Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikan kansanäänestys on valtavaa uhkapeliä

Kreikka on surkeassa tilanteessa, josta kaikki osapuolet kantavat vastuun

Talous
 
Kreikkalaiset kuvailevat tilannettaan lohduttomaksi – "Olemme vapaassa pudotuksessa"
Kreikkalaiset kuvailevat tilannettaan lohduttomaksi – "Olemme vapaassa pudotuksessa"
Tiistaiaamuna Ateenan keskustassa haastatellut kansalaiset kuvailevat tilannettaan lohduttomaksi. Tiistaina erääntyy Kreikan 1,6 miljardin euron laina Kansainväliselle valuuttarahastolle ja ihmiset ovat epätietoisia, mitä tuleman pitää. Kuva: Reuters.

Mikäli ihmeitä ei tapahdu, kreikkalaiset suuntaavat sunnuntaina vaaliuurnille päättämään maan tulevaisuudesta.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Ranskan ja Espanjan johtajat ilmaisivat vielä maanantaina toiveensa, että jonkinlaiseen sopimukseen päästään tiistaihin mennessä. Silloin euromaiden hätärahoitusohjelma Kreikalle päättyy.

Tämä näyttää kuitenkin hyvin epätodennäköiseltä. Saksan liittokansleri Angela Merkel, Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) painottivat kaikki maanantaina, että tällä hetkellä ei ole mitään neuvoteltavaa.

Kun Kreikan pääministeri Alexis Tsipras kertoi kansanäänestyksestä viime perjantaina, euroalue siirtyi kuukausia kestäneestä epävarmuudesta täyteen kriisitilaan.

Tsipras on leimattu hölmöksi populistiksi, joka panee puolueensa maan edun edelle. Väite ei ole tuulesta temmattu. Kansanäänestykseen liittyy suuria ongelmia.

Virallisesti äänestys koskee euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tarjoaman hätärahoituksen ehtoja. Koska euromaiden ohjelma päättyy tiistaina, kreikkalaiset kuitenkin äänestävät tarjouksesta, jota ei ole olemassa.

Velkojien esitys on kymmenen sivua vaikeaa ja koukeroista sopimustekstiä. On hyvin ongelmallista, että Tsipras pyytää tavallista kreikkalaista tulkitsemaan tällaista esitystä.

Vielä ongelmallisempaa on pääministeripuolue Syrizan haluttomuus lausua ääneen, mikä merkitys ei-tuloksella olisi. Tsipras väittää sitkeästi, että tuloksen turvin Brysselistä kammettaisiin parempi sopimus.

Tämä lienee harhaista ajattelua. Euroalueen päättäjät ilmaisivat maanantaina yksiselitteisesti, että äänestyksessä on kyse Kreikan jäsenyydestä eurossa.

"Ei-tulos tarkoittaisi, että Kreikka ei kuulu Eurooppaan. Kuolemanpelko ei ole hyvä syy tehdä itsemurhaa", komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi Brysselissä. Hän kehotti kreikkalaisia äänestämään kyllä.

Tsipras kantaa suuren vastuun nykytilanteesta. Syriza nousi valtaan naiiveilla ja populistisilla lupauksilla. Kansalle sanottiin, että niukkuuspolitiikka voidaan hylätä, mutta euro pitää. Yhtälön mahdottomuus oli kuitenkin nopeasti selvillä. Sen sijaan että äänestys olisi järjestetty aikaa sitten, Tsipras jatkoi ajoittain amatöörimäistä neuvottelua epäselvällä toimivallalla.

Äänestyksen järjestäminen nyt on valtavaa uhkapeliä eikä ansaitse ylistystä demokratian riemuvoittona. Se tulee huonoimpaan mahdolliseen aikaan juuri, kun Kreikan kaikki tukiverkot poistuvat.

Tsipras pelasti äänestyksellä itsensä ja puolueensa. Hän näyttää maalaavan itsestään sankaria, joka huutaa urhoollisesti "ei!" tyrannimaisille velkojille – kuin Kreikan entinen pääministeri Ioannis Metaxas aikoinaan fasistidiktaattori Benito Mussolinille.

Columbian yliopiston historian professori Mark Mazower on kirjoittanut, että Kreikan ongelmat juontuvat erityisesti 1980-luvulla kasvaneesta korruptoituneesta poliittisesta kulttuurista. Vuosikymmenien aikana talouden pohjaa ei vahvistettu, vientisektoria ei kehitetty ja järkeviä rakenneuudistuksia ei tehty. Kreikan ei olisi pitänyt ikinä liittyä euroon.

Tämä ei kuitenkaan poista velkojien vastuuta nykytilanteesta. Vastuu on vähintään yhtä suuri kuin Syrizalla.

Syrizan perusviesti on oikea: Kreikka oli vuonna 2010 maksukyvytön maa, jonka velat olisi pitänyt järjestellä uudelleen.

Sen sijaan sille myönnettiin muiden euromaiden ja IMF:n rahoittama, valtava hätälaina. Sillä pelastettiin pääasiassa riskisijoituksia tehneet eurooppalaiset pankit. Lainaohjelman ehdot olivat Kreikan taloudelle tuhoisia ja ajoivat maan kiihtyvään velkakierteeseen.

Syriza halusi, että finanssipolitiikan ruuvia löysätään. Velkojat eivät kuitenkaan tarjonneet Kreikalle juuri lainkaan joustoja. Myöskään velkahuojennuksia ei ollut pöydällä.

Päätös järjestää äänestys oli siis ymmärrettävä, vaikka se tulikin aivan liian myöhään ja kaoottisessa tilanteessa.

Mahdollinen eurosta eroaminen ja sitä edeltävä epävarmuus pahentaa varmasti Kreikan talouden ongelmia. Maan etu vaatii kuitenkin myös pitkän aikavälin kannalta järkeviä päätöksiä. Lainaehtojen hyväksyntä voisi tarkoittaa Kreikalle vuosikymmenien näköalattomuutta.

Tsiprasilla ei ollut kansan tukea hyväksyä talouskuria eikä tukea lähteä eurosta. Oli vain huonoja vaihtoehtoja.

Jos kreikkalaiset äänestävät lainaehtojen puolesta, neuvottelut jatkuvat. On epäselvää, kenen kanssa.

Tsipras on luvannut toteuttaa lainaohjelman ehdot, jos kansa niin haluaa. Velkojien luottamus Syrizaan on kuitenkin olematon.

Valtiovarainministeri Gianis Varoufakis sanoi lauantaina euroryhmälle, että Syriza on tilanteen sitä vaatiessa valmis "uudelleen muokattuun hallitukseen".

Puolueen maltillinen siipi voisi mahdollisesti muodostaa uuden hallituksen opposition Pasokin, To Potamin ja Uuden Demokratian kanssa.

Uudet vaalit Syriza voisi hyvinkin voittaa, koska se johtaa mielipidemittauksissa.

Kreikka tarvitsisi uuden hätälainan todennäköisesti ennen vaaleja. Vaalipäivä on kreikkalaismedian mukaan mahdollisesti 26. heinäkuuta. Viikkoa aiemmin Kreikalta erääntyy 3,5 miljardia euroa Euroopan keskuspankille (EKP).

Jos kansa äänestää lainaehtoja vastaan, lähtölaskenta eurosta alkaa. Mikäli velkojat eivät joustaisi viime hetkellä, Kreikalla olisi vielä yksi oljenkorsi.

Kreikan presidentti Prokopis Pavlopoulos voisi erota, mikä tarkoittaisi välittömästi uusia vaaleja.

Rio Gandara HS
Kreikan pankit ovat kiinni sunnuntaina järjestettävään kansanäänestykseen asti.
Kreikan pankit ovat kiinni sunnuntaina järjestettävään kansanäänestykseen asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat