Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huhtamäki-yhtiö tuomittiin 15,5 miljoonan euron sakkoihin hintakartellista

Kartellista tuomitut yksiköt eivät enää ole osa Huhtamäkeä, yhtiö tiedotti.

Talous
 

Euroopan komissio on määrännyt Huhtamäki-yhtiölle 15,5 miljoonan euron sakot hintakartelliin osallistumisesta.

Huhtamäki sai sakot yhdessä seitsemän muun elintarvikkeiden vähittäispakkausten valmistajan ja kahden jakelijan kanssa, koska ne ovat osallistuneet vähintään yhteen viidestä eri kartellista. Sakot olivat yhteensä 115 865 000 euroa, ilmoitti komissio keskiviikkona.

Huhtamäki ilmoitti keskiviikkona lähettämässään tiedotteessa, että kartellituomiossa mainitut yksiköt eivät enää ole osa Huhtamäkeä. Ne olivat osa konsernin kuluttajatuotemarkkinoille suunnattujen kovien muovipakkausten Euroopan liiketoimintoja.

Huhtamäki sanoo perehtyvänsä Euroopan komission päätökseen ja päättävänsä sen jälkeen vasta mahdollisista jatkotoimenpiteistä. Muut tuomion saaneet yritykset ovat ranskalaiset Nespak ja Vitembal, saksalainen Silver Plastics, italialaiset Coopbox, Magic Pack ja Sirap-Gema sekä brittiläinen Linpac. Kaksi jakelijaa ovat portugalilainen Ovarpack ja brittiläinen Propack.

Komission mukaan yritykset sopivat keskenään polystyreenivaahdosta tai polypropeenista valmistettujen pakkausalustojen hinnat ja jakoivat asiakkaat EU:n kilpailusääntöjen vastaisesti.

Polystyreenivaahdosta ja polypropeenista valmistettuja pakkausalustoja käytetään vähittäismyymälöissä ja supermarketeissa myytävien elintarvikkeiden, kuten juuston, lihan, kalan ja leivonnaisten, pakkaamiseen.

Brittiläinen Linpac vapautettiin sakoista kokonaan komission vuonna 2006 vahvistamien, sakkojen lieventämistä koskevien suuntaviivojen mukaisesti, koska se paljasti kartellit komissiolle.

Kilpailupolitiikasta vastaava komissaari Margrethe Vestager toteaa komission tiedotteessa, että "kartellit ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoa miljoonille kuluttajille".

"Kartelliin osallistuneet yritykset jakoivat elintarvikkeiden vähittäispakkausten markkinat ja sopivat hinnoista keskenään sen sijaan, että olisivat kilpailleet reilusti. Kartellit vahingoittavat koko taloutta, koska yritykset sopivat hinnoista sen sijaan, että antaisivat markkinoiden määrätä ne. Tämä vähentää intoa innovointiin, eikä sitä voida hyväksyä", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat