Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rahan liike pysähtyi Kreikassa

Ateenalaiset jonottivat sunnuntaina huolissaan pankkiautomaateille. EKP, IMF ja EU-komissio painottivat, että Kreikka voi halutessaan palata neuvottelupöytään.

Talous
 
Rio Gandara HS
Yrittäjäpariskunta Dimitra Tsoukali ja Andreas Mouratos nostivat pankkiautomaatista rahaa sunnuntaina Ateenassa. He olivat huolissaan työntekijöidensä palkkojen maksusta.
Yrittäjäpariskunta Dimitra Tsoukali ja Andreas Mouratos nostivat pankkiautomaatista rahaa sunnuntaina Ateenassa. He olivat huolissaan työntekijöidensä palkkojen maksusta. Kuva: Rio Gandara HS

Kymmenen ihmisen jono kiemurteli pankkiautomaatille sunnuntaina iltapäivällä Ateenan keskustassa lähellä Syntagma-aukiota.

NBG-pankin automaatilta seteleitä vielä sai, mutta monesta automaatista ne olivat loppuneet viikonlopun aikana, kun hätääntyneet kreikkalaiset vetivät säästöjään ulos.

Fakta

ELA-rahoitusta käytetään hädässä

 Kreikan pankkien henkireikänä toimiva hätärahoitus tunnetaan talouskielessä nimellä ELA (Emergency Liquidity Assistance).

 Kansalliset keskuspankit voivat jakaa ELA-rahoitusta liikepankeille, kun pankkien vakuudet ja taloustilanne eivät mahdollista normaalin rahoituksen saamista.

 Kreikan pankkien hätärahoitus on paisunut tämän vuoden aikana alle 60 miljardista eurosta 89 miljardiin euroon.

 Euroopan keskuspankki myöntää valtuuksia hätärahoituksen määrän suhteen. Se antaa EKP:lle valtaa ongelmissa olevien valtioiden ohjaamiseen ja painostamiseen.

"Kyllä, me olemme erittäin huolissamme. Emme tiedä, voimmeko maksaa maanantaina yrityksemme laskuja ja tavarantoimittajille", sanoi Dimitra Tsoukali, 37.

Kreikan hallitus ilmoitti sunnuntai-iltana, että Kreikan pankit eivät aukea ainakaan maanantaina. Myös Ateenan pörssin odotettiin pysyvän kiinni. Kreikan hallituksen ja viranomaisten odotettiin maanantain vastaisena yönä hiovan hätäsuunnitelman yksityiskohtia, kuten sitä, minkä kokoisia nostoja pankkiautomaateista voi tehdä.

Aiemmin sunnuntaina Euroopan keskuspankin neuvosto ilmoitti sallivansa Kreikan pankkien hätärahoituksen (ELA) entisellä tasolla, mutta ei sitä suurempana.

Keskuspankin päätös jättää Kreikan pankit koomaa muistuttavaan välitilaan, jossa ne eivät pysty toimimaan normaalisti. Pankit voidaan avata uudelleen, jos Kreikka ja sen velkojat edistyvät neuvotteluissa uudesta lainaohjelmasta.

Keskuspankki, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Euroopan komissio korostivat sunnuntaina, että Kreikka voi halutessaan palata neuvottelupöytään. Keskustelut virkamiesten välillä jatkuivat sunnuntainakin.

Kreikan valtiojohto vaikutti kuitenkin sitoutuneen ensi viikonloppuna järjestettävään kansanäänestykseen, joka antaisi uutta suuntaa Kreikan neuvotteluasenteelle.

Ensin pitäisi selvitä sinne saakka.

"Euroryhmä ja EU pitävät ovensa auki niin pitkään kuin mahdollista. Kuinka pitkään se on mahdollista, on toinen asia", sanoo Nordean ekonomisti Heidi Schauman.

Kreikan kansalle jokainen päivä ilman pankkeja voi käydä raskaaksi.

Tsoukalilla on miehensä Andreas Mouratosin, 35, kanssa pieni yritys, joka toimittaa turvallisuusjärjestelmiä ja telekommunikaatiopalveluita.

Maanantaiaamuna pariskunnalla on edessä vakava keskustelu yrityksen kolmen työntekijän kanssa. Heidän täytyy kertoa alaisilleen, ettei palkkojen maksu välttämättä onnistu tällä viikolla.

"Palkkapäivä on keskiviikkona, ensimmäinen päivä", Dimitra Tsoukali sanoo.

Keskiviikko seuraa tiistaita, jolloin – jollei ihmettä tapahdu – Kreikan nykyinen lainaohjelma euromaiden kanssa umpeutuu, ja maa hyvin todennäköisesti laistaa 1,5 miljardin euron lainanlyhennyksestä Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle. Samalla voi katketa Euroopan keskuspankin EKP:n sallima hätärahoitus Kreikan pankeille.

Huolista huolimatta Tsoukali nosti automaatista vain 40 euroa.

"Kreikkalaisten ei pitäisi juosta pankkeihin tyhjentämään tilejään. Se vain pahentaa tilannetta. Kieltäydyn osallistumasta sellaiseen."

Paikalliset kertoivat, että pisimpiä jonoja keränneillä Ateenan automaateilla on päivystänyt ambulansseja hoivaamassa ihmisiä, jotka pyörtyilevät kuumuudesta ja stressistä.

Kaupunki näytti jonoja lukuun ottamatta sunnuntaina alkuillasta päällisin puolin normaalilta, mutta tunnelma oli huolestunut ja hämmentynyt. Pankkien työntekijät eivät tienneet, pitääkö heidän mennä maanantaiaamuna töihin vai ei.

"Olen erittäin vihainen tilanteesta ylipäätään. Minusta tuntuu, että meidän tulevaisuutemme on varastettu", Tsoukali sanoi.

Hän ei vielä osaa sanoa, miten äänestää viikonlopulle suunnitellussa kansanäänestyksessä. Tsoukali haluaa pysyä eurossa – kuten noin 70 prosenttia kreikkalaisista – mutta ei toisaalta hyväksy lisää vyönkiristystä.

"Emme tiedä vielä, mikä kysymys äänestyksessä on!"

Jos äänestyksen aiheena on pääministeri Alexis Tsiprasin lupauksen mukaisesti velkojien ehdotelma Kreikalta vaadittavista toimista, Kappa Research -tutkimuslaitoksen mukaan 47 prosenttia ja Alco-tutkimuslaitoksen mukaan 57 prosenttia sanoisi sille kyllä. Hylky tulisi noin 30 prosentilta äänestäjistä.

Virve Kähkönen HS
Tuomas Niskakangas HS
Ateena / Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat