Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan Tsipras otti loikan pimeyteen

Talous
 
Paavo Teittinen Helsingin Sanomat
Kreikan ahdinko selitettynä kahdessa minuutissa
Kreikan ahdinko selitettynä kahdessa minuutissa
Mistä Kreikan lainaerästä tällä erää oikein väännetään? Entä jos sopua ei synny? HS selittää Kreikan velka-ahdingon kahdessa minuutissa. Toimittajat: Jani Timonen ja Ruut Tolonen HS, editointi: Janne Elkki HS, kuvat: Reuters

Kreikan kriisi etenee kohti tuntemattomia vesiä. Päätös kansanäänestyksestä oli radikaali, mutta odotettavissa. Pääministeri Alexis Tsipras teki sen, mistä on puhunut pitkin vuotta.

Neuvotteluasetelma oli alun alkaen mahdoton. Vaalivoittaja Syrizalla oli äänestäjien tuki lopettaa talouskuri, mutta ei tukea viedä maata ulos eurosta. Se tarkoitti käytännössä, että euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n olisi täytynyt tehdä suuria myönnytyksiä.

Myönnytykset teki lopulta Tsipras, joka taipui koviin uudistuksiin. Puolueen sisäinen kapina, velkahuojennusten puute ja ideologisesti vaikeat eläkeleikkaukset olivat kuitenkin liikaa.

Kreikassa ei ole järjestetty kansanäänestystä sitten vuoden 1974. Tuolloin sotilasjuntta luopui vallasta ja kansa kuninkaasta.

Sen jälkeen lähimmäs on tultu vuonna 2011, kun silloinen pääministeri Georgios Papandreou halusi lainaohjelmalle kansan hyväksynnän. Velkojat raivostuivat ja käytännössä pakottivat Papandreoun muuttamaan äänestyksen koskemaan maan eurojäsenyyttä. Äänestys peruttiin ja Papandreou sai lähteä.

Myös nyt äänestyksessä olisi todellisuudessa kyse Kreikan jäsenyydestä rahaliitossa, vaikka virallisesti se koskee lainaohjelman ehtojen hyväksymistä. Toisin kuin kreikkalaiset ministerit uskottelevat, ei-tulos ei antaisi maalle lainkaan lisää neuvotteluvoimaa Brysselissä. Kaikki luottamus on mennyt. Ainoa suunta olisi todennäköisesti ulos rahaliitosta.

Jos tulos olisi kyllä, tilanne olisi auki. Velkojat eivät usko, että lainaohjelman ehtoja vastaan kampanjoiva Tsipras veisi läpi sovittuja uudistuksia. Uudet vaalit häämöttäisivät, mutta Syrizan kannatus on tällä hetkellä suurempi kuin oppositiopuolueiden Uuden Demokratian, To Potamin ja Pasokin yhteensä.

Vuonna 2011 oppositiopoliitikko Tsipras tuomitsi Papandreoun ajatuksen kansanäänestyksestä: "Jos pääministeri aikoo esittää tällaisia kysymyksiä – hyväksykää talouskuri ja pysykää eurossa, tai palatkaa drakmaan – maksukyvyttömyys sekä pankkijärjestelmän ja talouden romahdus tulevat iskemään kauan ennen kuin pääsemme äänestysuurnille."

Pian nähdään, päteekö ennustus yhä. Mitä seuraavan viikon aikana tapahtuukin, yksi asia on selvä: euroalueella pelataan nyt todella kovilla panoksilla.

Paavo Teittinen HS paavo.teittinen@hs.fi
Kirjoittaja on talouden ja politiikan toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat