Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä kriisi? Kreikan suurimmalla turistisaarella nautitaan ouzoa vailla murheita

Kreikan suurimmalla turistisaarella velkakriisin kärjistymisestä ei juuri puhuta

Talous
 
Sabrina Bgain
Isovanhemmat Arto Turkulainen (vas.) ja Anitta Turkulainen lomailivat lastenlastensa Luukaksen ja Ullan sekä lasten vanhempien Mira ja Aleksi Salosen kanssa Kreetan Plataniaksella.
Isovanhemmat Arto Turkulainen (vas.) ja Anitta Turkulainen lomailivat lastenlastensa Luukaksen ja Ullan sekä lasten vanhempien Mira ja Aleksi Salosen kanssa Kreetan Plataniaksella.

Kyljet kääntyvät hiljalleen rantapyyhkeillä ja aurinkotuoleissa. Keskipäivän aurinko tekee olon veteläksi. Plataniaksen turistikylän hiekkarannoilla Kreikan velkakriisi lipuu ohi huomaamatta.

Kreikan ja sen velkojien välisten neuvottelujen rauettua viikonloppuna Kreikka ilmoitti, että pankit pysyvät tämän viikon kiinni ja käteisautomaateista saa nostaa korkeintaan 60 euroa päivässä. Ateenassa on jo alkanut bensiinin ja ruoan hamstraus.

Kreikan saaristoon suuntavia turisteja on varoiteltu maksuvaikeuksista, mutta Kreetan saarella Hanian turistikaupungin kainalossa uinuvassa Plataniaksessa katastrofista ei näy merkkiäkään.

Kylän keskusaukiolla Salosen perhe on suuntaamassa takaisin hotellille naapurikylään Malemeen.

"Tilanteesta tiedettiin se, mitä uutisista oli nähty", sanoo perheen isä Aleksi Salonen.

"Eipä se juuri huolestuttanut. Ja hyvin on mennyt."

Matkaseurueeseen kuuluvat vanhempien ja kahden lapsen lisäksi isovanhemmat. Rahaa siis viikon matkalla kuluu, vaikka osan aterioista perhe tekeekin itse hotellilla. Saloset ovat kuitenkin varautuneet.

"Eilen nostettiin lisää käteistä, kun kuultiin varoituksia käteisrajoista", sanoo äiti Mira Salonen.

Viereisen baarin pöydässä Ilta-Sanomia selaavat kuusikymppiset Esa ja Arja Jauhiainen ovat keskenään eri mieltä lomailusta kriisimaassa.

"Vaimo kysyi, että jos olisit etukäteen nähnyt, mitä täältä uutisoidaan, niin olisitko varannut matkan Kreikkaan", Esa Jauhiainen sanoo.

"Uutisointi Suomessa on ollut todella kovaa, mutta täällä ei näy mitään ongelmia."

Pöytään ilmestyy lasit ouzoa jokaiselle. Tarjoilija Chris Garbidakis tarjoaa. Hänellä on kaino toive.

"Kertokaa ihmisille, miten asiat täällä oikeasti ovat. Ei täällä ole mitään hätää. Lehdet kirjoittavat kaikenlaista ja pelottavat turistit pois."

Kreetalla ja muilla Kreikan saarilla talouskatastrofin seuraukset eivät ole olleet yhtä julmia kuin mantereella, Garbidakis sanoo – vaikka veroja on kiristetty ja palkkoja leikattu samoin kuin muuallakin Kreikassa.

"Meillä on turismia, meillä on oliiviöljyä ja maataloutta. Jos minulta menee työpaikka alta, mitä sitten. Isälläni on karjaa, voin syödä tomaatteja puutarhasta. Kreetalla tulemme toimeen omillamme."

Huoli turistien kaikkoamisesta koskee kuitenkin lähes kaikkia Plataniaksen yrittäjiä.

Koko kylässä asuu vain tuhatkunta ihmistä, mutta vuotuiset turistivirrat paisuttavat väestön kesällä moninkertaiseksi. Kylä on etenkin pohjoismaisten matkailijoiden suosiossa.

Suljetut pankit ja käteisnostorajat eivät vielä turisteja hetkauta, mutta Plataniaksen kylänraitilla turistirihkamaa ja bikineitä myyvä Ioanna Mathioulaki sanoo kaupan käyvän hitaasti.

"Ihmiset säästävät seteleitään tärkeämpiin asioihin, ruokaan ja liikkumiseen."

Mathioulaki arvioi myyntinsä romahtaneen noin kolmanneksella alkuviikosta. Luottokortteja hän ei voi hyväksyä.

Viime vuosina turistien joukossa on tosin alkanut esiintyä ylimielisyyttä, joka saa Mathioulakin happamaksi.

"Tänään kaupassa kävi suomalainen poika, joka roikotti seteliä edessäni härnätäkseen", Mathioulaki kertoo loukkaantuneena. Kaikkea hän ei niele, vaikka kuinka kriisi koettelisi.

"Mutta sellainen on onneksi harvinaista."

Sunnuntaina Kreikka äänestää uuden hätärahoituksen ehdoista. Käytännössä äänestyksen ennustetaan ratkaisevan, pysyykö maa euroalueessa vai ei.

Mathioulaki tietää hyvin, kumpaan suuntaan hän kallistuu.

"Aion antaa ison kyllä-äänen Euroopalle. Olen eurooppalainen!"

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat