Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OP hakee uutta ilmettä brändiuudistuksesta

Joakim Karske haluaa tuoda ketterän designin finanssialalle

Talous
 
Laura Mendelin HS
Joakim Karske kertoo, että OP uudistaa brändiään, jotta se sopii paremmin digitaaliseen ympäristöön.
Joakim Karske kertoo, että OP uudistaa brändiään, jotta se sopii paremmin digitaaliseen ympäristöön. Kuva: Laura Mendelin HS

"Suomi liikkuu liian hitaasti kohti sitä, että designereilla olisi yrityksissä suurempi rooli. Asiakkaista ja muotoilusta puhutaan paljon, mutta ymmärrys istuu organisaatiossa hyvin alhaalla."

Näin lataa finanssiryhmä OP:n tuore brändi- ja designjohtaja Joakim Karske, joka aloitti yrityksessä työskentelyn viime vuodenvaihteessa.

Kuka

Joakim Karske

 Finanssiryhmä OP:n muotoilujohtaja.

 Marimekon hallituksen jäsen.

 Työskennellyt kansainvälisille autobrändeille kuten Volvolle, Fordille ja Mercedes-Benzille.

 Työskennellyt Nokia Mobile Phonesin ja Vertun muotoilujohtajana.

 Valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1990.

Suomalaisten yritysten johtoryhmissä designerit ovat vielä harvassa. Piilaaksoa myöten tuntuu kuitenkin olevan selvää, että nykymaailmassa pärjäävät ne yritykset, jotka ymmärtävät, millainen muotoilu palvelee asiakasta kaikista parhaiten.

Suomi vain laahaa jäljessä. Perinteisesti suomalaisessa kuluttajabisneksessä designilla on suuri rooli, mutta palveluyrityksissä vain harvoilla.

Viime syksynä OP kertoi aikomuksestaan uudistaa brändinsä. Osuuspankin perinteinen oranssi liikemerkki pysyy, mutta visuaalinen ilme menee muilta osin uusiksi.

OP:lla ei ole ennen ollut talossa muotoilujohtajaa, ja muotoiluun panostaminen on suomalaisen finanssialankin puitteissa uusi tuulahdus.

"Meillä on menossa brändin visuaalinen uudistus, jossa uudistamme brändiä paremmin soveltuvaksi digitaaliseen ympäristöön", Karske kiteyttää.

Karske on innoissaan murroksesta palvelumuotoilun saralla.

"Suurin muutos on se, joka on nähtävissä koko finanssialalla. Kun yritykset kuten Apple ja Google tulevat mukaan kilpailemaan finanssi- ja vakuutusalan on pakko panostaa digitaaliseen asiakaskokemukseen. Tämän lisäksi asiakkaan fyysinen kohtaaminen, tuote ja palvelu rakentavat brändin."

Karskeen mukaan perinteinen osuustoiminta ei ole pysynyt kehityksen mukana. Siksi OP kaipaa muutosta.

"Disruptoivat palvelut kuten Airbnb ja Uber ovat kasvaneet hyvin suuriksi. Mutta osuustoiminta on jäänyt polkemaan paikalleen. Nyt meillä on mahdollisuus tuoda osuustoiminta nykypäivän kontekstiin. Nostamme omistaja-asiakkaamme ja yritysasiakkaame kaiken keskiöön."

Asiakkaan edun nostamisen kärkeen uskoisi kuuluvan kaikkien menestyvien palveluyritysten strategiaan. Mikä OP:ssa tulee nyt todella muuttumaan?

"Henkilökohtainen visioni on rakentaa OP:sta meidän asiakkaille läheisin ja merkityksellisin brändi, joka tekee arjesta sujuvampaa. Minulle design tarkoittaa tapaa ajatella ja toimia asiakkaan tavalla", Karske sanoo.

Karske on aikaisemmin työskennellyt autoalalla useiden kansainvälisten brändien parissa: Volvon, Fordin ja Mercedes-Benzin. Tämän lisäksi hän on toiminut Nokia Mobile Phonesin ja Vertun muotoilujohtajana. Karske kuuluu myös Marimekon hallitukseen.

Miten Karske aikoo hyödyntää kokemustaan esimerkiksi Marimekon ja Nokian parissa uudessa pestissään OP:lla?

"Katson asioita sekä brändin, liiketoiminnan, asiakkaan ja kilpailijoista erottautumisen näkökulmasta. Tuon näkemystä ja tekemistä, joka ylettyy eri osastojen yli. Moni yritys pääsisi helpommalla jos asioita osattaisiin katsoa oman osaamisen ulkopuolelta. Ryhdymme pian myös rakentamaan Pohjola Terveyden brändiä."

Karske valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1990.

"Kun opiskelin Taikissa, niin oli pelkkiä muotoilijoita. Nykyään muotoilu on erotettu niin, että on käyttöliittymäsuunnittelija, on palvelumuotoilija, on väri- ja materiaalimuotoilija. Se tekee sen, että kokonaisvaltaisen kokemuksen saaminen muotoilusta on vaikeampaa. Ja se pitää olla, jos toimii ylemmällä tasolla organisaatiossa."

Karske ihailee ennen kaikkea Applea ja jakamistalouden uusia sanansaattajia.

"Tuotepuolella esikuviani ovat kliseinen Apple, Nike ja kansainväliset autobrändit, joissa muotoilun historia on hyvin pitkä. Ja palveluiden puolella jakamistalouden innovaatiot kuten Airbnb, joissa osataan myös miettiä bisnesmallia."

Mitä suomalaisten yritysten pitäisi tehdä, jotta ne pärjäisivät paremmin palvelumuotoilun saralla?

"Palkatkaa enemmän design- ja brändialan ammattilaisia yrityksiin. Nostakaa heitä ylemmäs organisaatiossa. Ja yritysten johtoa tulee kouluttaa ajattelemaan asiakaslähtöisesti."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat