Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen jäte­yhtiö sai miljoonia Applen laite­valmistajalta ja japanilaiselta miljardööriltä

Taiwanin Foxconn ja Supercellin Taizo Son tekivät ison sijoituksen espoolaiseen Enevoon

Talous
 
Kimmo Räisänen
Enevon toimitusjohtaja Fredrik Kekäläinen esittelee yrityksensä kehittämää twiittaavaa roskasäililötä.
Enevon toimitusjohtaja Fredrik Kekäläinen esittelee yrityksensä kehittämää twiittaavaa roskasäililötä. Kuva: Kimmo Räisänen

Jätehuoltoa tehostava espoolaisyritys Enevo herättää suurta kiinnostusta maailmalla. 70 työntekijän yhtiö on saanut taakseen poikkeuksellisia sijoittajia poikkeuksellisilla summilla.

Enevon uusiin omistajiin kuuluvat taiwanilainen Foxconn ja sen sijoitusyhtiö Ginko Ventures sekä japanilainen Mistletoe. Elektroniikkayhtiö Foxconn tunnetaan erityisesti Iphonen ja muiden Applen laitteiden valmistajana, ja Mistletoe on pelistudio Supercellin omistajaksi tulleen miljardöörin Taizo Sonin sijoitusyhtiö.

Tausta

Harvinaisen suuri sijoitus

Viiden vuoden ikäisen Enevon keräämä yli 14 miljoonan rahoitus on Suomen mittakaavassa harvinaisen suuri tässä kasvuvaiheessa olevalle yritykselle.

"En muista yhtään vastaavan kokoista kierrosta", sanoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Timo Ahopelto.

Myös pääomasijoittajia edustavan Suomen pääomasijoitusyhdistyksen toimitusjohtaja Marika af Enehjelm arvioi, että sijoitus on poikkeuksellisen kokoinen.

Peliyhtiö Supercell keräsi vastaavassa vaiheessa runsaat kahdeksan miljoonaa euroa rahoitusta vuonna 2011. Toinen peliyhtiö Grand Cru sai niin ikään runsaat kahdeksan miljoonaa kaksi vuotta myöhemmin.

Enevon sijoitus alkaa jo lähestyä summia, joita yhtiöt hakevat pörssin kautta. Esimerkiksi pörssin päälistalle aikova Kotipizza yrittää listautumisannillaan saada kokoon runsaat 27 miljoonaa.

Enevo saa tukea myös Tekesiltä ja Finnveralta.

Enevo kertoo keränneensä rahoitusta uusilta ja vanhoilta sijoittajilta yhteensä 14,3 miljoonaa euroa. Summa on suomalaiselle kasvuyritykselle harvinaisen suuri.

Maailmalla Enevo on saanut huomiota markkinointikikalla, jossa roskasäiliöt on pantu twiittaamaan.

"Sisälämpötilani on 11 astetta", twiittasi espoolainen roskasäiliö maanantaina.

Twitter-viestit näyttävät hupaisilta, mutta yhtiön liikeidea on vakavasti otettava. Yhtiö valmistaa jäteasioiden sisään asennettavia antureita, jotka seuraavat astian täyttymistä. Tietojen avulla jäteyhtiöt voivat tehostaa tyhjentämistä.

Yhtiön mukaan järjestelmä tuo jäteyhtiöille merkittäviä säästöjä, koska puolityhjiä astioita ei tarvitse käydä tyhjentämässä. Myös ympäristö hyötyy, kun turha ajelu vähenee.

Enevon liiketoiminta on vasta pääsemässä alkuun. Toimitusjohtaja Fredrik Kekäläinen kertoo, että tämän vuoden lopulla yhtiön antureiden on määrä löytyä 30 000 jätesäiliöstä. Suomessa niistä on muutama tuhat.

"Tavoite on päästä muutaman vuoden sisällä yli miljoonaan säiliöön", Kekäläinen kertoo.

Kovat tavoitteet ovat kasvattaneet yhtiön arvoa. Tuoreen rahoituskierroksen perusteella Enevon arvoksi voi Kekäläisen mukaan laskea 75 miljoonaa euroa.

Foxconn on tunnettu elektroniikanvalmistaja, jolla on tehtaita ympäri maailmaa. Enevon antureiden valmistusta jatketaan kuitenkin yhä Suomessa.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Timo Ahopelto pitää tärkeänä, että Suomeen syntyisi enemmän Enevon kaltaisia suuria sijoituksia houkuttelevia yrityksiä. Ilman riittävää rahoitusta menestystä on vaikea saavuttaa.

"Piilaaksossa on aina se firma, joka nostaa 10–20 miljoonaa. Vaikka olisi kuinka hyviä ihmisiä mutta ei pääomaa, on mahdotonta kilpailla sellaista vastaan", Ahopelto sanoo.

Ahopellon mielestä sijoitus Enevoon kertoo myös kehittyvästä yrityskulttuurista. Supercell, Taizo Sonin ensimmäinen sijoituskohde Suomessa, on yksi "ankkuriyrityksistä", jotka kohentavat muidenkin suomalaisyritysten mahdollisuuksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat