Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoiman uusi osakas on venäläisluomus

Migritin omistavan yhtiön perusti venäläisen rakennusyhtiön Intekon varatoimitusjohtaja

Talous
 
Helsingin Sanomat
Kimmo Räisänen
Migritin pääkonttori sijaitsee kerros-talossa zagrebilaisella asuinalueella.
Migritin pääkonttori sijaitsee kerros-talossa zagrebilaisella asuinalueella. Kuva: Kimmo Räisänen

Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen mukaan lähtenyt kroatialainen yhtiö on venäläisen rakennusyhtiö Intekon varatoimitusjohtajan Mihail Žukovin luomus.

Kroatian kaupparekisterin mukaan Žukov on Migrit Energija -yhtiön "ainoa perustaja". Fennovoiman osakkaaksi tullut Migrit Solarna Energija on Migrit Energijan omistama tytäryhtiö.

HS ei saanut torstaina Migrit Energijan ajantasaista osakasluetteloa, josta olisi voitu varmistaa yhtiön nykyinen omistaja tai omistajat. Kroatian median mukaan Migrit Energijan omistaa kroatialainen rakennusalan konserni Titanin. Titanin omistaja on taas Kroatian lehdissä olleiden tietojen mukaan juuri venäläinen Inteko.

Fennovoiman rakennusluvan ehtona on, että yhtiön omistus on yli 60-prosenttisesti kotimaisessa tai EU-alueella olevien omistuksessa. Jos kroatialaisyhtiö on todellisuudessa venäläisten omistama, Fennovoiman rakennuslupa voi olla vaarassa.

Venäläisen Kommersant-lehden mukaan Intekosta omistaa 95 prosenttia liikemies Mihail Šišhanov. Loput viisi prosenttia omistaa suuri venäläinen pankki Sberbank, joka on yksi ydinvoimayhtiö Rosatomin merkittävä rahoittaja.

Rosatom omistaa Fennovoimasta 36 prosentin osuuden.

Žukov sekä Intekon ja Migrit Solarna Energijan työntekijät eivät halunneet torstaina kommentoida HS:lle rooliaan kroatialaisessa yhtiössä.

Migrit Solarna Energijan edustajat eivät myöskään saapuneet julkisuuteen Helsinkiin kertomaan taustoistaan ja roolistaan hankkeessa.

"Kiitos kiinnostuksestanne. Edustajamme ovat parhaillaan liikematkalla, joka ei liity millään tavoin Fennovoiman hankkeeseen. Tämän takia emme järjestä tapaamista median edustajien kanssa", yhtiöstä kerrottiin HS:lle sähköpostitse.

Suomeen tulosta oli kertonut HS:lle ihminen, joka vastasi Migritin puhelinnumeroon Kroatiassa, ja kaksi Migritin työntekijää, jotka HS tavoitti yhtiön toimitilojen edestä Kroatian pääkaupungissa Zagrebissa.

Fennovoiman pääomistaja Voimaosakeyhtiö SF ja elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) kabinetti eivät olleet tietoisia suunnitellusta vierailusta. Työ- ja elinkeinoministeriö selvittää nyt kroatialaisyhtiön taustoja.

Migrit Solarna Energijan perusti vuonna 2011 yksi kroatialainen, kaksi espanjalaista ja yksi britti. Tämä käy ilmi asiakirjoista, jotka HS haki Kroatian kaupparekisteristä Zagrebista torstaina.

Yhtiö toimi alkuun nimellä Sunstroom Energija. Vain vuotta myöhemmin nelikko myi yhtiön Migrit Energijalle, minkä jälkeen sen nimi vaihdettiin Migrit Solarna Energijaksi.

Omistajan vaihduttua yhtiön johtoon nimitettiin venäläinen Oksana Dvinskih. Hän on johtajana myös rakennusalan yhtiössä Titanissa.

Kroatian energia-asioista vastaava talousministeri Ivan Vrdoljak kommentoi kroatialaisyhtiön sijoitushanketta Suomeen suunniteltuun ydinvoimalaan lyhyesti.

"Kroatian talousministeriö kirjoitti suosituskirjeen Migrit Solarna Energijalle. Se on ministeriössä tavallinen käytäntö, kun on kyse yritysten liiketoiminnasta EU-maiden kanssa."

Muuten hän ei halunnut ottaa kantaa kroatialaisen aurinkoenergiayhtiön ydinvoimahankkeeseen.

"Kyseessä on yksityisen yrityksen toiminta."

Talousministerin mukaan hänen ministeriöönsä ei ollut tullut selvityspyyntöä torstain alkuiltapäivään mennessä. Myöskään ulkoministeriöön ei vielä ollut otettu yhteyttä.

Kroatiassa Migrit Solarna Energijan hankkeesta kertoi torstaina Novi List -lehti. Sen jutun otsikko oli "Suomalaiset selvittävät epäselvyyksiä Migritin venäläisestä pääomasta".

Muuten uutinen jäi toistaiseksi maassa vellovan jalkapalloskandaalin varjoon.

HS-työryhmä: Jyri Hänninen, Hannes Nissinen, Ruut Tolonen, Tiina Rajamäki ja Outi Salovaara
Helsinki/Zagreb

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat