Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS selittää kolme Kiinan taloudessa näkyvää vaaraa: osakekuplan, velkakuplan ja kasvun hiipumisen

Talous
 
ALY Song Reuters
Shanghaissa valotaulu kertoi kesäkuun lopulla, että osakkeet halpenivat voimakkaasti Shanghain ja Shenzhenin pörsseissä.
Shanghaissa valotaulu kertoi kesäkuun lopulla, että osakkeet halpenivat voimakkaasti Shanghain ja Shenzhenin pörsseissä. Kuva: ALY Song Reuters

Manner-Kiinan pörssit ovat edellisten kahden viikon aikana romahtaneet noin 20 prosenttia. Pörssiosakkeiden hintojen lasku on nostanut epäilyjä Kiinan talouden kestokyvystä.

1. Syöksyvätkö osakkeet?

Kiina osakekurssien räjähdysmäinen nousu edellisen vuoden aikana on pelästyttänyt kansainvälisen talouden seuraajat.

Katetta epäilyksille nousun kestävyydestä saatiin, kun suunta kääntyi jyrkkään laskuun kesäkuun lopulla.

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen neuvonantaja Jouko Rautava pitää vaarallisena sitä, että vuoden kestäneelle pörssikurssien nousulle ei löydy vastinetta reaalitaloudesta.

"Huolestuttavaa on, että pörssikurssien nousu on ollut niin tavattoman jyrkkä ja nopea. Samaan aikaan yritysten voittojen kasvu ja talouskasvu ovat hidastuneet", Rautava sanoo.

Huiman pörssinousun takana on rahoitusmarkkinoiden vapautuminen. Tavallisilla kiinalaisilla on entistä paremmat mahdollisuudet ostaa osakkeita – myös velaksi.

Miljoonia uusia sijoitustilejä on avattu. Rikkaat kiinalaiset ovat siirtäneet rahojaan asunnoista osakkeisiin, kun kiinteistömarkkinoiden nousu on törmännyt seinään.

Reuters
Shandongin maakunnassa Rizhaossa oli toukokuussa rakenteilla korkeita taloja.
Shandongin maakunnassa Rizhaossa oli toukokuussa rakenteilla korkeita taloja.

Kokemusta ja ymmärrystä osakesijoittamisesta tavallisilla kiinalaisilla on vain vähän. Kurssien nousu on ruokkinut ilmiötä ja kupla on paisunut.

Kiinan keskuspankki on omilla toimillaan voimistanut kehitystä. Se on löysällä rahapolitiikalla syytänyt markkinoille halpaa rahaa, koska se on halunnut pönkittää kasvun taantumisesta kärsivää taloutta.

"Siellä on kaikki epäterveen markkinan merkit olemassa", sanoo Nordean päästrategi Lippo Suominen.

Suomalaisten sijoittajien kannalta olennaista on kuitenkin ymmärtää, että Kiinan kuplamarkkina ei ole sama markkina, johon ulkomaiset sijoittavat osallistuvat.

Tavalliset kiinalaiset sijoittavat rahojaan Shanghain ja Shenzhenin pörsseihin, jotka ovat edelleen pääosin suljettuja ulkomaisilta sijoittajilta. Suomalaisten Kiina-sijoitukset ovat pääosin Hong Kongin pörssissä, jonka nousu on ollut vaimeampaa.

Shenzhenin pörssi on noussut vuodessa noin 160 prosenttia, Shanghain pörssi 120 prosenttia ja Hong Kongin pörssi 20 prosenttia.

Suominen muistuttaa, että Kiinan osakkeet olivat ennen nousua edullisia, kun mittarina käyttää osakkeiden hintojen suhdetta yrityksien tuloksiin. Nytkin vain teknologiapainotteinen Shenzhenin pörssi on aidoissa kuplalukemissa,

Viime viikoilla Kiinan markkinoilla on näkynyt hermoilua ja jopa kuplan puhkeamisen merkkejä. Jos syöksy tulee, se vahingoittaa Kiinan taloutta, mutta tuskin niin paljon kuin on peloteltu.

Osakemarkkinoiden merkitys Kiinan taloudessa ei ole samaa luokkaa kuin Euroopassa tai Yhdysvalloissa.

Toisaalta pörssiromahduksella voisi olla pitkäaikaisia vaikutuksia. Vuoden 2007 romahduksen jälkeen kesti vuosia ennen kuin sijoittajien luottamus Kiinan markkinoihin palautui.

2. Puhkeaako velkakupla?

Kiinan valtiolla on talousmahtien joukossa poikkeuksellisen vähän velkaa. Silti Kiinan talouspolitiikan suurimpia murheita on yritysten, kuluttajien ja paikallishallintojen nopea velkaantuminen.

Kokonaisuutena Kiina on jo yhtä velkainen talous kuin Yhdysvallat, ja velka kasvaa huimaa vauhtia, todettiin konsulttiyhtiö McKinseyn tutkimusosaston keväällä julkaistussa selvityksessä.

"Talouden velkamäärä kasvaa edelleen, ja toisaalta talouskasvu hidastuu. Se on yhtälö, joka tuottaa väkisin ongelmia talouden eri puolille", sanoo Rautava.

Maksukyvyttömyyksien ilmestyminen Kiinan talouteen on Rautavan mukaan sinänsä terve piirre.

"Näinhän asioiden pitääkin mennä, jos ne ovat siirtymässä markkinatalouteen. Pitää sallia tällaisia asioita ja niitä tulee varmasti lisää. Siellä on julkisella vallalla puskureita hoitaa tällaisia ongelmia", Jouko Rautava sanoo.

Ehkä suurinta huolta on kannettu Kiinan paikallishallinnoista, jotka ovat tiukasti säädellyssä ympäristössä ottaneet epämääräisiä ja kalliita lainoja.

Tänä keväänä valtio otti härkää sarvista ja käynnisti ohjelman, jossa riskialttiita lainoja muunnetaan edullisemmiksi joukkovelkakirjoiksi.

"Se on talouden kannalta iso asia. Pelko velkavetoisesta romahduksesta hälvenee, koska valtiolla on rahaa ja se on tehnyt selväksi, että se haluaa maltillisesti hoitaa homman kotiin", Nordean Suominen sanoo.

3. Hyytyykö kasvu?

Kiinan talouskasvua voi katsoa kahdella tavalla. Ensinnäkin kasvu on nyt hitaimmillaan sitten vuoden 2009 ja suunta osoittaa alaspäin. Toisaalta Kiinan talouskasvu on edelleen ylivertaista verrattuna muihin talousmahteihin.

William Hong Reuters
Kenkätehtaan tuotantolinjalla ahertaneet työntekijät sivelivät liimaa kenkien pohjaosaan Zhejiangin maakunnassa Wenzhoussa vuoden 2013 lokakuussa.
Kenkätehtaan tuotantolinjalla ahertaneet työntekijät sivelivät liimaa kenkien pohjaosaan Zhejiangin maakunnassa Wenzhoussa vuoden 2013 lokakuussa.

Suomen Pankin Jouko Rautava ihmettelee, että markkinat säpsähtävät kerta toisensa jälkeen, kun Kiinan talousluvut kertovat kasvun hidastumisesta. Hidastumisessa ei pitäisi Rautavan mukaan olla mitään yllättävää, kun työvoiman määrä on jo kääntynyt Kiinassa laskuun.

"On vaikea nähdä, kuinka talouskasvu voisi jatkua ennallaan, kun työpanos on vähenemässä", Rautava sanoo.

Kiinan talouskasvun ongelma on sen investointivetoisuus. Uutta tuotantokapasiteettia on rakennettu jo liikaa. Monella alalla kysyntä ei pysy tehtaiden vauhdissa.

Kun investoinnit hiipuvat, talouskasvun pitäisi painottua kuluttamiseen.

Kiinalaisen shoppailijan nousu onkin kansainvälisen talouden megatrendejä, mutta kokonaan se ei pysty korvaamaan investointien vähenemistä.

Kotitalouksien kulutus kasvaa jo nyt 8–9 prosentin vauhtia, eikä ole syytä olettaa, että se kiihtyy merkittävästi.

"Investointitalous on jatkunut niin pitkään, että se on johtanut ylikapasiteettiin ja hintojen laskuun. Nyt pitää hoitaa myös vanhoja ongelmia ja samalla muuttaa talouden rakennetta kestävään suuntaan", sanoo Elite Varainhoidon päästrategi Jussi Hyöty.

Hyödyn mukaan Kiinan talouden näkymissä on paljon kiinni siitä, miten maa onnistuu siirtymässä digitaaliseen talouteen. Hän puhuu Kiinan "isosta reformista".

Lähtötilanne on Hyödyn mukaan kelvollinen, sillä kiinalaisten koulutustaso on hyvä ja he ovat ottaneet paljon uutta teknologiaa käyttöön.

"Kiinalaiset ovat todella edistyksellisiä digitaaliteknologioissa", Hyöty sanoo.

Suomen vienti Kiinaan on polkenut paikallaan edelliset neljä vuotta. Tärkeimmät vientituotteet Kiinaan ovat paperimassa ja turkistuotteet. Kiinan tuonnissa Suomeen ykköstuote ovat puhelimet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat