Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka yrittää vielä velkasopimusta

Euroryhmältä on keskiviikkona turha odottaa mitään, sanoo Stubb

Talous
 
Jean-Paul Pelissier Reuters
Tuhansia ihmisiä kokoontui tiistaina Ateenan keskusaukiolle protestoimaan "euron puolesta".
Tuhansia ihmisiä kokoontui tiistaina Ateenan keskusaukiolle protestoimaan "euron puolesta". Kuva: Jean-Paul Pelissier Reuters

Kreikka yrittää puhaltaa elämää jo kerran päättyneisiin velkaneuvotteluihin. Kriisimaan pääministeri Alexis Tsipras lähetti uudet ehdotuksensa tilanteen ratkaisemiseksi tiistai-iltapäivällä euroryhmän puheenjohtajalle Jeroen Dijsselbloemille.

Uutistoimisto Reutersin mukaan euromaat suhtautuivat Kreikan uusiin esityksiin odotetusti hyvin penseästi.

Uuden sopimuksen aikaansaaminen ennen sunnuntain kansanäänestystä on hyvin epätodennäköistä. On mahdollista, että Tsiprasin uusien ehdotusten tarkoitus on vaikuttaa kreikkalaisten äänestyskäyttäytymiseen.

Tsipras esitti, että Kreikan tiistaina keskiyöllä päättyvää lainaohjelmaa olisi jatkettu. Ehdotukseen kuului myös uusi, Euroopan vakausmekanismin (EVM) kautta tapahtuva 30 miljardin euron rahoitusohjelma sekä velkahuojennuksia.

EVM on eurovaltioiden perustama julkisoikeudellinen rahoituslaitos. Se hankkii eurovaltioiden maksamaa pääomaa vastaan rahoitusmarkkinoilta lainaa ja myöntää hätärahoitusta.

Tiistain puhelinkokouksessaan euroryhmä hylkäsi ajatuksen lainaohjelman pidentämisestä, eli ohjelma päättyi keskiyöllä. Se oli odotettua. Euroryhmä torjui jo lauantaina Kreikan pyynnön ohjelman lyhyestä jatkosta. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk torjui pyynnön uudelleen maanantaina.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan euromaat jatkavat muilta osin Kreikan ehdotuksen käsittelyä keskiviikkona. Mitään läpimurtoa on Stubbin mukaan kuitenkaan turha odottaa.

"Huomenna on tuskin mitään uutta taivaan alla. Voimme toki käydä näitä keskusteluja, jos Kreikan hallitus niin haluaa. Emme kuitenkaan näe mitään edellytyksiä muutoksille, varsinkaan ennen sunnuntain kansanäänestystä."

Stubb lisää, että Tsiprasin toivomista velkahuojennuksista on turha keskustella tässä vaiheessa.

EVM:n kautta tapahtuva kymmenien miljardien eurojen lainaohjelma taas on asia, jonka puiminen vie paljon aikaa. Uusi ohjelma täytyisi hyväksyä muun muassa Saksan ja Suomen parlamenteissa.

"Ei tuollaisia esityksiä voi yhden yön aikana päättää", Stubb sanoo.

Dijsselbloem puolestaan sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että mahdollinen uusi rahoitusohjelma Kreikalle voi sisältää entistä kovempia ehtoja.

On lähes varmaa, että keskiviikon euroryhmässä tai ylipäänsä ennen sunnuntain kansanäänestystä ei synny minkäänlaista sopimusta.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoi Reutersin mukaan tiistaina yksiselitteisesti, että mistään ei neuvotella ennen tietoa äänestyksen tuloksesta.

Kreikalta erääntyi keskiviikkona aamuyöllä 1,5 miljardin euron maksu toiselle suurelle velkojalleen, Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle.

Tiistai-iltana näytti lähes varmalta, että velkaa ei makseta. Reutersin mukaan Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis sanoi näin aiemmin päivällä.

Mikäli näin on, Kreikasta tulee ensimmäinen kehittynyt talous jolla on maksurästejä IMF:lle. Maksurästin olemassaolo tarkoittaa, että IMF ei voi osallistua Kreikan rahoittamiseen.

Heti kun laina hoidetaan, maksurästi poistuu. Jos lainaa ei makseta 24 kuukauden aikana, Kreikka menettää äänivaltansa IMF:ssä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat