Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lemminkäinen: Valitusmaksu nopeuttaisi rakentamista

Talous
 

Suomen suurimman rakennusyhtiön Lemminkäisen toimitusjohtaja Casimir Lindholm haluaa valittamisesta maksullista.

"Viime vuonna hallinto-oikeuksiin tuli 1 230 rakentamista koskevaa valitusta. Näistä vain 23 prosenttia johti muutokseen. Suurin osa valituksista oli siis turhia. Tämän vuoksi valittamisella pitäisi olla maksu, joka voisi olla kooltaan verrattavissa esimerkiksi passin hakemiseen. Valituksista aiheutuu kustannuksia yhteiskunnalle ja töitä viranomaisille, joten pieni maksu olisi oikeudenmukainen."

Asuntoasioista vastaava ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) ei täysin torju ehdotusta.

"Tätäkin selvitetään, mutta mielestäni maksu on perustelluin jatkokäsittelyssä, ei heti ensimmäisessä vaiheessa. Tarkoituksenamme on rajoittaa valitusten pitkittymistä. Yleensä jo valituksen ensimmäisessä käsittelyssä selviää, onko hanke hoidettu lainmukaisessa järjestyksessä."

Lindholmin mielestä valitusmaksu olisi tehokkain ensimmäisellä portaalla. Hän uskoo, että jo pieni maksu karsisi valtaosan niistä valituksista, joiden tarkoituksena on vain viivästyttää hanketta.

Elinkeinoelämän keskusliitto arvioi, että maaliskuussa Suomen lupajärjestelmissä on jumissa 3,6 miljardin euron edestä erilaisia investointihankkeita.

"Meidän hankkeistamme esimerkiksi Pudasjärven koulu ehti olla viime vuonna jäissä puolen vuoden ajan. Hankkeelle oli rahoitus ja suunnitelma valmiina. Uskon, että tämäkin prosessi olisi mennyt toisin, jos valitukselle olisi ollut jokin kynnys", Lindholm kertoo.

Lemminkäinen pääsi aloittamaan 40 miljoonan euron hirsikoulun rakentamisen viime syksynä, kun kaksi valitusta oli hylätty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat