Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoiman omistuspohja voi vielä muuttua – rakentamisluvan harkinta-aika epäselvä

Kotimaisuuden kriteerin tarvitseekin täyttyä ehkä vasta myöhemmin

Talous
 
Mika Ranta / HS
Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki luovutti lupahakemuksen uutta ydinvoimalaa varten Työ- ja elinkeinoministeriön kirjaamoon tiistaina.
Fennovoiman toimitusjohtaja Toni Hemminki luovutti lupahakemuksen uutta ydinvoimalaa varten Työ- ja elinkeinoministeriön kirjaamoon tiistaina. Kuva: Mika Ranta / HS

Valtioneuvoston periaatepäätös Fennovoiman ydinvoimalasta voi aiheuttaa valituksia ja juridista vääntöä.

Viimesyksyisessä valtioneuvoston periaatepäätöksessä sanotaan, että Fennovoiman 60 prosentin kotimaisuuskriteerin pitää täyttyä rakentamislupaa harkittaessa. Harkinta-aika voidaan tulkita käsittelyajaksi.

Talousvaliokunta antoi asiasta mietintönsä, jonka mukaan kotimaisuuskriteerin pitää täyttyä jo rakentamislupaa haettaessa.

Eduskunnan kanta määriteltiin mietinnössä. Eduskunnalla ei kuitenkaan ollut valtuuksia muuttaa valtioneuvoston periaatepäätöstä, vaan vain hyväksyä tai hylätä se.

Eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Maija-Leena Paavola ratkaisee riidan yksiselitteisesti. Hän sanoo, että valtioneuvoston periaatepäätös pysyy voimassa ja ohittaa näin talousvaliokunnan mietinnön. Eduskunnan kannaksi jäi siis valtioneuvoston periaatepäätös.

Fennovoiman omistuksen kotimaisuusaste määritellään siis rakentamisluvan harkinta-aikana. Se voi antaa mahdollisuuden vielä muuttaa omistuspohjaa, vaikka lupahakemuksen ehdot täyttyivät lupahakemusta jätettäessä. Kroatialaistaustainen Migrit Solarna voisi vielä vaihtua.

Sekä koko eduskunnan että sen talousvaliokunnan poliittinen tahto oli saada omistuspohja ratkaistua rakentamisluvan hakuajan aikana, kesäkuun loppuun mennessä. Talousvaliokunnan mietintö tehtiin viime syksynä kansanedustaja Mauri Pekkarisen (kesk) johdolla.

Pekkarisen mielestä "moraalisesti ikkuna meni kiinni" eli kotimaisuusasteen määrittämisen piti tapahtua kesäkuun loppuun mennessä. Tätä tukee talousvaliokunnan Fennovoimalta saama dokumentti, jossa takarajana pidettiin yksiselitteisesti kesäkuun loppua.

Pekkarisen mukaan talousvaliokunnassa henki oli, että "bulvaania tai sellaiseksi todettavaa ei voisi käyttää niin, että sen turvin haettaisiin aikaikkunaan laajennusta".

Mutta niin kauan kuin päätös on tekemättä, omistuspohja voi vaihtua, Pekkarinen pohtii.

"Juridisesti voi olla, että sellainen mahdollisuus on."

Eli vaikka lupahakemuksen jättämishetkellä lupahakemus täytti ehdot, se ei kuitenkaan sitoisi omistuspohjaa, kunhan kotimaisen omistuksen osuus vain pysyy yli 60 prosentissa.

"Päätöksen henki on yksiselitteisesti niin, että se ei voi vaihtua, mutta onko se juridisesti niin? Kestääkö se?" Pekkarinen pohtii.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen on ymmärtänyt asian niin, että kotimaisuusehdon pitää täyttyä koko ajan, mutta omistus voi muuttua sen 60 prosentin sisällä.

"Pitää odottaa selvitystä omistuspohjasta ja siitä, voiko sitä täydentää myöhemmin", sanoo Sdp:n ryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. "Jäin käsitykseen, että omistuspohjaa seurataan eli osuuden olisi syytä pysyä 60 prosentissa."

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ei lähde spekuloimaan, voiko Fennovoiman hakemukseen ottaa vielä uusia omistajia tai osakkaita.

"Nyt on olennaisinta, että on saatu hakemus ja pyydetty lisäselvitys omistusasiasta. Jos omistus on kunnossa, prosessi etenee. Jos kotimaisen omistuksen ehdot eivät toteudu, prosessi ei jatku."

Sipilän mukaan omistusasian selvittely vienee muutaman viikon. Sitten vuorossa on pidempi rupeama, kun selvitetään muun muassa ydinturvallisuutta.

"Valtioneuvosto tekee kokonaisarvion yhteiskunnan kokonaisedun näkökulmasta", Sipilä tähdensi keskiviikkona HS:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat