Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoimaton Suomi nojaisi muihin Pohjoismaihin

Lisäydinvoiman tarve jakaa asiantuntijoita. Kiista kiteytyy siihen, kuinka tärkeää on olla omavarainen.

Talous
 

Energiatalouteen erikoistunut taloustieteen professori Matti Liski Aalto-yliopistosta pitää Fennovoiman ydinvoimalahanketta kalliina tapana varautua poikkeustilanteisiin.

"Suurimman osan ajasta sähkön kysyntä ja tarjonta kohtaavat ongelmitta. Lisäksi ydinvoima estää muiden investointien syntymisen markkinaehtoisesti. Uusiutuvien energiamuotojen tukien pitäisi entisestään kasvaa."

Tammikuussa konsulttiyhtiö Pöyry arvioi työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM) tekemässään raportissa, että sähkö muuttuu seuraavien viidentoista vuoden aikana kalliimmaksi.

Liskin mukaan Pohjoismaiden sähkömarkkinoiden perustrendit ovat, että tarjonta lisääntyy ja kysyntä vähenee. Tämä tarkoittaisi jatkoa edullisille hinnoille. Esimerkiksi tuulivoimatuotannon räjähdysmäinen kasvu heijastuu jo nyt Pohjoismaiden yhteiseen Nord Pool -sähköpörssiin.

"Uhka on pikemminkin ylitarjonta, joka voisi syntyä ison ydinvoimalan valmistuttua. Jos rakennusaikana on ehtinyt syntyä paljon uusiutuvaa energiantuotantoa, laitos ajautuu vaikeuksiin."

Viime vuonna Pohjoismaiden vesivarantojen runsaus piti hinnat alhaalla ja kasvatti nettotuontia peräti 14 prosenttia. Vaikka tuonti oli ennätystasolla, Venäjän osuus väheni neljänneksen. Tuontiriippuvaisuus siis kasvoi, mutta linkki epävakaaseen Venäjään heikkeni. Teollisuusneuvos Petteri Kuuva TEM:stä haluaisi Suomeen lisää kotimaista sähköntuotantoa.

"Tammikuussa julkistetun Pöyryn raportin mukaan me olemme jo nyt kylmänä talvipäivänä hyvin pitkälle tuontisähkön varassa. Toistaiseksi sitä on naapurimaista tarjolla, mutta jos esimerkiksi tuontiyhteyteen tulee vika ja joku toinen iso voimalaitos on poissa pelistä, sähkön saatavuus olisi jo siinä rajalla."

Ydinvoimalan rakentaminen on hidasta ja kallista, mutta voimala tuottaa valmistuttuaan vakaasti sähköä vuosikymmenien ajan. Esimerkiksi Olkiluoto 3 kasvattaisi kotimaista sähköntuotantoa tuntuvasti 1 600 megawatin tehollaan. TVO:n kolmannen ydinvoimalan piti käynnistyä jo vuonna 2009, mutta hanke on lykkäytynyt monesti.

TVO kertoi toukokuussa, ettei se aio hakea rakennuslupaa neljännelle ydinvoimalalle. Jos Fennovoimakin kaatuu, molemmat vuonna 2010 luvan saaneet voimalat jäävät rakentamatta. Liskin mielestä huoltovarmuus voidaan turvata joustoilla ydinvoimalan rakentamisen sijasta.

"Pitäisi investoida älykkääseen sähköverkkoon, joka reagoi ongelmatilanteisiin. Meillä on satojatuhansia sähkölämmitteisiä omakotitaloja. Jos talot olisi kytketty älykkääseen sähköverkkoon, ne pystyttäisiin poikkeustilanteissa kytkemään irti sekuntien varoitusajalla. Näin saisimme aikaan hyvin suuren lyhyen aikavälin jouston kysyntään."

Lisäksi Liski valjastaisi vanhan infrastruktuurin energiareserviksi paukkupakkasia varten.

"Suomen markkinoilta on poistumassa vanhoja lämpövoimalaitoksia, ellei niitä pidetä valmiudessa jonkinlaisin tukijärjestelyin. Kannattaa pohtia, voiko vanhaa laitoskantaa hyödyntää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat