Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä Kreikalle rahaa äkkiä?

Talous
 
Alexis Tsipras
Alexis Tsipras

Vaikka Kreikka ja velkojat pääsisivät sopuun lainaohjelman ehdoista, voi euromaiden Kreikalle lupaama viimeinen lainaerä tulla maksuun Kreikan kannalta liian myöhään.

Kreikan täytyy maksaa Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle ensi viikon tiistaina vanhoja velkoja 1,5 miljardia euroa, minkä maksamiseen se tarvitsee uutta lainaa. Kreikka ei kuitenkaan voi saada uusia rahoja, ennen kuin Brysselissä hierottu sopimus on vahvistettu Kreikan omassa parlamentissa ja Saksan liittopäivillä. Siihen voi mennä muutama päivä.

Suomessa erillistä parlamentin hyväksyntää ei tarvita, jos sopimus pysyy valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) suurelta valiokunnalta saamien raamien sisällä.

Mistä Kreikka sitten voisi saada nopeasti rahaa IMF:n velkojen kuittaamiseen?

Yksi ratkaisu voisi olla, että Kreikka saisi viimeinkin 1,9 miljardin euron korkotuotot, joita euroalueen keskuspankit keräsivät maalle annetuista valtionlainoista Euroopan keskuspankin vuonna 2010 käynnistämässä velkakirjaosto-ohjelmassa. Voitot on luvattu palauttaa Kreikalle, jos se päättää lainaohjelmansa sovitusti.

Toinen vaihtoehto voisi olla, että Kreikalle annettaisiin lupa laskea liikkeelle enemmän lyhytaikaisia joukkovelkakirjoja, joita se myy kreikkalaispankeille. Nykyisessä lainaohjelmassa velkakirjojen enimmäismäärälle on asetettu katto, jota Kreikan ei ole sallittu ylittää.

Kolmas vaihtoehto voisi olla, että Kreikka saisi käyttöönsä sille jo siirretyt, pankkien pääomittamiseen tarkoitetut varat. Nämä toisesta lainaohjelmasta maksetut noin 10 miljardia euroa seisovat tällä hetkellä käyttämättöminä, eikä Kreikan ole sallittu niihin koskea.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat