Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskuspankin rooli korostuu

Kreikka-neuvottelujen toimijat hakevat uusia roolejaan, kun kriisi siirtyy tulipalojen sammuttamiseen

Talous
 
SaksanliittokansleriAngela Merkel
SaksanliittokansleriAngela Merkel

Euroopan keskuspankki
Euroopan keskuspankki on tahtomattaan noussut keskeiseksi toimijaksi Kreikan ympärillä pyörivässä draamassa.

Jos tilanne Kreikan osalta kärjistyy, EKP voi nopeilla päätöksillä palauttaa luottamusta Kreikan talouteen tai viedä luottamuksen rippeetkin Kreikan pankeilta. EKP on kuitenkin tehnyt selväksi, että se ei halua kriisiä ratkaista suuntaan tai toiseen.

Sunnuntaina EKP ilmoitti jatkavansa tiivistä yhteistyötä Kreikan keskuspankin kanssa. Se sallii hätärahoituksen Kreikan pankeille entisellä tasollaan ainakin toistaiseksi, mutta on valmis muuttamaan päätöstä.

Euroopan komissio

EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici on Kreikka-kriisin viime vaiheissa yrittänyt pitää toivoa yllä. Komissio näkee euron peruuttamattomana poliittisena projektina. Siksi se ajattelee asiaa enemmän Euroopan vakauden ja tulevaisuuden näkökulmasta kuin puhtaan taloudellisesta näkökulmasta.

Komissio tulee todennäköisesti yhdessä IMF:n kanssa ohjaamaan Kreikkaa järjestämään pääomarajoituksia ja pankkien sulkemisia.

IMF

Kriisin kärjistyessä Kansainvälinen valuuttarahasto IMF voi tarjota Kreikan käyttöön asiantuntemusta, jota rahastolle on kertynyt monien kehitysmaiden vastaavien ongelmien setvimisestä.

IMF:llä on roolinsa myös velkojana. Valuuttarahasto joutuu näillä näkymin tiistaina toteamaan, että Kreikka laiminlyö erääntyvän maksuerän lainastaan.

Tämä tarkoittaa sitä, että IMF ei enää voi osallistua Kreikan rahoittamiseen. Velan laiminlyönti on myös askel kohti Kreikan vararikkoon julistamista, mutta asian käsittely tapahtuu verkkaisesti IMF:n sääntöjen mukaisesti.

Euroryhmä

Euroalueen valtiovarainministereistä koostuva ryhmä turhautui viikonloppuna Kreikkaan ja katkaisi neuvottelut Kreikan lainaohjelman jatkamisesta.

Kreikka toimii nyt omillaan, ja euroryhmä tarkkailee muun muassa kriisin mahdollisia tartuntavaikutuksia muihin EU-maihin. Euroryhmä kuitenkin vakuutti, että se pitää ovea auki Kreikalle, jos Kreikka haluaa palata neuvottelemaan

Valtiojohtajat

Euroopan valtiojohtajien rooli on neuvottelujen katkeamisen jälkeen vaikuttaa taustalla. Johtajista vaikutusvaltaisin on Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka on laittanut paljon aikaa ja vaikutusvaltaansa Kreikan pitämiseen eurossa. Hän hallitsee neuvotteluja osaamisellaan ja kokemuksellaan, joka on moniin muihin johtajiin verrattuna ylivertaista.

Kreikan johto

Neuvottelujen hajoaminen tarkoittaa Kreikassa myös poliittista kriisiä. Presidentti Prokopis Pavlopoulos on avainroolissa, jos Kreikka päätyy pääministeri Alexis Tsiprasin hallituksen vaihtamiseen tai uusien vaalien koolle kutsumiseen. Normaalisti Pavlopoulos pysyy päivänpolitiikan ulkopuolella, mutta hänet tiedetään vankaksi eurossa pysymisen kannattajaksi.

Kreikan kansa

Kreikkalaiset valmistautuvat ensi viikonlopun kansanäänestykseen. Siinä äänestetään velkojien ehdotuksesta, joka ei tosin ole enää pöydällä.

Äänestys antaa kuitenkin toteutuessaan suuntaa Kreikalle. Kyselyjen mukaan kreikkalaisten enemmistö haluaa pysyä eurossa. Jos kreikkalaiset antavat hyväksyntänsä velkojien esitykselle, se mahdollistaa uudet neuvottelut.

IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde
IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde
EKP:n pääjohtaja Mario Draghi
EKP:n pääjohtaja Mario Draghi
Kreikan presidentti Prokopis Pavlopoulos
Kreikan presidentti Prokopis Pavlopoulos
Euroryhmän pj. JeroenDijsselbloem
Euroryhmän pj. Jeroen
Dijsselbloem
EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici
EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat