Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoiman ydinvoimalan kohtalo ratkeaa tänään

Fennovoiman ydinvoimalan hakemus ei saa jatkoaikaa. Yhtiö: Hakemus jätetään tiistaina.

Talous
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
Pyhäjoen Hanhikiven ydinvoimala-alueella on jo valmiina muun muassa rakennustöiden vaatimia teitä.
Pyhäjoen Hanhikiven ydinvoimala-alueella on jo valmiina muun muassa rakennustöiden vaatimia teitä. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamislupahakemus jätetään määräajassa. Näin lupaa Fennovoiman suurimman omistajan Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Elina Engman.

"Hakemus jätetään tiistaina", hän sanoo.

Fennovoiman ongelma on, että yhtiön omistussuhteet olivat maanantain tietojen mukaan yhä epäselviä. Yhtiöstä 66 prosenttia omistaa SF ja 34 prosenttia venäläinen Raos Voima.

SF:n sisällä tilanne on ollut pitkään auki, sillä kotimaisesta omistuksesta on puuttunut muutama prosenttiyksikkö. Valtio on edellyttänyt, että Fennovoimasta vähintään 60 prosenttia on suomalaisissa käsissä. Suomalaisiksi omistajiksi on tosin tulkittu kaikki EU:n tai Euroopan talousalueelta tulevat omistajat.

Toimitusjohtaja Engmanin mukaan omistusjärjestelyistä kerrotaan asiakirjassa, joka on rakentamislupahakemuksen liitteenä. Hän ei maanantaina kertonut omistusjärjestelyistä mitään.

Engmanin lausunnosta – lupahakemus jätetään tiistaina – voi päätellä, että omistusjärjestelyistä on päästy sopimukseen.

Suunnitelman mukaan uudeksi kotimaiseksi omistajaksi tulee valtion sähköyhtiö Fortum, jonka pitäisi saada 15 prosenttia Fennovoiman osakepääomasta. Engmanin mukaan Fortumin omistus tulisi SF:n sisään.

Fortumin osuus on kuitenkin epävarmaa, sillä yhtiö on kytkenyt sijoituksensa venäläisten vesivoimaloiden hankintaan Karjalassa.

Tausta

Fortum kytki ydin- ja vesivoiman

Vuonna 2007 perustettu Fennovoima on ilmoittanut haluavansa rakentaa ydinvoimalan Pyhäjoelle. Eduskunta on tehnyt voimalan rakentamisesta myönteisen periaatepäätöksen.

Fennovoiman omistuksen kotimaisuus pitäisi kuitenkin olla sitovasti 60 prosenttia, jotta työ- ja elinkeinoministeriö voi hyväksyä Fennovoiman rakentamisluvan.

Vielä ei ole tiedossa, saavuttaako Fennovoiman kotimaisuusaste tavoitellun 60 prosentin rajan. Jos ei, eduskunnan periaatepäätös raukeaa. Jos Fennovoima haluaa edelleen ydinvoimalan, sen pitää aloittaa hakemusprosessi uudelleen.

Fortum ilmoitti viime viikolla, ettei se ainakaan tuolloin voinut vielä lähteä osakkaaksi. Syynä oli se, ettei se ole saanut päätökseen neuvottelua Venäjän valtion omistaman Rosatomin kanssa yhteisen vesivoimayhtiön perustamista Venäjälle. Fortum haluaisi enemmistön vesivoimalayhtiöstä, mutta Venäjä ei ole tähän vielä suostunut.

Vesivoimahanke on erillinen hanke, mutta liittyy silti olennaisesti Pyhäjoen ydinvoimalahankkeeseen, sillä Rosatomista on tulossa Fennovoiman reaktoritoimittaja ja vähemmistöomistaja, ja Venäjälle lienee olennaista saada ydinvoimalatilaus EU-maasta.

Jos kotimaisuus ei nouse 60 prosenttiin, Rosatom ei saa ainakaan tällä kertaa tilausta. Sen sijaan jos Venäjä taipuu antamaan Fortumille vesivoimayhtiöistä enemmistö, Rosatom saa reaktoritoimituksen.

Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki ei ollut maanantaina tavoitettavissa.

Teollisuusneuvos Herkko Plit työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo, että maanantaina lupahakemusta ei ministeriössä näkynyt.

Ydinenergialaki ei tunne viiden vuoden määräaikaa. Plitin mukaan rajoitus perustuu vanhaan käytäntöön.

"Aikarajalla pyritään varmistamaan Suomen energian tarpeen ja energiapolitiikan ohjattavuutta. Tämmöinen iso hanke sitoo hyvin voimakkaasti energiamarkkinoita muiden investointien osalta", Plit sanoo.

Hänen mielestään rajoitus on kohtuullinen, jotta hankkeet eivät ole loputtomiin auki.

Plitin mukaan päivämäärästä, 30. kesäkuuta, ei voi joustaa. "Se on raja, minkä jälkeen periaatepäätös raukeaa."

Hän ei arvioi tilannetta, jossa hakemusta ei sittenkään jätetä ja periaatepäätös raukeaa.

Viranomaiset käsittelevät Fennovoiman hakemusta 18–24 kuukautta, minkä jälkeen reaktorin rakentaminen voi alkaa. Kaupallisen tuotannon laitos aloittanee vuonna 2024.

Helsingin Sanomat kysyi kaikilta eduskuntaryhmien puheenjohtajilta, pitäisikö aikataulua venyttää, jos Fennovoima ei saa kokoon riittävän suurta kotimaista omistusosuutta tänään tiistaina?

Ryhmänjohtajien vastaus on yksimielinen: ei pidä jatkaa.

"Ei, sillä eduskunnan päätöstä pitää kunnioittaa", tiivistää ryhmäjohtajien vastausten hengen Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Vasemmistoliiton ja vihreiden mielestä ydinvoima pitäisi jo unohtaa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo, että eduskunnan hyväksymät reunaehdot ovat todelliset ja pitävät. "Kyse on samasta kuin TVO4:n kohdalla. Jos ehdot eivät täyty, prosessi ei jatku. En ole alan juristi, joten en tiedä, miten pitää toimia, jos Fennovoima haluaa aloittaa pitkän hakuprosessi uudelleen", Vanhanen sanoo.

Teollisuuden Voima (TVO) ei hae rakentamislupaa Olkiluodon neljännelle ydinreaktorille. Se ei ole saanut hallitukselta jatkoaikaa hakemukselleen. Syynä on Olkiluodon kolmosreaktorin rakentamisen vuosien viivästyminen.

"Jos eduskunnan asettamat kriteerit eivät täyty, hanketta ei voida minun mielestäni jatkaa. Siinä on sitten hallitukselle miettimistä, mitä sitten pitäisi tehdä", sanoo ruotsalaisen kansanpuolueen ryhmänjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Arto Satonen ja kristillisdemokraattien ryhmänjohtaja Peter Östman eivät halua spekuloida, miten Fennovoiman hankkeen kanssa pitäisi edetä, jos kotimainen omistusosuus ei ole riittävä.

"Tärkeintä on saada nyt riittävä kotimainen omistajaosuus ja saada voimalasta päätös", Satonen sanoo.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Sampo Terho sanoo, että "lähtökohtaisesti noudatetaan ennalta sovittua aikataulua".

"Tiistaina nähdään, mikä tilanne on, sitä ennen ei kannata liiaksi asialla spekuloida", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat