Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IMF ajoi Kreikan nurkkaan

Alexis Tsipras syyttää velkojia kiristyksestä

Talous
 
Yves Herman Reuters
Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ajaa kovaa linjaa Kreikan suhteen.
Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ajaa kovaa linjaa Kreikan suhteen. Kuva: Yves Herman Reuters

Kreikka ja sen velkojat kokoontuvat jälleen lauantaina Brysseliin hieromaan ratkaisua kuukausia kestäneeseen kriisiin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan velkojat tarjosivat perjantaina Kreikalle viiden kuukauden pidennystä hätärahoitusohjelmaan, 15 miljardia euroa sekä lupauksen mahdollisista velkahelpotuksista tulevaisuudessa.

Kreikka torjui ehdotuksen. Maan pääministeri Alexis Tsipras syytti velkojia "uhkavaatimuksista ja kiristyksistä".

Saksan liittokansleri Angela Merkel painotti, että sopimuksen täytyy syntyä lauantaina. Se täytyy hyväksyttää vielä Kreikan ja Saksan parlamenteissa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk muistutti, että tiistaina "peli on ohi".

Silloin euromaiden osuus Kreikan hätärahoitusohjelmasta päättyy, ja maalta erääntyy maksettavaksi 1,6 miljardia euroa Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle. Euromaat ja IMF ovat Kreikan suurimmat lainoittajat.

Kreikan ajautuminen ulos eurosta on lähempänä kuin koskaan. Vielä viime maanantaina tilanne oli toinen.

Velkojien yllätykseksi vasemmistopuolue Syrizaa johtava Tsipras oli valmis taipumaan. Tsipras esitti kahdeksan miljardin euron sopeutuksia lähivuosille, lähes täysin veronkorotusten kautta.

Varsinaisiin eläkeleikkauksiin Kreikka ei suostunut, vaan halusi turvata järjestelmän kestävyyden rakenneuudistuksilla ja maksukorotuksilla.

Esitys sai kehuja euromailta sekä komissiolta, ja se hyväksyttiin välittömästi sovun pohjaksi. Syrizan radikaali vasemmistosiipi lähestulkoon tuomitsi Tsiprasin petturiksi ja uhosi äänestävänsä esitystä vastaan.

36 tuntia myöhemmin Tsiprasin tarjous oli roskakorissa.

IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ei hyväksynyt Kreikan suunnitelmia kiristää yritysten verotusta. Se vaati maalta suoria eläkeleikkauksia. The Wall Street Journal -lehti sai käsiinsä Kreikan esityksen päälle tehdyn vastaehdotuksen, joka oli lähes pelkkää IMF:n punakynää.

Eläkejärjestelmää koskeva osio oli uudelleenkirjoitettu. Jopa kielioppi joutui IMF:n syyniin.

Tsipras torjui IMF:n vaatimukset välittömästi ja pohti, haluaako se lainkaan saada sopimusta aikaan.

Siitä lähtien neuvottelut ovat olleet jumissa. Vaikka pientä lähentymistä on tapahtunut, tilanne näytti vielä perjantaina vaikealta. Valtiovarainministeri Gianis Varoufakis sanoi irlantilaismedian haastattelussa, että vaatimukset eläkeleikkauksista ovat "absurdeja" eikä Kreikka voi niihin suostua.

IMF:n peruste orastavan sovun kaatamiselle on, että veronkorotukset ovat haitallisia Kreikan kasvulle.

Valtaosa ekonomisteista kuitenkin ajattelee sekä leikkausten että veronkorotusten olevan pahaa myrkkyä lamassa olevalle taloudelle. Princetonin yliopiston professori Ashoka Mody on huomauttanut, että näin toteaa myös IMF:n oma tutkimusosasto. Mody toimi aiemmin IMF:n johtotehtävissä.

IMF:n tiukkaa kantaa voi selittää se, että euromaat ovat tyrmänneet sen vaatimuksen Kreikan velkataakan helpottamisesta. IMF:n mukaan Kreikkaa kohtaan on oltava entistä tiukempi, mikäli sen velkataakkaa ei voida keventää.

Toinen mahdollinen selitys on IMF:n epäily Kreikan veronkantokyvystä. On ymmärrettävää, että IMF ei halua ottaa riskejä. Sen Kreikka-saatavat ovat neljä kertaa suuremmat kuin kaikki aiemmat lainatappiot yhteensä.

Politico-lehti huomauttaa myös, että Lagarden pesti on katkolla ensi vuonna. Lehti arvioi, että Lagarde esittää kovia vaatimuksia varmistaakseen uudelleenvalintansa. Kehittyvien maiden edustajat ovat tulistuneet siitä, että IMF on joustanut säännöistään auttaessaan rikasta, eurooppalaista maata.

IMF:n toiminta on herättänyt kovaa arvostelua Kreikassa.

"Jos täytyy valita erittäin rikkinäisen kreikkalaisen demokratian ja euroalueen välillä, valitsen epäröimättä demokratian", kommentoi maan suurlehden Kathimerinin toimittaja Kostas Karkagiannis Twitterissä.

"Nyt tämä on jo legitiimi kysymys: pyrkivätkö velkojat ensisijaisesti sopimukseen vai Syrizan hajottamiseen?" pohti toinen Kathimerinin toimittaja, Giannis Palaiologos.

Tsipras on pakkoraossa. Syriza on jatkuvasti vaatinut, että sopimukseen sisältyy velkahelpotuksia sekä vähintään pitkälle ensi vuoteen kestävä rahoitus. Nyt pöydällä on muutaman kuukauden pidennys, ilman velkahelpotuksia ja kovin ehdoin.

Finanssiyhtiö JPMorgan Chase arvioi, että mikäli sopimus ei synny sunnuntaihin mennessä, kreikkalaispankit eivät maanantaina aukea. Toisaalta jos Tsipras hyväksyy IMF:n vaatimukset, se voi olla hänen viimeinen tekonsa pääministerinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat