Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finavia hävisi jättiriidan johdannaistappioista

Vakuutusyhtiö If ei joudu korvaamaan kahden johtajan johdannaiskauppoja

Talous
 
Finavia on listannut tekemiään johdannaissopimuksia oikeudenkäyntimateriaaleihin. Johdannaissopimukset ovat nyt laskennallisesti noin 70 miljoonaa euroa tappiolla, silllä tänä vuonna jatkunut markkinakorkojen alentuminen on pudottanut niiden arvoa rajusti.
Finavia on listannut tekemiään johdannaissopimuksia oikeudenkäyntimateriaaleihin. Johdannaissopimukset ovat nyt laskennallisesti noin 70 miljoonaa euroa tappiolla, silllä tänä vuonna jatkunut markkinakorkojen alentuminen on pudottanut niiden arvoa rajusti.

Valtionyhtiö Finavia ei saa vakuutusyhtiö Ifiltä miljoonakorvauksia tappioista, jotka Finavian kaksi johtotason henkilöä on aiheuttanut johdannaiskaupoillaan. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Finavia hävisi riidan välimiesoikeudessa, joka antoi päätöksen vakuutuskorvauksista kesäkuun lopulla.

Välimiesoikeus on riitaosapuolten sopima kokoonpano, jonka antamat tuomiot ovat salaisia eikä niistä voi valittaa. Finavia hakee monelta taholta vastuullisia ja maksajia johdannaistappioilleen, jotka ovat syntyneet vuosina 2009–2011 tehdyistä johdannaissopimuksista.

Lentokenttäyhtiö osti johdannaisia alun perin sen vuoksi, että se halusi suojata isot lainansa koronnousua vastaan. Kun korot lähtivätkin laskuun, suojausten laskennalliset tappiot muuttuivat nopeasti suuriksi. Tähän mennessä johdannaistappioita on realisoitunut jo 12 miljoonaa euroa, minkä lisäksi laskennallisia tappioita oli vuodenvaihteessa noin 60 miljoonaa euroa.

Finavian sisäiset selvitykset paikallistivat johdannaistappioiden tekijöiksi kaksi entistä johtotason henkilöä, joiden vastuuvakuutuksesta Finavia yritti saada korvauksia.

Finavian hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi sanoo, että Finavia mahdollisesti jatkaa prosessia Ifiä vastaan.

"Harkitsemme jatkovaatimuksia Ifiä ja muita vastuullisia kohtaan. Nythän välimiesoikeus ratkaisi vain sen, että Finavia ei saa korvauksia kahden henkilön vastuuvakuutuksesta."

Tiuraniemen mukaan Finavian hallituksella on tarkoitus jatkaa tarvittaessa muitakin prosesseja tappioiden kattamiseksi.

Finavia vaatii enintään 70 miljoonan vahingonkorvauksia siviilikanteella myös tilintarkastusjätti Deloitte & Touche Oy:ltä, koska johdannaisista ei raportoitu riittävän selkeästi ja ajoissa tilinpäätöksissä. Tilintarkastusyhtiö on kiistänyt kanteen vaatimukset. Se katsoo olleensa huolellinen sekä noudattaneensa hyvää tilintarkastustapaa.

Tilintarkastajan mukaan Finavian hallitus on ollut täysin tietoinen johdannaissopimusten tilanteesta jo ennen vuoden 2010 tilinpäätöksen valmistelua. Deloitte & Touchen mukaan Finavian väittämä siitä, että tilinpäätösasiakirjoissa ei olisi tietoja johdannaissopimuksista, ei pidä paikkansa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat