Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ville Niinistö: Fennovoiman uusi yhteistyökumppani ei herätä luottamusta

Rosatom Ylelle: Saatoimme ehkä auttaa uuden sijoittajan löytämisessä

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan tieto Voimaosakeyhtiö SF:n uudesta omistajasta ei herätä luottamusta.

"Kyllä tässä vahva hallitus puhaltaa nyt heti pilliin ja toteaa, että noin isoa perussähköntuotantolaitosta ei näin epävarmalla rahoituspohjalla ja näin heikolla ydinvoimaosaamisella kannata viedä eteenpäin. Tämä ei täytä eduskunnan asettamia vaatimuksia."

Mauri Pekkarinen (kesk) esitteli elinkeinoministerinä Fennovoiman hankkeen vuonna 2010, jolloin saksalainen energiayhtiö E.On oli vielä mukana.

"En ole kuullut yhtiöiden yhteydestä Moskovaan aiemmin. Kun kuulin kroatialaisesta yhtiöstä aiemmin tiistaina sanoin, että ei kuulosta innostavalta."

Pekkarinen korostaa, että ei vielä tunne Migrit Solana Energijan ja Migrit Energijan omistusrakenteita. Hän ei ota kantaa siihen, mistä niiden rahoitus Fennovoiman ydinvoimalaan tulee.

"Mutta jos omistajuuden ehdot eivät täyty, lupa ei tule vielä kysymykseen. Eduskunnan kanta on tässä mielestäni selvä."

Pro Hanhikivi -liikkeen keulahahmo, kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr) piti yhtenä mahdollisuutena, että Rosatom yrittää käyttää bulvaaniyritystä Fennovoima-hakemuksessa.

"Aavistelin jotain tällaista, kun Fennovoima jätti hakemuksen jättämisen niin viime tinkaan", Halmeenpää sanoo.

"Kovin hyvältä näiden Migrit Solana Energija ja Migrit Energijan lihakset eivät näytä, kun pitäisi olla ydinvoimaosaamista."

Yhtiöiden omistussuhteista ilmi tulleet tiedot eivät kasvata luottamusta hankkeen toteutumiseen.

"Saa nähdä, kauanko menee ennen kuin tällainen kyhätty kuvio on saatu selvitettyä: päiviä vai viikkoja. Uskon ja toivon, että ministeriö selvittää kuitenkin nyt perin juurin, kuka näissä yhtiöissä todellista päätösvaltaa käyttää."

Elinkeinoelämän keskusliiton entinen Venäjä-vastaava, kansanedustaja Kai Mykkänen (kok) pitää myönteisenä, että Fennovoima sai jätettyä rakennuslupahakemuksen määräajassa. Hän toivoo, että kuudenkymmenen prosentin omistusaste täyttyisi, sillä näin kivihiilestä luopuminen olisi Suomelle helpompaa.

”Tietysti 60 prosentin kotimaisuusasteesta tulee pitää kiinni, mutta uudet tiedot vaativat lisäselvityksiä”, Mykkänen sanoo.

Mykkänen ei halua toistaiseksi lähteä tuomitsemaan kroatialaisyhtiöiden mukana olemista.

”Mutta kysymyksiä on nyt enemmän kuin vastauksia. Lupaa myönnettäessä pitää olla käsitys siitä, että näillä yhtiöillä on aito rooli olla mukana hankkeen toteuttamisessa.”

Rosatom Overseas -yhtiön viestintäjohtaja Roman Djukarev kommentoi Ylelle, että Rosatom on ehkä hiukan auttanut Fennovoimaa uuden sijoittamisen löytämiseksi.

”Tiesimme kyllä, että Fennovoima on löytänyt sijoittajan, jonka avulla lupavaatimukset täyttyvät, mutta nimi oli yllätys”, Djukarev kertoi Ylelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat