Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajien luottamus talouteen kääntyi laskuun

Teollisuus näkee tilanteen hieman valoisampana

Talous
 

Kuluttajien taloustunnelman nouseva kehitys lopahti kesäkuussa, kertoo Tilastokeskus. Kuluttajien luottamus talouteen heikkeni hieman kesäkuussa toukokuuhun verrattuna.

Kuluttajien luottamusindikaattorin arvo oli kesäkuussa 10,8, kun toukokuussa se oli vielä 15,5. Viime vuoden kesäkuusta luottamus on kuitenkin kohentunut, sillä tällöin lukema oli 8,7.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin kesäkuussa 1 358 henkilöä.

Luottamusindikaattorin kaikki neljä osatekijää heikkenivät kesäkuussa toukokuuhun verrattuna.

Odotukset omasta ja Suomen taloudesta olivat varovaiset ja odotukset yleisestä työttömyydestä synkät. Silti odotukset Suomen taloudesta ja työttömyydestä olivat yhä hieman paremmat kuin vuosi sitten.

Työllisistä 20 prosenttia arvioi kesäkuussa työttömyyden uhan viime kuukausina kasvaneen omalla kohdallaan, ja kymmenen prosenttia uskoi uhan vähentyneen. Työllisistä 23 prosenttia koki, ettei heillä ole lainkaan vaaraa joutua työttömäksi.

Kuluttajista 16 prosenttia aikoi lisätä ja 35 prosenttia vähentää rahan käyttöä kestokulutukseen seuraavan vuoden aikana.

Kuluttajista 42 prosenttia piti kesäkuussa kestotavaroiden ostamista kannattavana.

Kuluttajista vain 16 prosenttia aikoi lisätä ja 35 prosenttia vähentää rahankäyttöä kestokulutukseen seuraavan vuoden aikana.

Vuoden sisällä 16 prosenttia kotitalouksista aikoi joko melko tai hyvin varmasti ostaa auton ja vain 4 prosenttia asunnon. Kotitalouksista 21 prosenttia suunnitteli käyttävänsä rahaa asuntonsa peruskorjaamiseen vuoden sisällä.

Lainan ottamisen arvioi kesäkuussa kannattavaksi 64 prosenttia kuluttajista. Kotitalouksista vain 11 prosenttia suunnitteli ottavansa lainaa vuoden sisällä.

Maanantaina saatiin myös teollisuuden luottamusluvut kesäkuulta.

Luottamus vahvistui hieman, mutta luottamusindikaattori jäi silti melko matalalle. Tuotannon odotetaan kasvavan vain hyvin hitaasti.

Vähittäiskaupan luottamus kääntyi uudelleen laskuun keväisen toipumisen jälkeen. Myyntiodotukset ovat varsin vaisut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat