Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotipizzan tie pörssiin takkuaa

Yhtiö laski osakeannin merkintähintaa viiteen euroon

Talous
 
Vesa Moilanen Lehtikuva
Kotipizzalla oli viime vuoden lopussa 261 ravintolaa.
Kotipizzalla oli viime vuoden lopussa 261 ravintolaa. Kuva: Vesa Moilanen Lehtikuva

Pikaruuastaan tunnetun Kotipizzan tie Helsingin pörssissä listatuksi yhtiöksi ei ole sujunut ennakoidusti. Yhtiö ilmoitti perjantaina laskevansa antihinnan viiteen euroon, kun aiemmin hintaväli oli 9–11 euroa. Merkintäaikaa pidennetään jo toiseen kertaan.

Yhtiön toimitusjohtaja Tommi Tervanen sanoo, että hintaa laskettiin, jotta annin toteutuminen varmasti toteutuu.

"Tähän asti tehtyjen osakemerkintöjen määrä lähestyy tasoa, jolla anti voi toteutua", Tervanen sanoo. Hän ei määrittele, mitä "lähestyminen" tarkoittaa. Ei edes sitä, onko merkintöjen määrä nyt vaikka 20 prosenttia vai 90 prosenttia tavoitteesta. "En voi sitä sanoa", hän sanoo.

Tervanen arvelee, että osakeanti on käynyt kaupaksi nihkeästi, koska sekä Suomessa että ulkomailla on niin paljon yhtiöitä menossa pörssiin ja sijoittajilla on yllin kyllin tarjontaa.

Tervanen ei myöskään spekuloi, ovatko pankkiiriliikkeiden neuvonantajat laskeneet Kotipizzan merkintähinnan alun perin väärin. "Se ei ole meidän työtämme. Me pyrimme tekemään oman työmme mahdollisimman hyvin, markkinat päättävät sitten hinnan."

Hän ei osaa sanoa, lopetetaanko anti, jos sitä ei saa uudella hinnallakaan merkityksi. Takaraja on 1. heinäkuuta. "Se katsotaan sitten."

Tervanen sanoo olevansa luottavainen.

"Ravintola-alalla on ollut neljä vuotta synkkää mutta pikaruokapuoli sinnittelee. Toukokuussakin meidän myynti kasvoi 9,8 prosenttia. Meillä menee kohtuullisen hyvin."

Kotipizza on menossa suoraan pörssin päälistalle. Yhtiöstä 90 prosenttia omistavat pääomasijoittaja Sentica Partnersin hallinnoimat rahastot. Sentica aikoo jatkaa myös mahdollisen pörssiin menon jälkeen yhtiön suurena omistajana.

Aiemmin Helsingin pörssissä ravintola-alaa edustaa noin sata ravintolaa omistava Restamax.

Kotipizzan liikevaihto oli 52 miljoonaa euroa vuonna 2014. Liikevaihdosta kertyi käyttökatetta 4,3 miljoonaa euroa. Yhtiö myi seitsemän miljoonaa pizzaa.

Kotipizzalla oli viime vuoden lopussa 261 ravintolaa. Lähes kaikki ovat niin sanottuja franchising- eli luvakeravintoloita.

Yhtiön liikevaihto kertyy yrittäjien maksamista franchising-maksuista. Lisäksi Kotipizzalle kertyy liikevaihtoa, kun se myy yrittäjille raaka-aineita. Yrittäjä hyötyy siitä, että se saa Kotipizzalta valmiin liiketoimintamallin ja markkinointituen.

Yhtiön perusti kauppaneuvos Rabbe Grönblom, mutta hän luopui viimeisistä Kotipizza-osakkeista puolitoista vuotta sitten.

Tommi Tervanen
Tommi Tervanen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat