Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansa on äänestänyt Euroopassa tiuhaan

Kreikan tuleva kansanäänestys ei ole ainutlaatuinen merkittävyydessään

Talous
 

Sunnuntaina Kreikan kansalta on määrä kysyä, haluaako se hyväksyä euromaiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n lainaohjelman ehdot. Historiallinen äänestys määrittää kriisimaan tulevaisuutta rahaliitossa.

Poikkeuksellinen se ei kuitenkaan ole, sillä eurooppalaiset ovat vuosikymmenien aikana ottaneet kantaa moneen asiaan.

Irlantilaisyliopiston tietokannan mukaan pelkästään vuoden 1990 jälkeen Euroopassa on järjestetty ainakin 34 EU-aiheista kansanäänestystä. Irlanti on järjestänyt niitä kuusi, Tanska ja Sveitsi molemmat neljä. Useimmilla mailla äänestyksiä on ollut enintään kaksi.

HS kokosi keskeisiä kansanäänestyksiä viime vuosilta.

1. Irlanti äänestää Lissabonin sopimuksesta
Vuonna 2008 enemmistö irlantilaisista äänesti EU:n rakennetta muuttavaa Lissabonin sopimusta vastaan, minkä takia sopimuksen ratifiointi viivästyi. Äänestys järjestettiin uudelleen vuotta myöhemmin, ja sopimus hyväksyttiin.

2. Euroopan perustuslakisopimus ajautuu vastatuuleen
Liittovaltiotyyppistä perustuslakia ajanut sopimus tyrmättiin vuonna 2005 Ranskassa ja Hollannissa. Luxemburgissa ja Espanjassa kansa tuki sopimusta. Kuudessa maassa kansanäänestys joko peruttiin tai sitä lykättiin määräämättömäksi ajaksi. Lopulta sopimus korvattiin Lissabonin sopimuksella.

3. Tanska ja Ruotsi sanovat "ei kiitos" eurolle
Tanskalaiset (2000) ja ruotsalaiset (2003) päättävät olla liittymättä Euroopan talous- ja rahaliiton kolmanteen vaiheeseen eli yhteisvaluutta euroon.

4. Irlanti uhkaa kaataa Nizzan sopimuksen
Vuonna 2001 irlantilaiset päättivät olla liittymättä Nizzan sopimukseen. Vuotta myöhemmin järjestettiin uusi äänestys ja sopimus hyväksyttiin.

5. Suomi liittyy Euroopan unioniin
Vuonna 1994 Suomi, Itävalta, Norja ja Ruotsi äänestivät Euroopan unioniin liittymisestä. Vain Norjassa enemmistö äänesti liittymistä vastaan. Vuonna 2003 vastaava äänestys järjestettiin Tšekissä, Virossa, Unkarissa, Latviassa, Liettuassa, Maltalla, Puolassa, Slovakiassa ja Sloveniassa. Kaikissa maissa kansa päätti liittyä unioniin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat