Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsäliitto hävisi 67 miljoonan euron osakeriidan UPM:lle

Käräjäoikeus piti voimassa välimiesoikeuden ratkaisun

Talous
 

Metsänomistajien Metsäliitto on kärsinyt tappion metsäyhtiö UPM:lle selluyhtiö Metsä Fibren osakkeiden kauppaan liittyvässä riidassa. Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Metsäliiton kanteen, jonka mukaan oikeuden olisi pitänyt kumota välimiesoikeuden viime vuonna antama välitystuomio.

Yli vuosi sitten välimiesoikeus määräsi Metsäliiton korvaamaan UPM:lle korkoineen 67 miljoonaa euroa. Metsäliiton mielestä välimiesoikeus oli syyllistynyt karkeisiin menettelytapavirheisiin ja ylittänyt toimivaltansa.

Käräjäoikeuden mielestä välimiesoikeuden virheet eivät olleet niin olennaisia, että tuomio olisi Metsäliiton esittämällä tavalla kumottu. Päätös oli yksimielinen.

Metsäliitto on ilmoittanut tyytymättömyytensä päätökseen, ja todennäköisesti juttu etenee hovioikeuteen.

Metsäliiton ja UPM:n riita on harvinainen, sillä yleensä osapuolet tyytyvät välimiesoikeuden tuomioon. Tosin Fibre-riidassa on kysymys poikkeuksellisen suurista korvauksista.

Metsä Fibre oli pitkään Metsäliiton ja UPM:n yhteisyhtiö, joka valmistaa selluloosaa. UPM oli vähemmistöosakas, mutta yhtiön hallintoa sääteli osakassopimus. Siinä määriteltiin, miten yhtiöstä voi irtautua.

Keväällä 2012 Fibren omistusta järjesteltiin. Metsäliitto osti UPM:ltä loput Fibre-osakkeet. Samoihin aikoihin Metsäliitto tiedotti myyneensä neljänneksen Fibren osakepääomasta japanilaiselle Itochulle. Itochu maksoi Metsäliitolle Fibren osakkeesta huomattavasti korkeamman summan kuin Metsäliitto oli maksanut UPM:lle.

UPM:n mielestä Metsäliitto oli rikkonut osakassopimusta. UPM:n mukaan sillä oli myötämyyntioikeus eli sillä oli oikeus saada Fibre-osakkeesta yhtä paljon rahaa kuin Metsäliitto oli saanut Itochulta. UPM:n mukaan se oli kärsinyt 58,5 miljoonan euron vahingon. Välimiesoikeus yhtyi äänin 2–1 UPM:n kantaan ja tuomitsi Metsäliiton korvauksiin.

Käräjäoikeudessa riidan hävinneen Metsäliiton on maksettava UPM:n oikeudenkäyntikulut, 433 695 euroa. UPM:n palkkaamat juristit tekivät yli tuhat tuntia töitä keskimääräisellä 342 euron tuntiveloituksella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat