Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sijoittajat ovat rauhallisia Kreikan sekasorrossa

IMF joutunee vetäytymään Kreikan rahoittamisesta maksurästin takia

Talous
 

Sijoittajat suhtautuivat maanantaina rauhallisesti Kreikan kriisin kärjistymiseen. Euroalueella osakkeet halpenivat silti lähes neljä prosenttia, mikä on suuri muutos niiden hinnoissa.

Varsinaista paniikkia markkinoilla ei kuitenkaan ollut. Sijoittajat eivät pidä Kreikan kriisin leviämistä muihin eurovaltioihin kovin todennäköisenä, ja he ovat varautuneet jo pitkään Kreikan ahdingon pahenemiseen.

Euron arvo vahvistui noin kaksi prosenttia suhteessa dollariin.

"Euron arvoon ei ole juuri vaikuttanut Kreikan kehitys, vaan Euroopan keskuspankin elvyttävä rahapolitiikka. On tietenkin selvää, että Etelä-Euroopassa, jossa riskit ovat suurimmat, osakkeet halpenevat", sanoo finanssiryhmä OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen.

Kreikka tuskin maksaa tiistaina erääntyviä 1,5 miljardin euron lainojaan Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle. Seurauksena ei olisi varsinainen maksukyvyttömyys, vaan maksurästi.

IMF:llä ei ole toimivaltaa mitätöidä saamisiaan, vaan lainat pysyvät periaatteessa voimassa ikuisesti maksurästeinä. Nykyisin maksurästejä IMF:lle on Somalialla, Sudanilla ja Zimbabwella.

Maksurästin takia Kreikka ei voi saada IMF:ltä uutta rahoitusta. Maksurästi puretaan välittömästi, jos valtio pystyy suorittamaan maksamatta jääneet lainat. Sen jälkeen Kreikalla olisi taas mahdollisuus saada IMF:ltä uutta lainaa sillä edellytyksellä, että ehdoista saadaan sovinto.

Yksikään liikepankki euroalueella ei kestä Kreikassa alkanutta laajamittaista talletuspakoa, jossa asiakkaat tyhjentävät pankkitilejään.

Talletukset ovat asiakkaiden lainaa pankeille. Lainat pankki on sijoittanut edelleen, eikä se voi muuttaa sijoituksiaan nopeasti käteiseksi. Jos liikepankit eivät pysty toimimaan, talous halvaantuu nopeasti ja laaja-alaisesti.

Kreikkalaiset liikepankit ovat kansallisen keskuspankin hätärahoituksen varassa. Kreikan keskuspankki voi antaa liikepankeille hätärahoitusta vain, jos Euroopan keskuspankin (EKP) neuvosto antaa siihen luvan. Sunnuntaina EKP päätti olla antamatta lupaa hätärahoituksen lisäämiselle. Uutistoimiston Reutersin mukaan Kreikan keskuspankki pyysi EKP:tä lisäämään liikepankeille annettavaa hätärahoitusta kuudella miljardilla eurolla.

Pitkittyessään pääoman liikkeiden rajoitukset voivat lisätä todennäköisyyttä, että Kreikka eroaa eurosta.

Kreikkalaiset yritykset ja julkishallinto eivät välttämättä pysty maksamaan erääntyviä laskujaan ulkomaille. Se voi pahentaa jo entisestään hataraa luottamusta valtiota ja yrityksiä kohtaan, minkä takia ne eivät voi ostaa ulkomailta uusia tavaroita ja palveluja muuta kuin käteisellä – josta taas on pulaa.

Mitä pidempään pääoman liikkeitä rajoitetaan, sitä tukalammaksi tavallisten kreikkalaisten elämä muodostuu. Todennäköisesti Kreikkaan syntyisi erilaisia rinnakkaisvaluuttoja.

Jos työnantaja ei voi maksaa työntekijöilleen palkkaa, se voi antaa kirjallisen lupauksen palkan maksamisesta jossain vaiheessa. Lupaus olisi eräänlainen arvopaperi aivan niin kuin seteli, jota vastaan voisi ostaa erilaisia hyödykkeitä.

Lupaus 2 000 euron maksamisesta tarkoittaisi kuitenkin sitä, että sillä ei voisi ostaa tavaroita ja palveluita 2 000 euron arvosta. Myyjällä on nimittäin riski, että lupaus ei koskaan toteudu tai se suoritetaan jossain muussa valuutassa kuin euroissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat