Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikkalaisten kujanjuoksu kiihtyi

Vaara käteisen rahan loppumisesta tekee kreikkalaisten lähipäivistä arvaamattomia

Talous
 

Lauantai 27.6.

Toistuviin tuomiopäiviin tottuneiden kreikkalaisten hermot kiristyivät lauantaina, kun sopu Kreikan velkojien kanssa karahti karille.

Monet kreikkalaiset tekivät sen, minkä pystyivät, eli lähtivät pankkiautomaatille. Käteinen raha nousee arvoonsa siinä tapauksessa, että kriisi kärjistyy pääomapaoksi ja Kreikka joutuisi sulkemaan pankit.

"Yritin saada käteistä, mutta rahaa ei ole", sanoi automaatilta tyhjin käsin palannut 25-vuotias Katerina Spartan kaupungissa The Financial Timesille.

"Ilmassa on paniikkia. Rahani ovat tuolla", nainen sanoi pankkiautomaattia osoitellen.

"Katsotaan miten käy."

Ateenassa noin sata ihmistä odotti lauantaisin auki olevan Piraeus-pankin konttorin edessä aamulla. Osa sanoi odottaneensa jonossa kolme tuntia, mutta pankki ei auennut.

Suuri osa pääkaupungin pankkiautomaateista oli kuitenkin täydessä toiminnassa. Rahakuljetukset toivat lisää rahaa automaatteihin, ja jonot automaateille pysyivät pääosin kohtuullisina.

Uutistoimisto Bloombergin haastattelemien pankkien edustajien mukaan Kreikan 7 000 pankkiautomaatista 500 oli tyhjentynyt lauantaiaamuna.

Osa pankinjohtajista odotti rahojen käyvän vähiin lauantai-iltana.

Sunnuntai 28. 6.

Euroopan keskuspankin EKP:n pitää viikonlopun aikana päättää, jatkaako se Kreikan pankkien rahoittamista. Tähän asti pankkeja on tekohengitetty EKP:n hätärahoituksella.

Keskuspankin pitää tulkita, ovatko Kreikan pankit maksukykyisiä vai eivät. Jos ne eivät ole, keskuspankki saattaa lopettaa hätärahoituksen.

EKP joutuisi vähintäänkin tanssimaan omien sääntöjensä rajamailla, jos se rahoittaisi vararikkoa lähestyviä pankkeja.

Silti EKP ei mielellään halua tehdä päätöstä, joka tekisi siitä Kreikan kaatajan. Keskuspankki tuskin vetää töpseliä seinästä, jos euromaiden johto elättelee vielä sopua Kreikan pelastamisesta.

Maanantai 29. 6.

Jos Euroopan keskuspankki lopettaa hätärahoituksen, Kreikan täytyisi mahdollisesti pitää pankit kiinni maanantaina ja tuntemattoman ajan siitä eteenpäin. Muuten vaara pääomien pakenemisesta ja pankkien kaatumisesta saattaisi käydä liian suureksi.

Rahan liikkeen rajoittaminen olisi poikkeuksellinen hätätoimi, josta olisi vaikea palata normaalitilaan. Kyproksella pankkinostoja ja pääomien liikkeitä rajoitettiin vuonna 2013 onnistuneesti. Kreikan tapauksessa paluu normaaliin olisi kuitenkin vaikeampi toteuttaa, elleivät neuvottelut euromaiden kanssa yhtäkkiä elpyisi.

Tiistai 30. 6.

Kesäkuun viimeisenä päivänä Kreikalta erääntyy maksettavaksi 1,5 miljardin euron lainaerä Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle.

Valuuttarahaston pääjohtaja Christine Lagarde on ollut tiukkana siitä, että maksua ei voi viivästyttää ilman seurauksia.

IMF on ilmoittanut, että se laskisi maksun myöhästymisen nopeasti "maksukyvyttömyydeksi". Saman merkinnän on Valuuttarahaston papereissa aiemmin saanut vain joukko kehitysmaita.

Kreikka on sanonut, ettei se pysty maksamaan, jos se ei pääse velkojien kanssa sopuun lainaohjelman jatkamisesta.

IMF:n velan maksamatta jättäminen voisi kiihdytää ketjua, joka saattaisi päättyä Kreikan euroeroon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat