Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hovioikeus: Patria ei lahjonut pääministeriä

Oikeus vapautti toistamiseen Patrian neljä entistä johtajaa Patrian Slovenian lahjushaarassa

Talous
 
Slovenian entinen pääministeri Janez Janša oikeudessa Ljubljanassa kesäkuussa 2013.
Slovenian entinen pääministeri Janez Janša oikeudessa Ljubljanassa kesäkuussa 2013.

Turun hovioikeus on vapauttanut neljä Patrian entistä johtajaa, joita valtionsyyttäjä syytti törkeästä lahjuksen antamisesta Slovenian asekaupoissa. Miehet vapautuivat toistamiseen, sillä Kanta-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi syytteet jo tammikuussa 2014.

Nimekkäin syytetyistä ja vapautetuista on Patrian entinen toimitusjohtaja Jorma Wiitakorpi, jonka syyttäjä epäili lahjoneen muun muassa Slovenian pääministeriä Janez Janšaa. Hovioikeuden päätöksen mukaan näyttöä lahjomisesta tai lahjusten vastaanottamisesta ei kuitenkaan löytynyt.

Oikeuden mukaan näyttöä ei ollut siitä, että Patria olisi maksanut lahjusrahoja slovenialaisille virkamiehille, sotilaille tai heidän lähipiirilleen tai Janez Janšan puolueelle.

Hovioikeus katsoi jääneen näyttämättä, että slovenialaiset virkamiehet ja poliitikot olisivat ylipäätään edes voineet vaikuttaa Patrian panssariajoneuvojen hankintaan. Hovioikeuden mukaan Janšalla on voinut olla pääministerin aseman perusteella "ainakin jossain määrin" tosiasiallisia mahdollisuuksia vaikuttaa hankintojen käsittelyyn.

"Pelkkä teoreettinen vaikutusmahdollisuus ei kuitenkaan riitä täyttämään rikoksen tunnusmerkistöä", hovioikeus päätti.

Samalla käräjäoikeus jätti Patrian tuomitsematta puolen miljoonan euron yhteisösakkoon, jota syyttäjät vaativat.

Patria myi vuonna 2006 Slovenialle 135 panssariajoneuvoa. Kaupan kokonaisarvo oli 231 miljoonaa euroa. Lopulta vain 30 ajoneuvoa myytiin.

Hovioikeus velvoitti valtion korvaamaan kaikkien vastaajien oikeudenkäyntikulut myös hovioikeudessa ja korotti Kanta-Hämeen käräjäoikeuden määräämiä korvauksia. Valtion maksettavaksi tulee yhteensä lähes kahden miljoonan euron korvaukset oikeudenkäyntikuluista.

Esimerkiksi Patrian entisen toimitusjohtajan Wiitakorven oikeudenkäyntikuluja valtio korvaa käräjäoikeuden osalta 288 000 eurolla ja hovioikeuden käsittelyn osalta 89 645 eurolla.

Lisäksi hän saa muiden syytettyjen tavoin korvauksena oikeudenkäynnin viivästymisestä 3 500 euroa.

Syytteen mukaan Patrian johtajat olivat lahjoneet Janšan lisäksi puolustusministeriön yksikönpäällikköä sekä yleisesikunnan apulaispäällikköä miljoonilla euroilla. Syyttäjä katsoi, että lahjusrahat oli maksettu 2005–2007 itävaltalaisen konsulttiyhtiön kautta.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä syyttäjä tai syytetyt voivat hakea valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Myös toisesta eli Patrian Kroatian lahjushaarasta tuli tuomio tänä vuonna. Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi yhtiön entisen liiketoimintajohtajan ja entisen myyntipäällikön törkeästä lahjuksen antamisesta yhden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistuksiin. Vankeusrangaistukset ovat ehdollisia.

Samalla oikeus langetti Patrialle 300 000 euron yhteisösakon.

Myöskään Kroatian haaran tuomiot eivät ole lainvoimaisia, sillä kaikki tuomitut ja syyttäjä valittivat niistä Turun hovioikeuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat