Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valio haluaa eroon Fennovoimasta

Muutkin omistajat ovat yrittäneet saada osakkeensa myytyä

Talous
 

Elintarvikeyritys Valio haluaa eroon Fennovoiman ydinvoimahankkeesta. Yhtiö kertoi keskiviikkona, että se panee myyntiin omistamansa Majakkavoima-yrityksen osakkeet.

Majakkavoima kuuluu Voimaosakeyhtiö SF:n omistajiin. Voimaosakeyhtiö SF puolestaan omistaa enemmistön Fennovoimasta, joka aikoo rakentaa ydinvoimalan Pyhäjoelle.

Tulevasta ydinvoimalasta Valion oli määrä omistaa Majakkavoiman ja SF:n kautta noin 1,6 prosenttia.

Myyntiaikomus merkitsee, että Fennovoiman taustavoimista on lipeämässä yhä uusia kotimaisia omistajia.

Valion lisäksi kauppayhtiö Kesko lupasi rahoittaa voimalaa mutta on sittemmin päättänyt yrittää irtautua hankkeesta. Keskon tytäryhtiö Kestra Kiinteistöpalvelut ja Voimaosakeyhtiö SF selvittelevät rahoituskiistaa edelleen.

Majakkavoima on sitoutunut tulevaisuudessa rahoittamaan ydinvoimalaa. Valiolle ainoa keino päästä irti voimalahankkeesta on myydä Majakkavoiman osakkeet.

Tehtävä ei ole helppo, sillä hankkeeseen on ollut vaikea löytää halukkaita sijoittajia. Valion hallituksen puheenjohtaja Vesa Kaunisto sanoo, että ostajaa ei ole välttämättä helppo löytää.

"Ei niitä varmaan hirvittävästi ole", Kaunisto sanoo. "Aika näyttää, miten hanke etenee."

Valion ja Keskon yhteenlaskettu epäsuora osuus lopullisen voimalan omistuksesta olisi noin 4,6 prosenttia.

Voimaosakeyhtiö SF toimitti tiistaina työ- ja elinkeinoministeriölle luettelon, jonka mukaan yhtiön osakkaat rahoittaisivat ja omistaisivat valmiista voimalasta 63,75 prosenttia. Luvussa olivat mukana sekä Kestra että Valion osuus Majakkavoimasta.

Muutkin omistajat ovat yrittäneet päästä eroon osakkeistaan – ilman tulosta.

Kuopion kaupungin omistama Kuopion Energia ehti rahoittaa voimalaa 1,6 miljoonalla eurolla ennen kuin kaupunki päätti irroittautua hankeesta. Sijoitus oikeuttaa 0,09 prosentin välilliseen omistusosuuteen tulevasta voimalasta.

Savon Sanomat kertoi keskiviikkona, ettei Kuopion Energia ole löytänyt ostajaa omistamilleen Voimaosakeyhtiö SF:n osakkeille.

"Eihän niitä hirveän helppo ole ollut saada kaupaksi", Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholm kertoo HS:lle.

Valion Kaunisto perustelee vetäytymistä sillä, ettei Valio halua sitoa pääomaa hankkeeseen.

"Tämä liittyy yleiseen maitomarkkinoiden vaikeaan tilanteeseen. Venäjältä tuli vasta ilmoitus, että he jatkavat vuodella pakotteita elintarvikkeiden suhteen."

Kauniston mukaan kroatialaisyhtiö Migrit Solarna Energijan tulolla omistajaksi ei ollut vaikutusta Valion päätökseen.

"Asiaa on valmisteltu jo pitempään. Tällä viikolle oli sovittu hallituksen kokous, ja tämä oli meidän omista liiketoiminnallisesta lähtökohdista tehty päätös", hän kertoo.

Fennovoiman Pyhäjoelle kaavaillun ydinvoimalan periaatepäätöksessä on ehto, että yhtiöllä täytyy olla 60 prosentin suomalaisomistus. Kotimaiseksi omistukseksi lasketaan myös EU-alueelta tulevat omistajat.

Työ- ja elinkeinoministeri miettii, täytyykö vaatimus ydinvoimayhtiön kotimaisuusasteesta kroatialaisen omistajan myötä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat