Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kroatialainen pienyritys Fennovoiman ydinvoimalan rahoittajaksi

Fennovoiman mukaan Migrit Solana Energijan omistajat ovat kroatialaisia. HS selvitti, että yrityksellä on Venäjä-yhteyksiä.

Talous
 
Fennovoima sai leiman rakentamishakemukseen viime tingassa
Fennovoima sai leiman rakentamishakemukseen viime tingassa
Ydinvoimahakemuksen viimeinen jättöaika oli tiistaina kello 16.15. Noin 250-kiloinen hakemuspino liitteineen toimitettiin perille vain runsas tunti ennen takarajan umpeutumista. Yhtiön toimitusjohtaja Toni Hemminki ja viranomaisyhteydenpidon päällikkö Niina Miettinen jättivät lupahakemuksen työ- ja elinkeinoministeriöön tiistaina iltapäivällä.

Energiayhtiö Fennovoima yllätti tiistaina ilmoittamalla, että sen suurin osakkeenomistaja Voimaosakeyhtiö SF on saanut uuden osakkaan Kroatiasta.

Energiamarkkinoilla verraten tuntematon Migrit Solana Energija omistaisi Voimaosakeyhtiö SF:stä 14 prosenttia. Sen seurauksena Migrit Solana Energijan epäsuora laskennallinen omistusosuus Fennovoimasta olisi yhdeksän prosenttia.

Tästä on kyse

Voimalaitos käyttöön vuonna 2024

 Joulukuussa 2014 eduskunta hyväksyi täydennetyn periaatepäätöksen Fennovoiman ydinvoimalasta.

 Vuonna 2018 alkaa reaktorin ja turbiinisalin rakentaminen.

 Vuonna 2022 voimalaitos saanee käyttöluvan.

 Vuonna 2024 voimalaitos otetaan kaupalliseen käyttöön.

Migrit Solarna Energija -yhtiön jäljet saattavat johtaa Moskovaan. Yhtiön vastuuhenkilöiden takaa näyttää löytyvän tunnetun venäläisen Inteko-rakennusyhtiön johtajia.

"Heidän rahoitussitoumuksensa on hieman yli 150 miljoonaa euroa. Olemme tehneet yhtiöstä perusteellisen ja kattavan selvityksen, johon olemme tyytyväisiä. Lisäksi olemme saaneet uudelta omistajalta ja heidän pankiltaan ilmoituksen halukkuudesta rahoittaa voimalaa. Heidän strategian ytimessä on tuottaa hiilidioksidista vapaata uusiutuvaa energiaa", sanoo Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Elina Engman.

Ydinvoimalan kustannusarvio on 6,5–7,5 miljardia euroa.

Kroatia on Euroopan unionin jäsenvaltio.

Valtioneuvoston rakentamisluvalle asettaman ehdon mukaan Fennovoiman omistuksesta vähintään 60 prosenttia pitää olla valtiossa, joka kuuluu Euroopan unioniin tai Euroopan vapaakauppajärjestöön (EFTA).

Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) mukaan ministeriö alkaa seuraavaksi selvittää, onko ehto varmasti täyttynyt. Ministeriön tarkoituksena on perehtyä kroatialaisen yhtiön omistusrakenteeseen. Rehn kertoi lehdistötilaisuudessa kuulleensa kroatialaisesta yhtiöstä ensi kerran maanantaina.

"Olemme käyneet neuvotteluja omistajuudesta muutaman viikon. Nimet sopimuspaperiin kirjoitettiin maanantaina", sanoo Engman.

Rahoitussitoumusten toteutumisen jälkeen Voimaosakeyhtiö SF:n omistusosuus Fennovoimassa olisi 64 prosenttia ja Venäjän valtion ydinenergiayhtiön Rosatomin 36 prosenttia.

"Aina kun tulee uusia yhtiöitä mukaan, käydään lävitse myös heidän tilanteensa. Voimaosakeyhtiö SF on ollut yhteydessä useisiin yhtiöihin Suomessa ja ulkomailla. Uskon, että Migrit Solarna Energija on uusi hyvä osakkeenomistaja Voimaosakeyhtiö SF:ssä", sanoo Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki.

Hänen mukaansa Migrit Solarna Energijan omistaa Migrit Energija, jonka omistavat Grigory Edel ja Maxim Soloshshanskiy. Hemmingin mukaan he ovat Kroatian kansalaisia.

"Seuraavaksi keskitymme siihen, että vastaamme ministeriön kysymyksiin, jonka jälkeen edetään rakentamislupahakemusprosessiin, jossa käydään läpi muun muassa Säteilyturvakeskuksen kanssa laitoksen suunnitelmia. Tavoitteena on, että voimala on valmis kaupallisessa tuotannossa vuonna 2024. Rakentaminen alkaa vuonna 2018."

Kroatialaisen osakkaan lisäksi Voimaosakeyhtiö SF on hankkinut rahoitussitoumukset neljältä muulta yhtiöltä, jotka ovat Hankikiven sähkömyynti, Huoltovoima, SF Kaukolampö ja Yrittäjän Voima.

Rahoitussitoumusten mukaiset sijoitukset Voimaosakeyhtiö SF hankkii suunnatuilla osakeanneilla. Viimeinen niistä järjestetään ydinvoimalan kaupallisen käyttöönoton aikaan.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoo, että uutinen Voimaosakeyhtiö SF:n uudesta omistajasta ei herätä luottamusta. "Tämä ei täytä eduskunnan asettamia vaatimuksia."

Mika Ranta HS
Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki (vas.), viestintäjohtaja Maira Kettunen (oik.) ja viranomaisyhteydenpidon päällikkö Niina Miettinen luovuttivat lupahakemuksen ydinvoimalasta työ- ja elinkeinoministeriölle tiistaina. Sen otti vastaan yli-insinööri Jorma Aurela.
Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki (vas.), viestintäjohtaja Maira Kettunen (oik.) ja viranomaisyhteydenpidon päällikkö Niina Miettinen luovuttivat lupahakemuksen ydinvoimalasta työ- ja elinkeinoministeriölle tiistaina. Sen otti vastaan yli-insinööri Jorma Aurela.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat