Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ohjelmistoala jatkaa kasvuaan – teknologinen murros antaa mahdollisuuden pienille ja ketterille

Teknologinen murros antaa mahdollisuuden pienille ja ketterille

Talous
 
Reijo Hietanen
Tamperelaisen M-files-ohjelmistoyrityksen toimitusjohtaja Miika Mäkitalo ei peittele yhtiönsä kunnianhimoisia kasvutavoitteita.
Tamperelaisen M-files-ohjelmistoyrityksen toimitusjohtaja Miika Mäkitalo ei peittele yhtiönsä kunnianhimoisia kasvutavoitteita. Kuva: Reijo Hietanen

Suomalainen ohjelmistoala kasvaa taas hyvää vauhtia, kertoo teknologiateollisuuden selvitys.

Ohjelmisto- ja it-palveluiden toimiala kasvoi lähes 21 prosenttia viime vuonna. Kasvua on nyt koettu viitenä vuonna peräkkäin. Viimeksi alan yhteenlaskettu liikevaihto supistui 2008.

Kaikki toimialan lohkot eivät ole päässeet osallisiksi kasvusta, joka oli viime vuonnakin pitkälti peliyritysten sekä pienten ja keskisuurten yritysten ansiota.

Pelialan osuus kasvusta oli kaksi kolmasosaa, ja peliyhtiöistä muutama iso ja tunnettu teki pelitoiminnan kokonaisliikevaihdosta suurimman osan.

Alan pörssiyhtiöitä selvitettiin tutkimuksessa erikseen. Ohjelmistokartoituksen päätutkija Eetu Luoma Jyväskylän yliopistosta sanoo, että monet pörssiyritykset kamppailevat edelleen yrittäessään uudistua toimialan rakennemuutoksessa.

Pörssiyrityksistä selvästi suurin on Tieto, jonka liikevaihto supistui viime vuonna yli viisi prosenttia. Taustalla on eräiden ulkomaisten liiketoimintojen myynti.

Kaikkiaan pörssiyhtiöiden liikevaihto pieneni enää kaksi prosenttia, mikä oli vähemmän kuin aiemmin. Luoma pitää tätä merkkinä, että myös isot yritykset ovat onnistuneet reagoimaan uusiin teknologisiin trendeihin.

Reagointi tarkoittaa Luoman mukaan sitä, että isot järjestelmätoimittajat siirtävät asiakaskohtaisia projektejaan suoraan pilvipalveluihin, ilman että ne käyvät läpi välivaihetta, jossa yrityskohtaiset ohjelmistot ensin tuotteistetaan.

Rakennemuutos antaa mahdollisuuksia uusille ja pienille yrittäjille. Ne pystyvät pilvipalveluita käyttämällä markkinoimaan ja jakelemaan tuotteitaan suoraan internetin kautta. Samalla ne saavat mahdollisuuden kansainvälistyä alusta saakka.

Rakennemuutos voi olla yksittäiselle yritykselle myös tuskallinen, sanoo Ohjelmistoyrittäjät ry:n Rasmus Roiha.

"Vanha liiketoimintamalli on taannut asiakaskunnan ja vakaat tulot. Kun siirrytään uuteen malliin, mennään kuolemanlaakson kautta ennen kuin asiakkaat löytävät uudet tuotteet."

Sekä Luoma että Roiha ovat sitä mieltä, että kuluttajille suunnatut pelit ovat tuoneet uutta ajattelua ohjelmistoalalle, jonka tuotteet on perinteisesti tehty yrityksille.

"Ohjelmistotuotteet ovat olleet isoja, tylsiä ja vaikeasti käytettäviä. Nyt ohjelmistoilta vaaditaan helppokäyttöisyyttä, hauskuutta ja keveyttä."

Hyvä esimerkki kasvavasta ohjelmistoyrityksestä on tamperelainen M-files, joka ei peittele kunnianhimoisia kasvutavoitteitaan.

"Tähtäämme oikeasti omalla sektorillamme maailman kärkeen. Koska teemme tuotettamme yrityksille, emme pääse kuluttajabisneksessä toimivien peliyhtiöiden kasvulukuihin, mutta olemme vertailuyhtiöihin nähden kasvaneet hyvin", sanoo yhtiön toimitusjohtaja Miika Mäkitalo.

Viime vuonna yhtiön liikevaihto kasvoi 12 miljoonasta eurosta 22 miljoonaan. Vuosittain on palkattu yli 50 työntekijää lisää. Henkilöstöä on nyt 280, joista 80 on Yhdysvalloissa ja viisi Britanniassa.

M-files keskittyy ohjelmistoalalla tiedonhallintamarkkinoihin, joiden kooksi Mäkitalo laskee globaalisti enimmillään noin 20 miljardia euroa. Tiedonhallintamarkkinoilla toimivat muun muassa IBM ja Microsoft.

M-filesin ohjelmistotuote auttaa yrityksiä hallitsemaan asiakirjojaan. "Voi kuulostaa simppeliltä, mutta toimistoväen ajasta menee 20–25 prosenttia erilaisten dokumenttien etsimiseen. Siihen tuhrautuu siis päivä viikossa."

M-filesin tuotteen avulla haluttu dokumentti, kansio tai tieto löytyy tehokkaasti ja yritys säästää, Mäkitalo kertoo.

Teknologiseen murrokseen yhtiö on vastannut omalla tavallaan. Asiakas voi valita pilvipalveluista tai omasta palvelimesta, tai niiden yhdistelmästä, eli hybridistä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat