Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jos Kreikka laiminlöisi kaikki lainansa, Suomen vastuut olisivat vajaat kuusi miljardia

Talous
 
STRINGER / REUTERS
Euron vastustajat osoittivat mieltään Kreetan pääkaupungissa Iraklionissa torstaina.
Euron vastustajat osoittivat mieltään Kreetan pääkaupungissa Iraklionissa torstaina. Kuva: STRINGER / REUTERS

Ylivelkaantunut Kreikka on keväästä 2010 saakka ollut eurovaltioiden ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF hätärahoituksessa.

Suomi on antanut Kreikalle suoraa kahdenvälistä lainaa miljardi euroa. Suomen takausvastuu Euroopan rahoitusvakausvälineen Kreikalle antamista hätälainoista on laskennallisesti 4,7 miljardia euroa. Yhteenlaskettu vastuu on noin 5,8 miljardia euroa, jos IMF:n lainat otetaan huomioon.

Saksalaisen taloudellisen tutkimuslaitoksen Ifo Instituten uusien laskelmien mukaan Suomen yhteenlasketut vastuut Kreikassa ovat 5,9 miljardia euroa. Vastuut toteutuvat, jos Kreikka lyö laimin kaikki lainansa. Se ei ole mahdollista ainakaan lähivuosina.

Kreikan ensimmäinen lainaerä Euroopan rahoitusvakausvälineelle erääntyy huhtikuun lopussa 2032. Suomen valtion antamaa lainaa Kreikka maksaa useissa erissä vuosina 2020–2041. Toisin sanoen Kreikalla on vuosikausia aikaa parantaa maksukykyään.

Useiden taloustieteilijöiden mielestä velkataakka on silti liian suuri kevennettäväksi ilman velkojen osittaista mitätöintiä.

Hätärahoitusta Kreikka on käyttänyt lainojensa lyhentämiseen sijoittajille, jotta maa välttäisi maksukyvyttömyyden. Hätälainojen turvin Kreikka on myös maksanut virkamiesten palkkoja, eläkkeitä ja laskujaan.

Talouden romahduksesta huolimatta Kreikan puolustusmenot ovat säilyneet hyvin suurina. Sotilasliitto Naton arvion mukaan Kreikan puolustusmenot kasvavat tänä vuonna 4,3 miljardiin euroon. Se olisi 2,4 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Naton eurooppalaisissa jäsenvaltioissa suhdeluku on keskimäärin 1,5 prosenttia. Suomessa puolustusmenoiksi on budjetoitu kuluvalle vuodelle 2,7 miljardia euroa.

Tammikuussa parlamenttivaalit voittanut vasemmistolainen Syriza ei suinkaan ole syyllinen Kreikan pitkäaikaisiin ongelmiin, vaikka talousvaikeudet ovat pahentuneet kevään aikana. Todellisuudessa valtion ongelmat ovat kehittyneet useiden eri hallitusten aikana.

Kun Kreikka liittyi talous- ja rahaliittoon vuonna 2001, maan varainhankinta rahoitusmarkkinoilta halpeni. Useat hallitukset rahoittivat kansalaisten hyvinvointia ottamalla runsaasti velkaa. Samalla yhteiskunnan rakenneuudistuksiin ja yritysten kustannuskilpailukyvyn varmistamiseen ei kiinnitetty riittävästi huomiota.

Talouden rakenteet rämettyivät ja velkaantuminen kiihtyi. Vakavia ongelmia ovat yhä veronkannon ontuminen ja laaja korruptio, jossa virkamiehet, yritykset, yhteisöt ja kansalaiset painottavat enemmän omia etujaan kuin yhteiskunnan etua. Palveluksia vastaan tehdään erilaisia vastapalveluksia, joissa häviäjänä on yhteiskunta.

Yhtenä esimerkkinä turmeltuneesta vallankäytöstä voi pitää sitä, kuinka entiselle valtiovarainministerille Giorgos Papakonstantinoulle määrättiin keväällä ehdollinen vankeusrangaistus siitä, että hän oli pyyhkinyt sukulaisiaan veronkierrosta epäiltyjen varakkaiden listalta.

Todennäköisesti juuri veronkannon ongelmien takia eurovaltiot ja IMF ovat usein suosittaneet Kreikalle menojen leikkauksia verotuksen kiristämisen asemesta. Jos veronkanto ei toimi, tulolisäykset verotusta kiristämällä ovat tehottomia.

Tosin menoleikkaukset ja verotuksen kiristäminen hidastavat talouskasvua ja pahentavat taantumaa, mikä taas lisää velkaantumista.

Merkittäviä syitä Kreikan talouden romahdukseen olivat myös virheellisiksi osoittautuneet suhdanne-ennusteet ja liian voimakas finanssipolitiikan kiristäminen.

Euroopan komissio ennusti syksyllä 2010, että vuonna 2012 Kreikan bruttokansantuote kasvaisi 1,1 prosenttia ja työttömyysaste olisi 15 prosenttia. Euroopan tilastokeskuksen Eurostatin mukaan Kreikan bruttokansantuote kuitenkin romahti 6,6 prosenttia ja maan työttömyysaste oli 25 prosenttia.

Suuri joukko taloustieteilijöitä varoitti jo vuonna 2010, että epävarmassa suhdanteessa finanssipolitiikan kovat kiristykset ovat vahingollisia euroalueelle ja Kreikalle. Seurauksena euroalue vajosi uuteen taantumaan alkuvuonna 2012, jolloin myös Kreikan ongelmat kärjistyivät.

Hätärahoitukseen turvautuneissa eurovaltioissa julkisen talouden velka suhteessa bruttokansantuotteeseen on yhä suurempi kuin kriisiä ennen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat