluja kaikkien osapuolten kanssa, mutta ne vievät oman aikansa".

4 Mikäli mikään kolmesta edellä olevasta vaihtoehdosta ei toteudu, Pyhäjoen ydinvoimala jää rakentamatta.

Tätä vaihtoehtoa pyritään välttämään viimeiseen asti. Projektiin on pantu runsaasti henkistä ja rahallista pääomaa.

Hanke käynnistyi jo 2007. Sen piti perustua saksalaiseen osaamiseen energiayhtiö E.onin tuella. Fukushiman jälkimainingeissa E.on jäi pois, tilalle tuli Rosatom ja reaktorin koko pieneni.

Toivo ja Raakel Kamuttan 50 vuotta jatkunut mökkeily uhkaa loppua Pyhäjoen Hanhikivessä
Toivo ja Raakel Kamuttan 50 vuotta jatkunut mökkeily uhkaa loppua Pyhäjoen Hanhikivessä
Raakel ja Toivo Kamutta eivät aio luovuttaa kesämökkinsä avaimia Fennovoimalle, vaikka yhtiö sitä vaatii. Toimittaja: Tapio Mainio, kuvaus: Pekka Fali, leikkaus: Janne Elkki HS

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat