Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä venyttää tuontikieltoa vuodella

Leivonnaiset ehkä Venäjän mustalle listalle

Talous
 
Viena Kytöjoki
Idän markkinoille valmistettua, venäläisin tekstein varustettua juustoa on myyty Suomessa edulliseen hintaan.
Idän markkinoille valmistettua, venäläisin tekstein varustettua juustoa on myyty Suomessa edulliseen hintaan. Kuva: Viena Kytöjoki

Venäjä harkitsee uusien tuotteiden lisäämistä länsimaiden vastaiselle pakotelistalleen, kertoi uutistoimisto Reuters keskiviikkona. Venäjän maatalousministerin Aleksandr Tkatshevin mukaan tuontikieltolistalle ovat päätymässä konditoriatuotteet, kalasäilykkeet ja kukat.

"Leipomotuotteita on viety Suomesta Venäjälle, mutta en osaa sanoa, kuinka suuri osa näistä tuotteista luokitellaan konditoriatuotteiksi. Luulen, että määrä ei ole kovin merkittävä. Meijerituotteet ovat meille edelleen suurin ongelma", arvioi Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen.

Tästä on kyse

 Venäjä asetti tuontikiellon länsimaisille elintarvikkeille vastapakotteena sen jälkeen, kun EU ja Yhdysvallat olivat määränneet talouspakotteita Venäjälle Ukrainan konfliktin vuoksi. Tähän asti elintarvikkeiden tuontikielto on koskenut vain hedelmiä, vihanneksia, lihaa ja maitotuotteita.

Lisäksi Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti keskiviikkona, että jo voimassa oleva elintarvikkeiden tuontikielto jatkuu kokonaisella vuodella. Alun perin Venäjän uskottiin jatkavan kieltoa vain kuudella kuukaudella. Reutersin mukaan Putin ei ilmaissut selvästi, onko hän hyväksynyt myös listan laajentamisen.

Tähän asti elintarvikkeiden tuontikielto on koskenut vain hedelmiä, vihanneksia, lihaa ja maitotuotteita. Kiellon piiriin kuuluvat Euroopan unionin alueelta tuotavien tuotteiden lisäksi myös Yhdysvaltojen, Australian, Kanadan ja Norjan elintarvikkeet. Venäjä asetti kiellon vastapakotteena sen jälkeen, kun EU ja Yhdysvallat olivat määränneet talouspakotteita Venäjälle Ukrainan konfliktin vuoksi.

Tuontikielto on ollut voimassa viime vuoden elokuusta lähtien. Juutinen elätti vielä alkukesästä toivoa, että kielto olisi rauennut kesän lopussa ja vienti olisi voinut jatkua.

"Meidän alallemme olisi ollut tärkeää päästä jälleen kilpailemaan Venäjän markkinoille elokuussa. Nyt raaka-aineita joudutaan viemään muualle halpahintaisina maitojauheina ja teollisuusvoina maailmanmarkkinoille. Tilannetta hankaloittaa meijerituotteiden ylitarjonta ja maitojauheen noin 30 prosenttia vuodessa halventunut markkinahinta."

EU-maiden ulkoministerit sinetöivät viime maanantaina talouspakotteiden jatkamisen Venäjää vastaan puolella vuodella. Heti päätöksen jälkeen Venäjä ilmoitti jatkavansa länsimaihin kohdistuvia vastapakotteitaan.

Kielto aiheuttaa nykymuodossaan 300 miljoonan euron vuosittaiset tappiot suomalaiselle elintarviketeollisuudelle.

Juutisen mukaan tuontikiellon juuret ovat Ukrainan konfliktia syvemmällä.

"Kun Venäjä liittyi Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi, maan oma teollisuus painosti Venäjän hallitusta tuonnin rajoittamiseksi. Kriisi on ollut hyvä tekosyy valjastaa ruoka kauppapoliittiseksi välineeksi."

Toistaiseksi on epäselvää, mitä kaikkea Venäjän kieltolistalle mahdollisesti joutuvat konditoriatuotteet pitäisivät sisällään. Fazerin makeisliiketoiminnan toimitusjohtaja Rolf Ladaun tietojen mukaan suklaan vienti Venäjälle on toistaiseksi turvassa.

"Meidän tämänhetkisten konsernin sisäisten tietojen mukaan suklaa ei ole päätynyt kieltolistalle", hän kertoo.

Venäjän osuus on Ladaun mukaan hyvin pieni osa Fazerin makeisliiketoimintaa, eikä joidenkin tuotteiden joutuminen kieltolistalle hetkauttaisi nykyistä liiketoimintaa merkittävästi.

"Vaikka kokonaistoimintaamme kiellolla ei olisi suurta merkitystä, meillä on kasvuambitioita Venäjän markkinoille. Siltä osalta tuontikielto olisi ikävä uutinen."

Leipomotoimintojen toimitusjohtaja Petri Kujala kertoo, että Fazerin selusta on turvattu myös leivonnaisten osalta.

"Meillä on neljä leipomoa Venäjällä, jotka toimivat paikallisella henkilökunnalla ja myyvät suoraan paikallisiin kauppoihin. Tuontikielto ei siis koske meitä juuri lainkaan. Jonkin verran viemme Venäjälle Suomesta hapankorppuja, mutta näitäkään tuontikielto ei koske."

Elintarviketeollisuuden tuotantovolyymit kutistuivat huhtikuussa viisi prosenttia vuoden takaisesta.

"Tämä johtuu osin Venäjän tilanteesta, mutta kotimarkkinatkaan eivät vedä", Juutinen toteaa.

Hän uskoo, että länsimaiden ja Venäjän keskinäiset pakotteet poistuvat vasta Ukrainan kriisin ratkettua. Vaikka pakotteet poistettaisiinkin, suomalaistuotteiden tie takaisin venäläiskuluttajien ruokapöytiin ei ole esteetön.

"Jos Venäjä joskus taas avaa markkinansa, suomalaisyritysten pitää jälleen hakea laitoksilleen vientiluvat. Näin Venäjä voi jälleen kerran hidastaa ulkomaisten tuotteiden markkinoille pääsyä. Venäjän WTO-jäsenyyden ratkettua jotkut suomalaisyritykset odottivat jopa kolme vuotta ennen kuin venäläinen viranomainen tuli tarkastamaan laitoksen."

Hän arvioi, että elintarvikkeiden viennin normalisoituminen veisi viisi vuotta, vaikka pakotteista luovuttaisiin heti.

Oikaisu 26.6.Artikkelissa kerrotaan, että Venäjän asettama elintarvikkeiden tuontikielto aiheuttaa suomalaiselle elintarviketeollisuudelle 300 miljoonan euron tappiot vuodessa. Tosiasiassa kielto vähentää elintarviketeollisuuden vientiä 300 miljoonalla eurolla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat