Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naiset ovat yhä harvinaisia yritysten johtoryhmissä

Suomessa Arlan johtoryhmässä yhtä paljon naisia ja miehiä

Talous
 

Pörssin ulkopuolella olevien suomalaisten yhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä on naisia vain vajaa viidennes, 19 prosenttia.

Tämä selviää sosiaali- ja terveysministeriön tuoreesta TASURI-hankkeen selvityksestä.

Luku tarkoittaa siis sitä, että vain noin kaksi kymmenestä yritysten johtoryhmissä päätöksiä tekevästä henkilöstä on naisia.

Meijeriyhtiö Arla on kuitenkin poikkeus. Arlan johtoryhmään kuuluu neljä naista ja neljä miestä.

Arlan toimitusjohtajan Reijo Kiskolan mukaan maitoyrityksiä maailmalla johtavat edelleen miehet.

"Se on kummallista. Esimerkiksi Arla-konsernin johtoryhmässä on pelkkiä miehiä. Sama pätee Ruotsiin. Siitä saatamme hieman piikitellä", Kiskola sanoo.

Kiskola kokee, että johtoryhmä toimii parhaiten, kun siihen kuuluu erilaista osaamista ja ihmisiä erilaisista taustoista.

"Naiset ovat johtajina avoimempia ja suorempia. He nostavat asiat siekailematta pöydälle. En osaisi kuvitella, että johtaisin johtoryhmää, jossa olisi kahdeksan miestä", Kiskola sanoo.

Kiskolan mukaan johtoryhmien miehisyys näyttää oudolta erityisesti kuluttajamarkkinan valossa.

"Kuluttajabisneksen naiset tuntevat erityisen hyvin. Monissa suomalaisissa perheissä juuri naiset tekevät suurimman osan ostopäätöksistä."

Myyntijohtaja Minna Slotte aloitti Arlalla viime elokuussa ja kuuluu yrityksen johtoryhmään.

Slotte tuomitsee kuitenkin jyrkästi kiintiöt.

"En ole mikään kiintiöjohtaja enkä ole koskaan ymmärtänyt kiintiöitä. Tänä päivänä osaaminen ja persoona ratkaisevat, eikä sukupuolikysymys ole enää onneksi niin vahva", Slotte sanoo.

Sloten mukaan Suomessa keskustelu johtajuudesta junnaa usein paikoillaan.

"Yleensä kun puhutaan naisjohtajista, niin korostetaan pehmeitä arvoja tai jotain muuta stereotyyppistä, mutta tunnen kyllä monta pehmeitä arvoja korostavaa miesjohtajaa. Ja tämä toimii tietysti toisinpäin: monet naisjohtajat ovat kovempia kuin miehet."

Myös Kiskola sanoo, että Arlan johtoryhmässä tärkeintä on osaaminen, ei sukupuoli.

Naispuolisten johtajien, jotka pyrkivät yritysten hallituksiin, ongelmaksi lankeaa edelleen kokemus työtehtävistä, jotka liittyvät yrityksen tukitoimintoihin, kuten markkinointiin, viestintään sekä henkilöstöhallintoon.

Hallituksen tasolla vankka kokemus liiketoiminnasta merkitsee kuitenkin paljon, ja keskimäärin naisille jää siitä vähemmän kokemusta käteen.

Keskuskauppakamarin lakimiehen Antti Turusen mukaan liiketoimintavastuu on yhä pääosin miehillä. Vuoden 2014 lopulla liiketoimintojen johtajista 10 prosenttia oli naisia.

"Yksi syy siihen, miksi naisia on johtoryhmissä vähemmän, on se, että naiset opiskelevat miehiä harvemmin insinööritieteitä. Ne johtavat usein liiketoiminnallisiin tehtäviin", Turunen sanoo.

Toinen syy Turusen mukaan liittyy perhe-elämän ja työn yhteensovittamiseen.

"Onneksi tässä tapauksessa on tapahtunut kulttuurinmuutosta, mutta nämä haasteet koskettavat naisia eri tavalla kuin miehiä."

Keskuskauppakamari julkaisi vuoden 2014 lopussa selvityksen "Naiset ottavat vastuuta johtoryhmissä".

Arlan johtoryhmässä viestintä-, markkinointi- sekä henkilöstöhallinnon johtajat ovat naisia.

Minna Slotten mukaan organisaation alemmilla tasoilla näkyy kuitenkin positiivista hajontaa.

"Johdan myyntiosastoa ja suurin osa työntekijöistä on miehiä. Kollegani taas johtaa talousosastoa, ja siellä suurin osa työntekijöistä on naisia."

Slotte on huomannut, että naiset yleisesti pyytävät vähemmän palkkaa.

"Olen tutkinut asiaa rekrytointiyritysten kautta. Ehkä se on jotain vaatimattomuutta. Kun neuvottelin Reijon kanssa palkastani, käytin kyllä argumenttia, että tätä palkkaa ne pojatkin saavat. Jouduin vertaamaan kollegoihin, koska perinteisesti Suomessa on enemmän myyntijohtajina miehiä."

Mitä suomalaisten yritysten sitten pitäisi tehdä, että johtoryhmiin saataisiin enemmän naisia? Pörssiyhtiöiden hallituksissa naisia on sosiaali- ja terveysministeriön mukaan 23 prosenttia ja johtoryhmissä 17 prosenttia

"Kehitys edellyttää sitä, että asiasta keskustellaan avoimesti johdon tasolla. Jos johtoryhmässä tai hallituksessa ei ole yhtään naista, niin kyllä asian voi nostaa pöydälle. Ennen kaikkea kannattaa miettiä syitä, miksi näin on", Kiskola arvioi.

"Kannattaa miettiä avoimesti, mitä lisäarvoa tasapuolisuus johtoryhmässä toisi yritykselle. Maitobisneksessä ajatukset tästä ovat varsin vanhakantaisia, ja siihen kyllä kaipaisin muutosta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat