Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittipankit pesevät mainettaan skandaalivuosien jälkeen

Talous
 
Justin Tallis AFP
Ihmiset nostivat automaateista käteistä Lontoossa kesäkuussa HSBC-pankin edustalla.
Ihmiset nostivat automaateista käteistä Lontoossa kesäkuussa HSBC-pankin edustalla. Kuva: Justin Tallis AFP

Britannian pankkisektori yrittää rakentaa uutta luottamuksellista suhdetta asiakkaisiin skandaalivuosien jälkeen. Pankkien korkohuijaukset, kaatumiset ja muut epäselvyydet ovat vahingoittaneet myös vähittäispankkien mainetta.

"Menneiden sotkujen siivoaminen vie aikaa. Pitää luoda uusi kulttuuri, jossa asiakas on keskiössä", sanoi Lloyds-pankin toimitusjohtaja António Horta-Osório Britannian pankkialan yhteenliittymän BBA:n tilaisuudessa Lontoossa.

Pelkkien tuottojen ajatteleminen ei tee hyvää vähittäispankkisektorin maineelle. "Pankkien ei pidä myydä tuotteita, joita asiakkaat eivät ymmärrä ja tarvitse", Horta-Osório sanoi.

Vähittäispankkipalvelut ovat muuttuneet Britanniassa nopeasti viime vuosina. Digipalvelut ovat tehneet läpimurron. Mobiilipankkipalvelujen käyttäjäkunta on kasvanut neljässä vuodessa nollasta viiteen miljoonaan.

Monilla henkilöasiakkailla on kuitenkin yhä myös šekkivihko. Vanhoillisin asiakaskunta ei ole kiinnostunut uusista palveluista – ja kaikilla briteillä ei ole edes pankkitiliä.

Pankkikonttorien määrä on Britanniassa laskussa aivan kuten muuallakin Euroopassa. Tämä on vihastuttanut asiakkaat, joilta on hävinnyt lähikonttori.

Asiakaspalvelua on silti yritetty myös parantaa, sillä moni pankkikonttori on nyt auki myös lauantaisin.

"Ne ajat ovat mennyttä, jolloin konttorit menivät kiinni viideltä ja pysyivät kiinni koko viikonlopun. Nyt pankit ovat auki jopa kansallisina vapaapäivinä", BBA:n toimitusjohtaja Anthony Browne sanoi vähittäispankkialan tulevaisuutta pohtineessa seminaarissa kesäkuussa.

Konttoriverkon kasvattajiakin on. Britannian markkinoille noin 15 vuotta sitten tullut ruotsalainen Handelsbanken on lisännyt vakaasti konttorien määrää.

Vuonna 2008 Handelsbankenilla oli Britanniassa 60 konttoria, nyt niitä on parisensataa.

"Konttorit eivät ole mitenkään hienoja. Silti ne tavoittavat asiakkaat ja toimivat samalla markkinointikanavina", arvioi eurooppalaisten pankkien analysoimisesta vastaava Michael Helsby Bank of America Merrill Lychiltä.

Handelsbanken ei harjoitakaan Britanniassa massamarkkinointia. "Uskomme konttoreihin. Asiakas haluaa mennä pankkiin ja saada siellä palvelua", sanoi Handelsbankenin Britannian-kehitystoiminnoista vastaava Andy Copsey.

Brittimarkkinoille on tulossa myös muita uusia vähittäispankkipalvelujen tarjoajia.

Osa niistä on perustanut oman konttoriverkon. Osa toimii tai aikoo toimia vain verkossa.

"Perinteisen pankkitoiminnan käynnistäminen on tulijoille hyvin kallista. Alkutaipaleella ei saa myöskään tehdä virheitä, sillä se olisi katastrofi uuden pankin brändille", Helsby sanoi.

Henkilöasiakkaat osaavat jo kilpailuttaa ja vertailla pankkeja, mikä tekee vähittäispankkitoiminnasta hyvin kilpaillun. Pienten ja keskikokoisten yritysten valinnanvara on henkilöasiakkaita kapoisempi.

Suurta muutosta Britannian pankkisektorille tietää uusi niin sanottu ringfencing-sääntely, jonka on määrä erottaa pankkien vähittäispankkipuoli muusta riskipitoisemmasta toiminnasta.

Uusien sääntöjen on määrä valmistua viimeistään ensi vuoden alkupuolella. Voimaan ne tulisivat ehkä vasta 2019.

Uudistus ärsyttää isoja pankkeja, joilla on paljon kansainvälistä toimintaa. Vähittäispankkipuolueen keskittynyt Lloyds ei pidä sitä samalla tavalla ongelmana.

"Uudistus tuo pankeille lisää kustannuksia, mistä monet eivät pidä. Tärkeintä on kuitenkin vakaus ja se, että veronmaksajien rahoja ei käytetä enää pankkien pelastamiseen", Lloydsin Horta-Osório sanoi BBA:n tilaisuudessa.


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat