Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saton johtoon hyppää ulkopuolinen uudistaja – Saku Sipola vaihtaa valmistalot vuokra-asuntoihin

Saku Sipola siirtyy valmistaloyrityksen johdosta moninkertaisesti isomman Saton toimitusjohtajaksi

Talous
 
Outi Pyhäranta HS
Saku Sipola on 47-vuotias diplomi-insinööri. Hän ottaa asuntosijoitusyhtiö Saton ohjat loppuvuodesta eläkkeelle siirtyvältä Erkka Valkilalta (edessä).
Saku Sipola on 47-vuotias diplomi-insinööri. Hän ottaa asuntosijoitusyhtiö Saton ohjat loppuvuodesta eläkkeelle siirtyvältä Erkka Valkilalta (edessä). Kuva: Outi Pyhäranta HS

Asuntosijoitusyhtiö Sato vaihtaa toimitusjohtajaansa. Saton hallituksen valinta osui Saku Sipolaan, joka toimii muuttovalmiita omakotitaloja valmistavan Pohjolan design-talon toimitusjohtajana.

"Hienoa päästä yhtiöön, jossa osaaminen on oman alansa huippua ja tuloksentekokyky kohdallaan", Sipola sanoo.

Kuka

Saku Sipola

 Syntynyt vuonna 1968 Helsingissä. Koulutukseltaan rakennusalan diplomi-insinööri.

 Takana pitkä ura rakennusyhtiö YIT:ssä ja Rautaruukissa. Viimeiset neljä vuotta Pohjolan design-talon johdossa.

 Harrastaa tennistä, pyöräilyä, lenkkeilyä ja golfia. Vaimo ja kaksi lasta.

Nykyinen toimitusjohtaja Erkka Valkila jää loppuvuodesta eläkkeelle. Tarkkaa päivämäärä johdon vaihdokselle ei ole asetettu.

"Erkka on tehnyt toistakymmentä vuotta toimitusjohtajan töitä Satossa erittäin intensiivisesti ja tuloksellisesti. Hän jättää seuraajalleen isot saappaat ja hyvän perinnön", ylistää hallituksen puheenjohtaja Esa Lager.

Lager aloitti itsekin hallituksen puheenjohtajana vasta tänä keväänä. Lisäksi yhtiön omistuspohja on muuttunut vuoden sisällä merkittävästi.

Eläkeyhtiö Ilmarinen myi noin 16 prosentin siivunsa Satosta ruotsalaiselle kiinteistösijoitusyhtiölle Fastighets AB Balderille huhtikuussa. Kilpailija Varma myi puolet Sato-omistuksestaan Hollantiin APG-eläkerahastolle jo viime kesänä, mutta jätti itselleen vielä 22,8 prosentin osuuden.

Lager toivoo Sipolalta uudistuksia. Ulkomaiset toimijat muokkaavat parhaillaan suomalaisia vuokra-asuntomarkkinoita, mikä vaatii Satolta nopeita refleksejä.

"Kun uusi toimitusjohtaja astuu remmiin, toivomme, että hän tuo mukanaan uusia ajatuksia ja tuulia. Haemme ulkopuolelta tulevalta toimitusjohtajalta virkistävää otetta."

Sipolan houkutteli Satoon ennakkoluulottomuus. Esimerkiksi Saton 15 neliön miniyksiöt koettelevat parhaillaan Vantaan kaupunkirakentamisen sääntöjä.

"Minua viehättää Satossa uudet oivallukset studiokodeista alkaen. Pitää olla rohkeutta katsoa sekä asumista että yrityksen sisäisiä rakenteita uudella tavalla."

Sipolan nykyinen työpaikka, Pohjolan design-talo, teki viime vuonna noin 62 miljoonaa euroa liikevaihtoa ja yhdeksän miljoonaa euroa liikevoittoa. Sato painii astetta raskaammassa sarjassa. Se teki viime vuonna 311 miljoonan euron edestä liikevaihtoa ja kääri makean 178 miljoonan euron liikevoiton.

Suomalaisten ahtautuminen kaupunkeihin suosii vuokratuloilla elävää Satoa. Tiukka taloustilanne ajaa nuoret aikuiset lykkäämään ensiasunnon ostoa, mikä kasvattaa vuokra-asumisen suosiota. Sato omistaa hieman yli 24 000 vuokra-asuntoa Suomen kasvukeskuksissa ja Pietarissa. Asuntokannan arvo on 2,4 miljardia euroa.

Saton piti listautua Helsingin pörssiin hieman ennen finanssikriisin puhkeamista vuoden 2007 lopulla, mutta epävarma markkinatilanne sai yhtiön peruuttamaan listautumisannin. Lagerin mukaan listautuminen ei ole vieläkään ajankohtaista, mutta hän pitää pörssin oven silti raollaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat