Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS vieraili Fennovoiman salaperäisen kumppanin pääkonttorissa Zagrebissa

Työ- ja elinkeinoministeriö vaatii Fennovoimalta selvitystä siitä, kuinka sen omistus tosiasiassa jakautuu

Talous
 
HS kävi salaperäisen Migrit Energijan pääkonttorissa Zagrebissa
HS kävi salaperäisen Migrit Energijan pääkonttorissa Zagrebissa
Ovi pysyi, kiinni kun HS:n toimittaja ja kuvaaja kävivät Migrit Energijan pääkonttorilla Zagrebin keskustan laidalla. Samassa rakennuksessa ovat Venäjälle tiiviissä yhteydessä olevien Titan-yhtiöiden toimistot.

Valkoisen kerrostalon päädyssä on pikkuinen alumiinilaatta, jossa lukee Migrit Energija d.o.o. Samassa osoitteessa on Migrit Solar Energija.

Ympärillä on zagrebilainen asuinalue, jolla on rautakauppoja, autopesula, Hotel Europa, Cafe Enigma. Aivan vieressä kulkee vilkasliikenteinen Zagrebačka-katu.

Tämän pitäisi olla pienehkön kroatialaisen aurinkoenergiayrityksen pääkonttori. Pelkästään sellainen se ei kuitenkaan ole. Maitolasioven takana on suomalaisen Fennovoiman Hanhikivi 1 -ydinvoimalahankkeen ratkaisevan tärkeä kumppani.

Mutta sisälle ei pääse.

Yhtäkkiä ovesta tupsahtaa tupakkatauolle kaksi työntekijää, mies ja nainen.

"Me työskentelemme firmassa sen verran alatasolla, ettemme voi sanoa mitään. Ja johto, he valmistautuvat Suomen-matkaan. Ymmärrättehän", mies sanoo.

"Tämä taitaa olla iso uutinen Suomessa?" hän kysyy.

Mies kuitenkin vakuuttaa, että Migrit Energijan keskeiset henkilöt, kuten Oksana Dvinvskykh, kertovat yrityksen Hanhikivi 1 -investoinnista lisää Suomeen saavuttuaan.

Yhtiön edustajat ovat tulossa Suomeen torstaina. Vierailusta kertoi ensimmäisenä Yle.

Migrit Energijan pääsisäänkäynti on talon päädyssä. Heti kulman takana katutasossa on Titan-yhtiöiden logot. Ikkunoissa lukee Titan Grandenje ja Titan Ekretnine.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan Migrit-yhtiöiden johdolla on tiiviit yhteydet kroatialaiseen Titan Grandenjen -yritysryppääseen. Kroatialaismedian mukaan ryppäällä taas on tiivis kytkös venäläiseen rakennusyhtiöön Intekoon.

Suomen työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt Fennovoimalta lisäselvitystä, jossa se haluaa luotettavia tietoja Migrit Solar Energija ja Migrit Energija -yhtiöistä sekä Fennovoiman omistuksen tosiasiallisesta jakautumisesta.

Ministeriö haluaa tietää myös osakkaiden määräysvallan jakautumisesta.

Kroatialaisyhtiö Migrit tuli mukaan Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen aivan viime metreillä.

Suomen ehto ydinvoimalalle on, että vähintään 60 prosentin sen omistuksesta tulee olla EU- tai Eta-maiden toimijoilla.

Kimmo Räisänen
Migritin pääkonttori sijaitsee kerros-talossa zagrebilaisella asuinalueella.
Migritin pääkonttori sijaitsee kerros-
talossa zagrebilaisella asuinalueella.

Kroatia on ollut EU-maa tasan kaksi vuotta. Eilen keskiviikkona kroatialaiset juhlivat Zagrebin keskustassa Zagrebin kahta vuotta EU:ssa.

Vuosipäivänä monet kroatialaiset kysyvät, mitä unioni on tuonut maalle näinä vaikeina talouden aikoina.

Eräiden arvioiden mukaan muun muassa paljon yrityksiä, joiden on syystä tai toisesta ollut tarve rekisteröityä EU-maahan.

Migrit Energija kiitti omassa kroatiankielisessä tiedotteessaan erityisesti Kroatian talousministeriötä, jonka alaan energiakysymykset kuuluvat.

"Haluamme korostaa Kroatian talousministeriön antamaa tukea käynnissä olevalle prosessille. Toivomme sen jatkuvan ja johtavan molemminpuoliseen tyytyväisyyteen ja yhteisiin intresseihin", lausunnossa luki.

Kroatian talousministeri on liberaalipuolueen Ivan Vrdoljak. HS yritti tavoittaa häntä keskiviikkona Zagrebissa, mutta ministereillä oli kiireinen aikataulu.

Aurinkoenergiayhtiön pääkonttori paahtuu iltapäivän auringossa. Lasiovi pysyy kiinni.

Tiina Rajamäki HS
Zagreb

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat