Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euromaat varautuvat  myrskyyn

Kansanäänestysilmoituksen suututtamat euroministerit eivät myöntäneet Kreikan lainaohjelmalle jatkoaikaa

Talous
 
Kreikan ahdinko selitettynä kahdessa minuutissa
Kreikan ahdinko selitettynä kahdessa minuutissa
Mistä Kreikan lainaerästä tällä erää oikein väännetään? Entä jos sopua ei synny? HS selittää Kreikan velka-ahdingon kahdessa minuutissa. Toimittajat: Jani Timonen ja Ruut Tolonen HS, editointi: Janne Elkki HS, kuvat: Reuters

Pillastuvatko markkinat, nousevatko Espanjan ja Portugalin korot ja joutuuko Kreikka sulkemaan pankkinsa?

Euromaiden katseet olivat jo maanantaissa ja Kreikan kriisin mahdollisten tartuntavaikutusten hillitsemisessä, kun he kokoontuivat kriisikokoukseen Brysselissä lauantaina.

"Katsomme tulevia askeleita. Olemme vahvasti päättäneet säilyttää euroalueen uskottavuuden ja vakauden", sanoi euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem.

Euroalue joutuu varautumaan pahimpaan ja suojaamaan heikoimpia jäseniään, koska Kreikka otti ison askeleen kohti eroa yhteisvaluutasta.

Aris Messinis AFP
Käteisvarantojaan täydentäneet kreikkalaiset jonottivat pankkiautomaatille Ateenassa lauantaina.
Käteisvarantojaan täydentäneet kreikkalaiset jonottivat pankkiautomaatille Ateenassa lauantaina.

Kreikan poukkoiluun lopen kyllästyneet valtiovarainministerit tyrmäsivät lauantaina Kreikan hallituksen pyytämän jatkoajan maan nykyiselle lainaohjelmalle.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras toivoi lainaohjelmalle kuukauden jatkoa, koska hän aikoo järjestää viikon päästä sunnuntaina kansanäänestyksen Kreikalta lainojen vastineeksi vaadituista toimista.

Kreikan eurokumppanit olivat tyrmistyneitä ja "surullisia" Kreikan päätöksestä järjestää kansanäänestys velkojien kompromissiehdotuksesta. Heitä ärsytti myös se, että Kreikan hallitus kaiken kukkuraksi kehotti kansalaisia äänestämään ehdotusta vastaan.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi, että Kreikan ilmoitus kansanäänestyksestä oli "epämiellyttävä yllätys".

"Oli aikamoinen päivä. Ei siitä pääse yli eikä ympäri", Stubb sanoi myöhään lauantaina.

"Ei kerta kaikkiaan ollut enää luottamusta Kreikan toimintaan", Stubb sanoi. Hän kuitenkin korosti, että Kreikka ei ole eronnut tai eroamassa eurosta.

Myös Dijsselbloem piti oven auki neuvottelujen aloittamiseksi uudelleen.

"Monia asioita voi tapahtua. Useat skenaariot ovat mahdollisia", hän sanoi.

Suomalaisturistit matkalla Kreikkaan: ”Vain käteistä mukana, ei korttia ollenkaan”
Suomalaisturistit matkalla Kreikkaan: ”Vain käteistä mukana, ei korttia ollenkaan”
Helsinki-Vantaan lentokentällä Kreikkaan matkaavat suomalaisturistit kertovat nostaneensa käteistä tavallista enemmän. Uhkana on, että alkavalla viikolla kreikkalaiset pankit sulkeutuvat, jos rahat loppuvat. Toimittaja: Hannes Nissinen, kuvaus ja leikkaus: Arttu Luhtala.

Lainaohjelman päättyminen tarkoittaa, että Kreikka menettää toisesta lainaohjelmasta vielä maksamatta olevat 7,2 miljardia euroa. Myös maksukyvyttömyys häämöttää, sillä rahaton Kreikka tuskin kykenee lyhentämään ensi viikon tiistaina erääntyvää 1,5 miljardin euron lainaansa Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle.

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis hyökkäsi eurokumppaneita vastaan sanomalla, että jatkoajan epääminen vahingoittaa euroryhmän mainetta demokraattisena instituutiona.

"Pelkään että vahingosta tulee pysyvä."

Varoufakis joutui lähtemään maitojunalla kotiin, kun muut ministerit jatkoivat kriisintorjuntatoimien pohtimista.

Epäselväksi jäi se, mistä kreikkalaiset ylipäätään voisivat ensi sunnuntaina äänestää, koska nykyistä lainaohjelmaa saati sen ehtoja ei ole enää silloin olemassa.

Kun ohjelma kerran päättyy, Kreikan on tukilainaa saadakseen aloitettava neuvottelut täysin uudesta, kolmannesta lainaohjelmasta. Näin on tehtävä siinäkin tapauksessa, että kansa päättäisi sanoa vahvasti kyllä vanhalle ehdotuspohjalle.

Varoufakisin mukaan äänestys ei tule koskemaan Kreikan eurojäsenyyttä.

"Haluan muistuttaa, että eurosta eroamiselle ei ole lakiperustaa", hän sanoi.

Kokouslähteiden mukaan Euroopan keskuspankin EKP:n ja euromaiden kriisirahaston EVM:n on varauduttava rientämään nopeasti hätiin, jos entisten tukiohjelmamaiden korot alkavat nousta markkinoilla.

EKP voisi helpottaa maiden tilannetta ostamalla niiden joukkovelkakirjoja, ja EVM voisi puolestaan antaa niille valmiusluottoa. Myös Euroopan investointipankki voisi auttaa tilannetta lupaamalla investointeja maihin, joita Kreikan kriisi uhkaa horjuttaa.

Kreikka puolestaan itse saattaa joutua sulkemaan pankkinsa ja päättämään rajoituksista pääoman liikkeille, jotta kaikki raha ei karkaisi ulos maasta. Pankkiautomaatit alkavat olla tyhjillään Ateenassa, koska hätääntyneet kreikkalaiset putsaavat tilejään.

Nyt Kreikan pankit pysyvät jaloillaan vain EKP:n salliman hätärahoituksen turvin, ja senkin jatkuminen on vaakalaudalla.

Virve Kähkönen HS
Tuomas Niskakangas HS
Bryssel / Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat