Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

"Kreikan lähtö olisi suuri sääli"

Talous
 
Mike Amey
Mike Amey

Neuvottelut Kreikan ja sen velkojien välillä ovat pahasti jumissa. Mikäli sopimus edes syntyy, näyttää selvältä että velkahelpotukset ja pidempiaikainen rahoitus eivät ole osa sitä.

Amerikkalaisen sijoitusyhtiön Pimcon johtoon kuuluvan Mike Ameyn mukaan molempiin on jossain vaiheessa palattava, jos Kreikka halutaan pitää osana euroaluetta.

Pimco on maailman suurimpia rahastoja. Se hallinnoi 1600 miljardin dollarin arvosta sijoituksia.

"Kreikka tarvitsee paketin, johon kuuluu jonkinlainen velka- ja rahoitusjärjestely", Amey sanoo HS:lle puhelimessa.

"Sen velkataakka on yksinkertaisesti niin korkea suhteessa talouden kasvuennusteisiin, että on vaikea nähdä, miten maa voisi muuten selvitä."

Kreikan tuomionpäivää on povattu jo kuukausia, ja maan maksukyvyttömyys on varmasti pian käsillä. Ameyn kalenteriin on ympyröity kaksi päivämäärää.

Ensimmäinen on ensi tiistai. Silloin euromaiden osuus Kreikan hätärahoitusohjelmasta päättyy ja maalta erääntyy 1,6 miljardia euroa velkaa Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle.

Kuka

Mike Amey

 Sijoitusyhtiö Pimcon johtoon kuuluva ekonomisti. Pimco hallinnoi yli 1 600 miljardin dollarin arvosta varallisuutta.

 Vastaa Britannian-toiminnoista sekä muutamista Euroopan sijoituksista.

 Valmistui Durhamin yliopistosta. Liittyi Pimcoon vuonna 2003. Yli 20 vuoden kokemus sijoittamisesta.

Toinen on heinäkuun 20. päivä, kun Kreikan on maksettava 3,5 miljardia euroa Euroopan keskuspankille (EKP).

"Kukaan ei todellisuudessa tiedä, milloin kohtalonhetki on, koska emme pääse Kreikan valtiovarainministeriön tietoihin käsiksi", Amey sanoo.

"Näiden kanssa pitää olla aika varovainen, koska tässä on paukkunut jo monta eräpäivää. Mutta varmasti heinäkuun 20. päivä on jonkinlainen takaraja."

Amey uskoo yhä sopuun. Hänen mielestään osapuolten väliset erimielisyydet eivät ole ylitsepääsemättömiä.

"Kreikan lähtö olisi suuri sääli. Toivomme ja odotamme, että maan eurossa pitämiseen löytyy ratkaisu."

Pimco, joka myi Kreikka-sijoituksensa juuri ennen velkakriisin alkua, on ajoittain ollut kriittinen velkojien toimintaa kohtaan. Vuonna 2012 yhtiön sijoitusjohtaja Andrew Balls kirjoitti, että kriisimaan kehitys "osoittaa miten tarkoituksenvastaista on kasata talouskuria talouskurin päälle taloudessa, joka ei kasva".

Amey sanoo nykytilanteen olevan siinä mielessä parempi, että Kreikan talous on lähestulkoon tasapainossa ennen korkomenoja. Maan alijäämä johtuu siis pääasiassa velanhoitokuluista eikä esimerkiksi palkoista ja eläkkeistä.

"Se on yksi syy, miksi uskomme sopuun. Kreikan talous on jo kärsinyt rajusti. Maa on onnistunut saamaan itsensä tilanteeseen, jossa lisärahoituksen tarve on hyvin pientä velkamaksuja lukuun ottamatta", Amey pohtii.

"Koska maan neuvottelukumppanit ovat käytännössä sen velkojia, uskomme että kiistaan löytyy toimiva ratkaisu."

Riski neuvottelujen lopullisesta kariutumisesta on silti olemassa, hän lisää.

Mikäli niin käy, Amey arvioi EKP:n tulimuurin olevan riittävän suuri pitämään euroalue vakaana. Pahimmat seuraukset kohdistuisivat kreikkalaisiin. Maan talous joutuisi kovaan puristukseen.

"Se, miten uusi hallitus kykenisi hallitsemaan sellaista turbulenssia, olisi keskeisin haaste. Arviomme mukaan Kreikan olisi parempi pysyä eurossa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat