Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kapitalisaatiosopimus ei sovi kaikille

Sijoitustuotteiden hyötyjen ja haittojen punnitseminen on hankalaa

Talous
 
Riku Isohella
Viime vuosina ihmiset ovat tehneet runsaasti sopimuksia erilaisista sijoitusvakuutuksista ja vakuutuskuorista.
Viime vuosina ihmiset ovat tehneet runsaasti sopimuksia erilaisista sijoitusvakuutuksista ja vakuutuskuorista. Kuva: Riku Isohella

Erilaiset sijoitusvakuutukset ja vakuutuskuoret ovat tehneet kauppansa viime vuosina. Pelkästään Nordea myi viime vuonna 1,7 miljardilla eurolla niin sanottuja kapitalisaatiosopimuksia. Myös säästöhenkivakuutukset ovat menneet hyvin kaupaksi.

Molempia myydään ennen kaikkea veroeduilla. Niistä ei ole kuitenkaan hyötyä kaikille. HS läpivalaisee suosittujen mutta myös kritisoitujen tuotteiden hyödyt ja haitat.

1 Kapitalisaatiosopimus

Jos et ymmärrä, mitä kapitalisaatiosopimus tarkoittaa, älä masennu. Nimi ei nimittäin liity tuotteeseen millään tavalla. Alun perin kapitalisaatiosopimus oli pääomaturvattu säästövakuutus, jota myytiin yrityksille. Siinä oli siis mukana vakuutus, joka takasi, että sijoittaja saa vähintään sijoittamansa pääoman, kapitaalin takaisin. Siitä nimi.

Pääomaturvaa tai mitään muutakaan vakuutukseen viittaavaa tuotteeseen ei enää kuulu. Jäljellä on pelkkä kuori, jota myydään sillä perusteella, että tuotteen sisällä asiakas voi vaihtaa sijoituskohteita ilman, että tuotoista pitäisi välillä maksaa veroa. Sijoituskohteet asiakas valitsee itse ja kantaa myös riskin niiden arvonheilahtelusta. 

 

Ei sovi
perintöverosuunnitteluun
Kapitalisaatiosopimukseen ei liity edullista verokohtelua perimistilanteessa toisin kuin vaikkapa säästöhenkivakuutukseen. Sopimus siirtyy sellaisenaan perikunnalle, ja siitä maksetaan koko arvoltaan normaali perintövero. Sen ainut verohyöty on sijoitustuotoista maksettavan pääomatuloveron välttäminen sijoitusaikana. 

 

Sopiiko kapitalisaatiosopimus

minulle?

Riippuu siitä, minkälainen sijoittaja olet? Onko sinulla aikomus seurata markkinoita aktiivisesti ja muutella sijoitusten jakaumaa sen mukaan, miten osakemarkkinat liikkuvat? Veroedusta on hyötyä vain, jos aiot ostaa ja myydä sijoituksiasi.

Kapitalisaatiosopimuksesta peritään nimittäin kuluja. Nordean sopimuksessa sijoitetusta pääomasta otetaan ensin yhden prosentin kuormituspalkkio ja sitten vielä 0,4 prosenttia hoitokulua vuosittain. Lisäksi maksat varojen sijoituskohteiden kuten rahastojen palkkiot.

Luvut eivät kuulosta suurilta, mutta ne voivat syödä vuosien kuluessa kumuloituessaan huomattavan osan sijoitusten tuotosta. Etenkin, jos sijoitukset kapitalisaatiosopimuksen sisällä on tehty matalalla riskillä, jolloin tuotto olisi muutenkin verraten pieni.

Jos et aio käydä itse aktiivisesti kauppaa, sinulla on halvempiakin sijoitusvaihtoehtoja. Esimerkiksi yhdistelmärahastoissa salkunhoitaja muuttelee sijoitusten painopistettä osakkeiden ja korkojen välillä markkinatilanteen mukaan, eikä siitäkään mene veroa välistä. Markkinoilta löytyy kuluiltaan edullisia yhdistelmärahastoja, joissa ei ole merkintäpalkkioita lainkaan. 

 

Mitä haittoja
sopimukseen liittyy?
Jos tarvitset rahoja ensimmäisten kolmen vuoden aikana, joudut maksamaan sijoitusten arvosta nostokulua.

Jos käy niin huonosti, että sijoitustesi arvo laskee, et pysty vähentämään tappiota verotuksessa toisin kuin normaaleissa sijoituksissa. Kapitalisaatiosopimuksen tuotoista ei voi myöskään vähentää verotuksessa muiden sijoitusten mahdollisia tappioita.

2 Säästöhenkivakuutus

Säästövakuutus, säästöhenkivakuutus . . . Tuotteen nimi vaihtelee palveluntarjoajasta riippuen, mutta olennainen sisältö on sama.

Säästöhenkivakuutus on määräaikainen, eli siihen kertyneet varat maksetaan takaisin sopimuksen päätyttyä joko vakuutuksenottajalle tai muulle edunsaajalle. Samoin kuin kapitalisaatiosopimuksessa, säästäjä päättää itse, miten säästöt sijoitetaan ja kantaa niistä myös riskin. Säästökohteita voi vaihdella verottomasti vakuutuksen sisällä. Pääomatulovero maksetaan mahdollisesta sijoitusten arvonnoususta vasta vakuutuksen eräännyttyä. Sopimuksesta voi nostaa varoja myös kesken sopimusajan. 

 

Sopii ennen kaikkea perinnön siirtämiseen verottomasti jälkipolville
Säästöhenkivakuutuksessa on yksi olennainen veroetu verrattuna kapitalisaatiosopimukseen. Siihen liittyy henkivakuutus. Jos vakuutettu kuolee kesken vakuutusajan, lähiomaiset voivat saada vakuutussäästöistä kukin 35 000 euroa verottomana kuolintapauskorvauksena. Leskelle verovapaa osuus voi olla suurempikin.

Säästöhenkivakuutus on siis hyvä tapa siirtää perintöä verottomasti jälkipolville. Verovapaus ei koske muita kuin lähiomaisia.

Vakuutuksesta menee vuosittaisia kuluja niin kuin kapitalisaatiosopimuksestakin, mutta ne voi olla perustellumpaa maksaa juuri perintöveron välttämisen näkökulmasta. 

 

Mitä haittoja
sopimukseen liittyy?
Jos tarvitset rahoja ensimmäisten vuosien aikana, joudut maksamaan nostoista prosenttimääräisen kulun.

Jos käy niin huonosti, että sijoitustesi arvo laskee, et pysty vähentämään tappiota verotuksessa toisin kuin normaaleissa sijoituksissa. Säästöhenkivakuutuksen tuotoista ei voi myöskään vähentää verotuksessa muiden sijoitusten mahdollisia tappioita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat