Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan pörssikaaos voi pahimmillaan tarttua velkamarkkinoihin

Kiinan pörssikurssien alamäki päättyi tiistaina useiden prosenttien nousuun

Talous
 
AFP
Sijoittajat seurasivat osakekursseja Fuyangissa Itä-Kiinassa.
Sijoittajat seurasivat osakekursseja Fuyangissa Itä-Kiinassa. Kuva: AFP

Kiinan osakemarkkinat äityivät keskiviikkona huimaan loppukiriin, kun Shanghain pörssin yhdistelmäindeksi heilahti miinus 5,1 prosentista 5,5 prosenttia plussalle. Uutistoimisto Bloombergin tilastojen mukaan yli kymmenen prosenttiyksikön yhden päivän vaihteluväli oli suurin sitten vuoden 1992.

Tiistain heilahteluja edelsi Shanghain indeksin 20 prosentin pudotus kahden viikon aikana.

Kiinan keskuspankki yritti lauantaina rauhoittaa pörssipaniikkia harvinaisen rajuin keinoin. Se leikkasi ensimmäistä kertaa sitten finanssikriisivuoden 2008 sekä keskeisiä korkojaan että pankkien reservivaatimuksia. Keskuspankin toimet eivät kuitenkaan onnistuneet tasoittamaan markkinoita.

"Rahapolitiikan keventäminen tällaisessa tilanteessa helpottaa vain hetken. Keskuspankki toivoo, että markkinat reagoisivat myönteisesti ja kirisivät takaisin kahden viime viikon tappiot. Riskinä on, että toimet vain ruokkivat osakekuplaa", arvioi Nordea-pankin vanhempi analyytikko Amy Yuan Zhuang.

Kupla ei ole vielä kadonnut mihinkään, korostaa shanghailaisen CEIBS-kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Oliver Rui.

Viime viikkojen alamäestä huolimatta Kiinan seuratuimmat indeksit ovat yhä yli sata prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten.

"Arvostustasot ovat korjausliikkeenkin jälkeen yhä liiallisia. Kasvuyrityksistä suurimman osan p/e-luku on yhä yli sata."

Osakkeen hinnan ja tuloksen suhdetta kuvaava p/e-luku kertoo, kuinka monessa vuodessa yritys tekee markkina-arvonsa verran tulosta, jos tulos pysyisi ennallaan. Kasvuyrityksillä luku on usein keskivertoyritystä suurempi, mutta yli sadan lukemat kautta linjan ovat hälyttäviä.

Lähes sadasta kasvavasta teknologiayhtiöistä koostuvan Chinext-indeksin p/e-luku oli tiistaina 107.

"Toinen syy markkinoiden levottomuuteen on se, että suuri osa sijoittajista on ostanut osakkeita lainarahalla hyödyntäen velkavipua. Pahimmillaan sijoittaja on laittanut omaan pääomaansa verrattuna viisinkertaisen määrän velkarahaa osakkeisiin."

Lainarahalla lihotettua osakekuplaa uhkaa Kiinassa jyrkkä alamäki, sillä velkavipu moninkertaistaa voittojen lisäksi tappiot.

"Kun pörssikurssit putosivat viime viikon torstaina ja perjantaina yli kymmenen prosenttia, moni velalla sijoittanut kärsi suuria tappioita."

Zhuang pitää osakekuplaa lähinnä Kiinan sisäisenä ongelmana, mutta kaaos voi levitä asunto- ja velkamarkkinoille. "Kiinassa on kolme kuplaa, jotka ovat asunnoissa, velkamarkkinoilla ja osakkeissa. Näistä kolmesta osakekupla on pienin, mutta ikävä kyllä ne ovat kaikki linkitettyinä toisiinsa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat