Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoiman uusi kumppani on venäläisten hallussa

Kroatialaisen yhtiön omistukset linkittyvät suuren venäläisen rakennusalan yhtiön johtajiin ja omistajaan

Talous
 

Voimaosakeyhtiö SF:n uuden kroatialaisen omistajan taustalla vaikuttavat vahvasti venäläinen oligarkki Mihail Šišanov ja hänen omistamansa rakennusyhtiö Inteko. HS:n selvityksen mukaan Fennovoiman hankkeeseen mukaan lähteneessä Migrit Solar Energijassa ja Šišanovin lähipiirin kroatialaisissa yhtiöissä on samoja johtajia ja ne toimivat samoissa osoitteissa.

Fennovoima kertoi tiistaina, että Migrit Solar Energija osallistuu ydinvoimalan rakentamiseen 150 miljoonan euron rahoituksella. Migrit Solar Energijan omistaa taas kroatialainen Migrit Energija -yhtiö.

Kroatialaisyhtiö oli kaivattu "kotimainen" eli EU-alueelta tuleva rahoittaja venäläisen Rosatomin vastapainoksi.

Fennovoiman omistaa Voimaosakeyhtiö SF ja venäläinen ydinenergiayhtiö Rosatom. Kroatialaisesta yhtiöstä on tulossa yksi Voimaosakeyhtiö SF:n omistajista.

Migrit-yhtiöiden johtotehtävissä toimivilla on tiiviit yhteydet kroatialaiseen Titan Grandenjen -yritysryppääseen. Kroatian median mukaan Titanin omistaja on Mihail Šišanov tai yhtiöllä on vähintään tiiviit välit venäläiseen Intekoon.

Venäläinen Kommersant-lehti taas kirjoitti keskiviikkona, että Titanin omistajat olisivat Grigori Edel, Konstantin Edel sekä Oleg Sološtšanski. Konstantin Edel on Kommersantin mukaan Intekon varajohtaja ja Sološtšanski pääjohtaja.

Titan on tehnyt muun muassa rakennushankkeita Kroatiassa.

Titan-yritysryppääseen kuuluu ainakin neljä kroatialaista yhtiötä, jotka toimivat muun muassa rakennus- ja energia-aloilla. Kaikki Titan-yhtiöt toimivat samassa osoitteessa kuin Migrit Energija ja Migrit Solar Energija.

Yhtiöt ovat myös vaihtaneet samaan aikaan toimitilojensa sijaintia Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa.

Titanin verkkosivuilla kerrotaan, että Migrit-yhtiöt ovat sen "yhteistyökumppaneita".

Vaikka yhtiöiden kotimaa on virallisesti Kroatia, niiden omistus on kuitenkin Venäjällä.

Titan Energija -yhtiön johtajaksi on ilmoitettu Kroatian kaupparekisteriin Fennovoiman uuden kroatialaisen osakasyhtiön toisen omistajan Grigori Edelin isä Konstantin Edel.

Sukulaisuussuhde on päätelty Grigori Edelin Moskovan valtionyliopiston taloustieteen laitoksen sivuilta löytyvästä sementtiteollisuuteen liittyvästä tutkimustyöstä.

Grigori Edelin isännimi on työstä löytyvien tietojen mukaan Konstantin.

Toinen Migrit Solarna Energijan johtajista on venäläissyntyinen Maksim Oleg Sološtšanski.

Sološtšanskin osoite on Kroatian kaupparekisteritietojen mukaan Lontoossa. Hän on kuitenkin opiskellut Yhdysvalloissa Kent School -sisäoppilaitoksessa.

Hänen isänsä on oppilaitoksen kotisivuilta löytyvien tietojen mukaan Intekonin pääjohtaja Oleg Sološtšanski Moskovasta.

Isä ja poika Edel sekä Oleg Sološtšanski ovat myös osakkaina slovakialaisessa konsulttiyhtiö Tetroner Consultingissa.

Venäläisen Vedomosti-lehden mukaan Šišanov omistaa Intekonista 95 prosenttia. Loput viisi prosenttia omistaa Venäjän valtion Sberbank-pankki.

Sberbank-pankki on yksi venäläisen ydinvoimayhtiö Rosatomin merkittäviä rahoittajia.

Rosatom on valittu Fennovoiman Pyhäjoelle suunnitteleman ydinvoimalan laitetoimittajaksi. Rosatomin tytäryhtiö Raos Voima Oy omistaa 36 prosenttia Fennovoiman osakkeista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat