Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus haluaa eroon rakentamista hidastavista valituksista

KHO:n presidentti Pekka Vihervuori on huolissaan kansalaisten oikeuksista

Talous
 
Laura Mendelin HS
Yksittäinen valitus lykkäsi esimerkiksi Helsingissä Kalasataman tornitaloalueen rakennustöiden aloittamista. SRV aloitti keväällä Kalasataman kauppakeskuksen rakentamisen lähes kaksi vuotta aikataulusta myöhässä.
Yksittäinen valitus lykkäsi esimerkiksi Helsingissä Kalasataman tornitaloalueen rakennustöiden aloittamista. SRV aloitti keväällä Kalasataman kauppakeskuksen rakentamisen lähes kaksi vuotta aikataulusta myöhässä. Kuva: Laura Mendelin HS

Hallitus aikoo nopeuttaa tonttien kaavoittamista ja rakentamista rajoittamalla rajusti kunnan asukkaiden valitusoikeutta. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) antoi keskiviikkona eduskunnalle ilmoituksen liiallisen sääntelyn purkamisesta muun muassa rakentamisessa.

Aiemmin kuka tahansa on voinut tehdä hallinto-oikeuteen kunnallisvalituksen kotikuntansa rakennushankkeesta. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) haluaa rajata valittajien määrää.

Fakta

Kuntalaisten ja ely-keskusten valta kapenemassa

 Hallitus aikoo vauhdittaa kaavoitusta ja rakentamista esimerkiksi rajoittamalla valitusoikeutta.

 Kunnallisvalituksesta siirryttäisiin vain hallintovalitukseen. Kunnallisvalituksen voi tehdä kuka tahansa kunnan asukas, mutta hallintovalituksen vain asianosainen.

 Korkeimpaan hallinto-oikeuteen vaadittaisiin valituslupa rakennus- ja ympäristöasioissa. Valitusten oikeudenkäyntimaksuja korotettaisiin.

 Ely-keskusten valitusoikeutta kaavapäätöksissä rajataan. Viranomaiskäsittelylle tulisi sitovat käsittelyajat.

"Valituslupa ei olisi kaikilla alueen asukkailla, vaan vain asianosaisilla. Kansalaisilla täytyy olla oikeus kyseenalaistaa päätökset, mutta pitää pohtia, miten ja missä laajuudessa valitusoikeutta voi käyttää."

Hän ei vielä osaa sanoa, mihin raja asianosaisen ja muiden kuntalaisten välillä vedettäisiin.

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) presidentti Pekka Vihervuori pelkää, että asianosaisten määrittäminen kuormittaisi oikeuslaitosta. Lisäksi hän pitää kunnallisvalituksesta luopumista ongelmallisena.

"Kunnan jäsenten oikeus tehdä kunnallisvalitus on ollut voimassa Suomen koko itsenäisyyden ajan. Nyt sen poistamista väläytetään ensimmäisen kerran vakavassa yhteydessä", Vihervuori sanoo.

Kuntalaisten valitukset pitävät poliitikot kurissa.

"Kunnalliselämässä on korruptioherkkyyttä, ja kaavoituksella päätetään erittäin suurista varallisuusarvoista. Nykyjärjestelmällä on ennaltaehkäisevä rooli oikeusvaltiossa. Se toteuttaa perustuslakia."

Etujärjestö Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Tarmo Pipatti on eri mieltä. Hän uskoo, että nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa revanssihenkisen politikoinnin kunnissa.

"Usein valitusoikeutta käyttävät poliittiset päättäjät, jotka ovat jääneet demokraattisessa prosessissa vähemmistöön", Pipatti sanoo.

Osa asuntopolitiikasta perustuu edellisen hallituksen käynnistämiin selvityksiin. Tuolloin asuntosalkku oli Sdp:llä, joka on nykyään suurin oppositiopuolue.

"Viime hallituskaudella käynnistyi maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen arviointi, johon liittyi kirjauksia jatkotoimista. Ennakoin, että seuraava hallitus, olipa se minkä värinen tahansa, puuttuu valitusoikeuteen", kertoo entinen asuntoministeri Pia Viitanen (sd).

Viitasen mielestä valitusoikeutta voidaan kaventaa, mutta harkitusti.

Hallitus suunnittelee lisäksi valituslupaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen kaavoitus- ja rakennusasioille. Vihervuori huomauttaa, että valituslupajärjestelmä on jo olemassa.

"Isossa osassa kaavoja ja rakennuslupia järjestelmä on jo käytössä. On näköharha, että muutoksenhaku korkeimpaan hallinto-oikeuteen olisi tonttituotannon jarru. Asemakaavoista harva päätyy alueelliseen hallinto-oikeuteen ja vielä harvempi korkeimpaan hallinto-oikeuteen."

Valitukset osuvat usein suuriin hankkeisiin.

"Ne kohdistuvat rahallisesti arvokkaimpiin ja eniten työllistäviin hankkeisiin, kuten Kalasatamaan, joka seisoi pari vuotta yhden henkilön valituksen vuoksi", Pipatti kertoo.

SRV aloitti tänä keväänä Kalasataman kauppakeskuksen rakentamisen lähes kaksi vuotta aikataulusta myöhässä. Valituksen käsittely kesti Helsingin hallinto-oikeudessa seitsemän kuukautta ja KHO:ssa kolme kuukautta. Valitusprosessin tuoma epävarmuus karkotti rahoittajat, mikä lykkäsi hieman alle puolen miljardin euron rakennushanketta lisää.

Vihervuori kannattaa valituslupajärjestelmän laajentamista, mutta ei usko sen juuri vilkastuttavan rakennusmarkkinoita. Useimmiten tonttitulppana on kunta itse.

"Kuntien itsehallinto antaa jo nyt paljon pelivaraa, mutta monet lain sallimat ratkaisut ovat varmaan kiusallisia. Vain osa kunnista käyttää etuosto-oikeutta, rakentamiskehotuksia ja lunastuksia, vaikka niilläkin voidaan edistää rakentamista."

Hallitus väläyttää myös, että valituslupa KHO:hon pitäisi ratkaista sitovassa määräajassa. Vihervuoren mielestä esitys vaarantaa oikeuslaitoksen riippumattomuuden.

"Määräajan asettaminen tuomioistuinkäsittelylle olisi perustuslain vastaista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat