Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoiman rahoittaja Grigori Edel tuli yllättäen vierailulle Helsinkiin

Kroatialais-venäläinen vakuuttaa, että Migrit Solarna Energijan rahat ovat "kotimaisia"

Talous
 
Martti Kainulainen LEHTIKUVA
Fennovoiman ydinvoimalahankkeen rahoittajaksi ilmoittautunut Grigori Edel vakuutti varojen tulevan eurooppalaiselta pankilta sekä Kroatian ja Itävallan juutalaisyhteisöiltä.
Fennovoiman ydinvoimalahankkeen rahoittajaksi ilmoittautunut Grigori Edel vakuutti varojen tulevan eurooppalaiselta pankilta sekä Kroatian ja Itävallan juutalaisyhteisöiltä. Kuva: Martti Kainulainen LEHTIKUVA

Mustat S-sarjan Mercedekset parveilivat perjantai-iltana Helsingissä Kalastajatorpan edustalla. Northern Lights -konferenssissa tapasi iso joukko kansainvälisen liike-elämän kermaa.

Fennovoiman ydinvoimalahankkeen rahoittajaksi ilmoittautunut nuori kroatialais-venäläinen Grigori Edel saapui kuitenkin Kalastajatorpalle vaatimattomasti Toyota-taksilla. Edel taitteli taksikuitin huolellisesti talteen ja nappasi itse salkkunsa takaluukusta. Seuranaan hänellä oli isänsä Konstantin Edel, joka työskentelee venäläisessä rakennusyhtiö Intekossa.

Grigori Edel kieltäytyi vastaamasta Helsingin Sanomien kysymyksiin itsestään ja yhtiöstään Migrit Solarna Energijasta, mutta jakoi haastatteluja muualle.

"Älä huolehdi, kaikki asiat selviävät. Voit jo nähdä joitain julkaisuja, ja vastauksia muihin kysymyksiin selviää myöhemmin", Edel sanoi.

Edel viittasi aiemmin perjantaina Kauppalehdelle, Lännen Medialle ja STT:lle antamiinsa kommentteihin. Niissä Edel kertoi olevansa Kroatian kansalainen kuten hänen liikekumppaninsa Maksim Sološtšanski.

Migrit Solarna Energija ilmestyi Fennovoiman osakkaaksi tiistaina kuin tyhjästä. Edelin mukaan rahoitus ydinvoimalan osakkuuteen on kerätty eurooppalaiselta pankilta sekä Kroatian ja Itävallan juutalaisyhteisöiltä.

Kansalaisuudet ja rahojen alkuperät ovat tärkeitä, koska Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalan toteutumisen ehtona on vähintään 60-prosenttinen "kotimaisuus".

Kotimaiseksi omistajuudeksi kelpuutetaan EU-maa Kroatiasta peräisin oleva raha, mutta ei venäläistä rahaa.

Venäjän osuus ydinvoimahankkeessa on jo suuri, sillä laitetoimittajaksi valittu Rosatom omistaa tytäryhtiönsä kautta 36 prosenttia Fennovoimasta.

Fennovoima löysi "kotimaisuusasteensa" varmistajaksi pienen kroatialaisen aurinkoenergiayhtiön Migrit Solarna Energijan viime hetkellä ennen ydinvoimalan rakentamisluvan jättämisen takarajaa. Migrit sijoittaa Fennovoiman pääomistajaan Voimaosakeyhtiö SF:ään yli 150 miljoonaa euroa, jolla heltiää voimalasta vajaa kymmenesosa.

Migritin omistavat puoliksi nuoret kroatialais-venäläiset Sološtšanski ja Edel, joiden isät työskentelevät venäläisessä rakennusyhtiö Intekossa.

Kroatian kaupparekisterin asiakirjoissa vuodelta 2013 on mainittu myös Edelin Venäjän-passin numerotunniste. Kauppalehden haastattelussa perjantaina Edel kertoi, että hän on syntynyt ja opiskellut Venäjällä, mutta on nyt Kroatian kansalainen.

"En ole enää rekisteröitynyt Venäjälle, eikä minulla ole siellä omistuksia", Edel vastasi kysymykseen, onko hänellä yhä Venäjän kansalaisuus.

Migrit Solarna Energijan omistaa Migrit Energija, jonka on perustanut rakennusyhtiö Intekon varatoimitusjohtaja Mihail Žukov. Hän oli osakasluettelon mukaan aluksi myös yhtiön ainoa omistaja. Kauppalehdelle Edel kertoi, ettei Žukovilla tai Intekolla ole enää mitään yhteyksiä Migrit Energijaan tai sitä lähellä olevaan Titan-konserniin, joissa Edel ja Sološtšanski ovat myös osakkaina.

Titan-konserni toimii muun muassa rakennusalalla. Konsernin emoyhtiön Titan Gradenjen omistajina olivat aikaisemmin Maksim Sološtšanskin isä Oleg Sološtšanski sekä Grigori Edelin isä Konstantin Edel.

Migrit Energija on yhtiömuodoltaan rajavastuuyhtiö, jollaista Suomen lainsäädäntö ei tunne. Sitä käytetään Kroatiassa etenkin pienimuotoisessa liiketoiminnassa, ja se muistuttaa suomalaista kommandiittiyhtiötä.

Fennovoiman rakennuslupahakemus ja kotimaisuusaste ovat nyt työ- ja elinkeinoministeriön harkinnassa. Ministeriöstä kerrottiin perjantaina, ettei heillä ollut tietoa Migritin edustajista Suomessa. Myös ydinvoimayhtiö Fennovoima kertoi, etteivät sen edustajat ole tavanneet Edeliä tai muita Migritin edustajia.

Fennovoiman pääomistajan SF:n toimitusjohtajan Elina Engmanin Edel kuitenkin tapasi.

HS kävi salaperäisen Migrit Energijan pääkonttorissa Zagrebissa
HS kävi salaperäisen Migrit Energijan pääkonttorissa Zagrebissa
Ovi pysyi, kiinni kun HS:n toimittaja ja kuvaaja kävivät Migrit Energijan pääkonttorilla Zagrebin keskustan laidalla. Samassa rakennuksessa ovat Venäjälle tiiviissä yhteydessä olevien Titan-yhtiöiden toimistot.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat