Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teollisuus on maksanut mittausvirheen takia liikaa puusta

Männyn tyvipölkkyjä on mitattu pitkään ja systemaattisesti väärin

Talous
 
Tea Karvinen
Yksityismetsistä hakataan vuosittain noin kahdeksan miljoonaa kuutiota mäntytukkeja.
Yksityismetsistä hakataan vuosittain noin kahdeksan miljoonaa kuutiota mäntytukkeja. Kuva: Tea Karvinen

Metsäteollisuus on mittausvirheen vuoksi maksanut vuosikausia liikaa järeistä mäntytukeista. Virheestä ovat hyötyneet yksityiset metsänomistajat ja koneurakoitsijat, jotka ovat tietämättään myyneet teollisuudelle ilmaa.

Metsänomistajille ja urakoitsijoille maksetaan kaadettujen kuutioiden perusteella.

Puut mitataan kaadettaessa hakkuukoneen kaatopäähän sijoitetun laitteen avulla. Virhe on ollut systemaattinen.

Mittausvirhe koskee vain mäntytukin tyviosaa 1,3 metrin korkeudelle.

Ongelma johtuu siitä, että tyvi ei ole täysin pyöreä, se on kaarnainen ja siinä on usein koloja.

Kun rosoista tyveä on muutettu kuutioksi, mittalaite on laskenut tyven tilavuuden keskimäärin viisi prosenttia todellista suuremmaksi.

Kun metsä on kaadettu, hakkuukoneen tietokoneessa ovat kuutiotiedot puutavaralajeittain. Koneen kuljettaja lähettää metsäyhtiölle tiedoston, jonka perusteella metsänomistaja ja urakoitsija saavat tilinsä.

Lain mukaan puutavaran mittaamisesta vastaa Luonnonvarakeskus (Luke), jonka palveluksessa on virallisia mittaajia. He toimivat tuomarin vastuulla. Lain mukaan mittauksessa ei saa olla merkittävää systemaattista virhettä.

Ensimmäiset havainnot virheestä tehtiin puolitoista vuotta sitten Stora Enson Uimaharjun-tehtaan terminaalissa. Tyvipölkkyjä upotettiin vesisammioon, jolloin syrjäytyneestä vedestä saatiin selville tukkien todellinen tilavuus.

Tulosta verrattiin hakkuukoneen antamaan lukemaan, joka oli kahdeksan prosenttia suurempi kuin upotuskokeessa havaittu tilavuus.

Uimaharjun havaintojen jälkeen Luke on jatkanut testejä. Aineistoa on koottu 33 metsiköstä eri puolilta Suomea. Kuudelle tehtaalle toimitettiin 793 koetyvipölkkyä.

Kokeiden mukaan hakkuukone oli mitannut suuret pölkyt viisi prosenttia ja pienet pölkyt kymmenen prosentti liian suuriksi.

Mittauspulmaa on käsitelty usein puutavaranmittauksen neuvottelukunnassa, jossa ovat mukana metsäalan tärkeimmät etutahot. Neuvottelukunnan käsityksen mukaan virhe on systemaattinen.

Yksityismetsistä hakataan vuosittain noin kahdeksan miljoonaa kuutiota mäntytukkeja, ja tukkisumasta 1,3-metristen pölkkyjen osuus on arviolta kymmenen prosenttia. Metsänomistajalle maksetaan pystykaupassa 55 euroa kuutiolta.

Pystykaupassa metsänomistaja myy yhtiölle hakkuuoikeuden, jolloin ostajan palkkaama urakoitsija kaataa ja mittaa puut. Pystykaupoissa niin kutsuttua motomittausta on harjoitettu yli kaksikymmentä vuotta.

Mittausongelma ei koske hankintakauppoja, jossa metsänomistaja kaataa itse puut ja toimittaa ne tienlaitaan.

Pulmat eivät koske Metsähallituksen puukauppoja, sillä liikelaitos toimittaa itse pöllit tehtaille.

Metsäyhtiöiden etujärjestön Metsäteollisuuden kotimaan metsäasioiden päällikkö Jouni Väkevä istuu puutavaranmittauksen neuvottelukunnassa. Hän ei ole vielä laskenut virheen taloudellista arvoa.

"Volyymit ovat miljoonia kuutioita vuodessa, joten pienestä systemaattisesta virheestä tulee äkkiä iso asia. On tärkeää, että mittaus saadaan nopeasti kuntoon", Väkevä sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat