Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka itkettää toimittajaakin

Talous
 

Lauantai-iltana naistenhuoneessa tuli itkut.

"Meillä on nämä munapäät!" kreikkalainen toimittajaystävä parahti silmät punaisina, naama kyyneliä valuen. Olimme raportoimassa euromaiden valtiovarainministerien dramaattista Kreikka-kokousta, ja kollega ei enää kestänyt.

"Syrizan piti neuvotella meille parempi sopimus. Nyt he ovat viemässä meitä ulos eurosta!"

"Tämä on kamalaa!"

Kreikan tilanne on ollut monta kertaa veitsenterällä sinä aikana, jonka olen kriisiä vallan kulisseissa ja Ateenan kaduilla vuodesta 2011 seurannut. Nyt on kuitenkin saavuttu käänteeseen, joka on ehdottomasti dramaattisin tähän saakka.

Tyrmistys, epäusko ja syvä huoli on vallannut monet kreikkalaiset kaverini sekä Kreikkaa seuraavat EU-toimittajat ja virkamiehet.

Sunnuntaina Ateenan lentoa Brysselin kentällä odotellessa törmäsin kreikkalaiseen kaveriin, joka oli tulossa samalle lennolle. Hän kertoi olevansa niin sekaisin tilanteen takia, että unohti kreikkalaisen henkilökorttinsa kotiin. Saattamassa ollut ystävä joutui kaahaamaan sitä noutamaan.

Ilman henkilökorttia kaverini ei voisi äänestää viikon päästä mahdollisesti järjestettävässä kansanäänestyksessä. Brysselissä asuva, EU-instituutiossa työskentelevä nainen pohti, miten kreikkalaiset tuttavat nyt suhtautuvat häneen. Kun hän edellisen kerran äänesti Kreikan vaaleissa, sai hän siitä satikutia.

"Ei sinun pitäisi äänestää. Mitä sinä tiedät siitä, mitä me koemme!" kaverilleni sanottiin.

Se oli hänen mielestään epäreilua. Hän ei koe olevansa ulkopuolinen, vaikka ei Kreikassa asukaan.

"He eivät halunneet minun äänestävän, jos en ole jakamassa tuskaa heidän kanssaan."

Erityisen rankka tilanne on kreikkalaisille toimittajakollegoilleni. Heidän täytyy seurata kärppänä kriisin jokaista rasahdusta ja selitellä hallituksensa temppuja muille toimittajille. Samaan aikaan – unenpuutteessa ja stressissä – heidän pitäisi kyetä raportoimaan puolueettomasti asiasta, joka tulee iholle ja tarkoittaa kärsimystä läheisille.

Sunnuntaina ennen Ateenan koneeseen nousua laitoin viestiä vessassa itkeneelle toimittajaystävälle: Toivottavasti voit hieman paremmin tänään.

Virve Kähkönen HS virve.kahkonen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n
Brysselin-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat