Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fortum hakee voimaa Ruotsin aalloista – maailman suurimpiin kuuluva aaltovoimapuisto kytketään pian verkkoon

Fortum kytkee pian sähköverkkoon aaltovoimapuistonsa, josta suunnitellaan yhtä maailman suurimmista.

Talous
 
Maailman suurimpiin kuuluva aaltovoimapuisto rakentuu Ruotsin rannikolle
Maailman suurimpiin kuuluva aaltovoimapuisto rakentuu Ruotsin rannikolle
Fortumin ja Seabased-yrityksen aaltovoiman koehanke Ruotsin Sotenäsin ulkopuolella kytketään sähköverkkoon lähiaikoina. Merellä voimala ei vielä juuri näy, vaikka generaattorit ovat jo pohjassa. Aaltovoima on maailmalla vasta kokeiluvaiheessa. Tekniikkaa kehitetään ja se on kallista. Toimittaja: Elina Kervinen, kuvaus: Magnus Laupa, leikkaus: Arttu Luhtala.

Kaksimetriset aallot lyövät proomun laitaan ja saavat sen keikkumaan villisti ankkurissa. Olosuhteet ovat siis ainakin kunnossa täällä Ruotsin länsirannikolla, kahdeksisen kilometriä Smögenin ulkopuolella.

Aaltoja näet tarvitaan, sillä proomun alla, noin 50 metrin syvyydessä, koetetaan tehdä pientä energiavallankumousta. Energiayhtiö Fortum rakentaa puolen neliökilometrin kokoiselle merialueelle aaltovoiman koepuistoa, josta on tulossa – jos kaikki onnistuu – yksi maailman suurimmista.

Onnistumisesta ei ole takeita. "Tämä on kuin opettelisi uudelleen kävelemään. Aina välillä kaatuu ja sitten otetaan uusia askelia", sanoo Fortumin vanhempi asiantuntija Sebastian Johansen ja esittelee puiston tiluksia.

Fortumin jo vuosia suunnittelema aaltovoimala Sotenäsissä on määrä kytkeä sähköverkkoon ensimmäistä kertaa aivan lähiaikoina. Mereltä puuttuvat vielä aalloilla kelluvat poijut, mutta sähköä kuljettava merikaapeli on jo pohjassa ja generaattorit valmiina.

Puiston on tarkoitus tuottaa alussa yksi megawatti sähköä 34 generaattorilla. Täydessä koossa – jos puisto päätetään ensivaiheen jälkeen rakentaa loppuun – sen kapasiteetti olisi kymmenen megawattia. Johansenin mukaan se riittäisi 2 000 omakotitalon vuositarpeisiin Ruotsissa.

Absoluuttisesti määrä ei huimaa päätä, mutta alalla se on merkittävä: Koko Euroopassa asennetun aaltovoiman määrä on noin puolet puiston koosta, käy ilmi Ocean Energy Systemsin vuoden 2014 tilastosta.

"Tämä on tutkimusta, mutta tiedämme, että jos olemme pitkäjänteisesti mukana, voi näistä jonain kauniina päivänä tulla jotakin hyvää", Johansen sanoo.

Magnus Laupa
Fortum käyttää aaltovoimalassaan Uppsalan yliopiston tutkimukseen perustuvaa Seabased-yhtiön tekniikkaa. Tuotantojohtaja Robert Leandersson esittelee merelle pian asennettavia poijuja tehtaan pihassa Lysekilissä.
Fortum käyttää aaltovoimalassaan Uppsalan yliopiston tutkimukseen perustuvaa Seabased-yhtiön tekniikkaa. Tuotantojohtaja Robert Leandersson esittelee merelle pian asennettavia poijuja tehtaan pihassa Lysekilissä.

Alalla tavataan kuvailla, että aaltovoima on nyt samassa pisteessä kuin tuulivoima oli 20 vuotta sitten. Yksi ongelmista on, ettei kehitystyö ole tuottanut vielä yhtenäistä teknistä standardia. Kilpailevia tekniikoita on maailmalla kehitteillä Johansenin mukaan viitisenkymmentä, ja pudotuspeli käy yritysten välillä kovana.

Fortum käyttää Sotenäsissä Uppsalan yliopiston tutkimukseen perustuvia Seabased-yrityksen generaattoreita. Suomessa alalla ovat muun muassa Wello, joka kokeilee aaltovoimaa Fortumin kanssa Britanniassa ja AW-Energy, joka on liikkeellä Portugalissa.

Sotenäsin suurikokoisen hankkeen onnistuminen olisi koko alalle merkittävää, sanoo Sitran johtaja Sami Tuhkanen, joka istuu Seabasedin kilpailijan AW-Energyn hallituksessa. "Aaltovoima on vielä kehitysvaiheessa, ja onnistumiset vievät koko alaa eteenpäin."

Samaa mieltä on Mats Leijon, Seabasedin toimitusjohtaja, joka on Uppsalan yliopiston sähkötekniikan professorina kehitellyt aaltovoimatekniikkaa vuosia.

"Jos tämä onnistuu, on kyse hyvin isosta askeleesta."

Kehitystyön rahoittaminen on kuitenkin kallista, ja aaltoenergian hinta vielä kaukana kannattavasta. Johansen laskee, että hinta megawattia kohden on yli kymmenkertainen esimerkiksi vesivoimaan verrattuna. Sotenäsin koko puiston investointi on 10 megawatin koossa noin 25 miljoonaa euroa, ja Ruotsin valtio rahoittaa puolet potista.

Magnus Laupa
Merelle asennettu poiju mittaa aallonkorkeutta aaltovoimalan rakennuspaikalla. Jos olot äityvät myrskyisiksi, keskeytetään asennustyöt vaarallisten olojen takia.
Merelle asennettu poiju mittaa aallonkorkeutta aaltovoimalan rakennuspaikalla. Jos olot äityvät myrskyisiksi, keskeytetään asennustyöt vaarallisten olojen takia.

Ruotsin rannikolla aaltovoimasta odotetaan joka tapauksessa kultahippuja. Lysekilin kunta, jossa Seabased valmistaa aaltovoimageneraattoreita, vahtii innolla, lähteenkö kauppa käyntiin kunnolla. Nyt tehdas työllistää noin 50. Lukema voi kasvaa roimasti, jos tilauksia alkaa tulla.

Seabasedilla on viritteillä aaltovoimahanke esimerkiksi Ghanassa. Jo se tarkoittaisi luultavasti satoja työpaikkoja vajaan kahdeksantuhannen asukkaan pikkukaupungissa, joka on viime vuosina menettänyt hitaasti asukkaitansa.

"Tämä tarkoittaa meille valtavasti", sanoo kunnan elinkeinojohtaja Michael Johansson.

Aivan yhtä innokkaita eivät ole kaikki rannoilla.

Sotenäsin Smögenissä ja Kungshamnissa kalastus ja ravustus ovat läsnä kaikkialla. On katkarapuakatemia katkarapunäyttelyineen ja katkarapuleipää joka kuppilassa. Joillekin ravustajille ja kalastajille aaltovoimapuisto tarkoittaa tiluksien katoamista, sanoo Martin Olofsson, kymmenennen polven kalastaja vajansa penkillä Smögenin rannassa. "Kaikki kalastajat puhuvat tästä. Eihän maanviljelijäkään pitäisi siitä, että hänen pellostaan otettaisiin pala."

Olofssonin saaliiseen puisto ei suoraan vaikuta, mutta hän on huolissaan hankkeiden laajenemisesta. Osa kärsii jo nyt rakennettavasta puistosta. Fortum ja kalastajat neuvottelevat paraikaa korvauksista.

Toisaalta pitkällä aikavälillä puistosta voi olla kalastajille etua, koska se tarjoaa ravuille ja kaloille suojapaikan, ja kannat kasvavat, Olofsson sanoo. "On tietenkin hyvä olla mukana kehityksessä, ja jos tämä pysyy tässä koossa, ei se ole ongelma."

Elina Kervinen HS
Lysekil/Sotenäs

Magnus Laupa
Aaltovoimaa asennetaan sinne, missä aallot ovat korkeita. Siksi asennusolot ovat hankalat, sanoo Fortumin Sebastian Johansen.
Aaltovoimaa asennetaan sinne, missä aallot ovat korkeita. Siksi asennusolot ovat hankalat, sanoo Fortumin Sebastian Johansen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat